Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Izsludināts Osokina Brīvības festivāls Ukrainai

© Publicitātes foto

No 25. maija līdz 8. jūnijam Rīgā norisināsies jau trešais pianista Andreja Osokina Brīvības festivāls, kas šogad, reaģējot uz Krievijas militāro agresiju, būs veltīts Ukrainai.

Šobrīd izsludināti seši Osokina festivāla koncerti, kas norisināsies Melngalvju namā, Hanzas peronā, Klavieru salonā @152 un Anglikāņu baznīcā. Festivāls pulcēs dažādus Latvijā un pasaulē atzītus mūziķus un aktierus, kuru vidū ir Dita Lūriņa, Čulpana Hamatova, Ģirts Krūmiņš, Georgijs Osokins, Ralfs Eilands, Raimonds Tiguls, Žoržs Siksna, Katrīna Dimanta, Roberto Meloni, Katrīna Gupalo, pats Andrejs Osokins, kā arī mūziķi un aktieri no Ukrainas, kuri Latvijā raduši patvērumu no kara šausmām. Visi festivāla laikā gūtie ieņēmumi no biļešu tirdzniecības sadarbībā ar “Biļešu paradīze” un fondu Ziedot.lv tiks ziedoti Ukrainas cilvēku atbalstam.

“Ir vairāk kā skaidrs, ka Krievijas militārais iebrukums un karadarbība Ukrainā mainīs pasauli, bet kā - tas ir atkarīgs no katra no mums. Šobrīd spēks ir ne tikai ieročiem, ne tikai valstu līderiem, bet arī jebkuram cilvēkam, kurš ar savu balsi - dzīvu vai virtuālu, ar savām darbībām, palīdzību, atbalstu un lēmumiem var ietekmēt notiekošo. Jau trešo mēnesi Ukraina un tās drosmīgie cilvēki nepadodas un cīnās par savas valsts un tautas eksistenci, visas Eiropas nākotni, ideāliem un brīvību, tāpēc arī mēs nedrīkstam zaudēt enerģiju savā palīdzībā un atbalstā Ukrainai,” saka festivāla idejas autors Andrejs Osokins.

Festivāla kulminācija gaidāma tā noslēgumā, 8. jūnijā, kad uz vienas skatuves kopīgās performancēs tiksies latviešu un ukraiņu mūziķi un aktieri. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Dita Lūriņa, Raimonds Tiguls, Katrīna Gupalo, ukraiņu klarnetists Nazars Hižija un Andrejs Osokins. Koncerta otrajā daļā uzstāsies īpaši šim festivālam radīti latviešu un ukraiņu mūziķu dueti, trio un grupas, sniedzot iespēju jaunām un mākslinieciski aizraujošām sadarbībām, kas, iespējams, citos apstākļos nemaz nebūtu radušās. Ukraiņu mūziķu vidū būs dziedātājas Larisa Šelesta, Anastasija Vasiļenko, Jevgeņija Nasonova un Anastasija Jacenko, vijolniece Valērija Mustafina, pianists Arturs Ņikuļins un citi, kuriem pievienosies Katrīna Dimanta, Ralfs Eilands, Rihards Plešanovs, Gints Smukais, Rihards Lībietis un citi latviešu mūziķi. Noslēgumā uzstāsies apvienība “Latvia for Ukraine” ar dziesmu “Resistance”.

Festivāla dalībniece Larisa Šelesta: “Manu dzimto pilsētu Berdjansku februāra beigās pilnībā okupēja Krievijas armija. Jau gandrīz divus mēnešus tur nav gāzes un apkures, trūkst medikamentu, pārtikas preces ir neaptverami dārgas un ir ārkārtīgi grūti dabūt degvielu. No turienes ir gandrīz neiespējami izkļūt aktīvās karadarbības dēļ, kas notiek pie pilsētas robežām, daudzi ceļi ir mīnēti vai izpostīti. Jaundzimušajiem ar varu tiek izsniegta Krievijas pilsonība. Nesen Berdjanskā atslēdza visus mobilos sakarus un internetu, un man vairs nav iespēju sazināties ar maniem vecākiem tur. Es nezinu, kad un vai vispār kādreiz atkal ieraudzīšu savus tuviniekus. Ikviena cilvēka atbalsts Latvijā un citviet pasaulē palīdz mums ātrāk izcīnīt brīvību, atgriezties mājās un atjaunot savu valsti!”