Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Nova Koma “Es neesmu dusmīgs”

© Publicitātes foto

Pašmāju garāžroka grupa “Nova Koma” aktīvi darbojas latvju neatkarīgās mūzikas vidē jau kopš 2015. gada, regulāri koncertējot un izdodot jaunus ierakstus. Viņu kontā ir albumi “Mīlēt var tikai cilvēkus” (2016) un “Zem cita režīma” (EP, 2017), bet plašāku atpazīstamību grupa guva ar albumu “Vismaz 9 reizes” (2020), kas tika radīts sadarbībā ar reperiem Edavārdi un Idus Abra, un tika pat Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” roka albumu nominācijas Top 5.

Darbu pie jaunā albuma grupa iesāka šī gada sākumā, lai gan dažas no dziesmām sarakstītas jau krietni iepriekš. “Katrā no šajā albumā iekļautajiem astoņiem skaņdarbiem var dzirdēt enerģiju, harmoniskās melodijas un daudzpusīgo dinamiku, kas raksturīga grupai,” tā grupas PR nometne. ““Es neesmu dusmīgs” ir albums par emocijām, kas raksturīgas attiecību beigām - sāpes, sarūgtinājums un vēlme pēc gaišākas nākotnes. Dziesmās savstarpēji atbalsojas gan melodiskas tēmas, gan ritma figūras, gan vārdi, kas, mainoties kontekstam, var mainīt savu nozīmi,” stāsta vokālists Mārtiņš Vilnītis.

Albums ierakstīts studijā “Gateris” un studijā “Frida Records”. Ieraksta un miksa inženieris ir Pēteris Ozols, māsteringu veica Ģirts Laumanis (“Hodila Records”). Dziesmā “Nauda” dzirdams viesmākslinieks Edgars Sondors (“Krāsa”, “Pink Fluids”), bet dziesmā “Klusi” papildus balsis ierakstījuši Alise Golovacka, Dita Frīdenberga, Marta Kaparkalēja un jau minētais Sondors.

PAR. “Nova Koma” aktīvi koncertē, turklāt dara to atzīstami, tāpēc apskatnieks nepaslinkoja un vasarā aizdevās apraudzīt viņu uzstāšanos Sporta 2 kvartālā. Šķiet, jau šajā koncertā viņi nospēlēja dziesmas “Man sava viedokļa nav” un “Marcipāns”, kas uzreiz iekrita prātā, un, ja viņi toreiz tās tomēr nespēlēja, tas nemaina to, ka šie gabali ir ļoti izdevušies. Noteikti vēl jāizceļ arī “Nauda”, un trīs teicami gabali no astoņiem iespējamiem jau ir daudz. Garāžroks apvienojumā ar postgrandžu - tas ir visnotaļ apsveicami.

PRET. “Dzīvajā” šī grupa izklausās daudz labāk, turklāt šoreiz arī ieraksts ir kaut kāds ne pārāk sabalansēts - dažkārt vokālistu pat grūti saklausīt. Lai gan te ir tikai astoņas dziesmas, kādas trīs droši varētu mest ārā, un ieraksts no tā nemaz neciestu.