Pianists Andrejs Osokins šoziem piedāvās piecas dažādas koncertprogrammas

© Tatjana Vlasova

Šajā ziemā virtuozais latviešu pianists Andrejs Osokins piedāvās plašu koncertu klāstu, izceļot ne tikai latviešu klasiskās mūzikas vērtības, bet arī pasaules elpu dažādās koncertprogrammās. To vidū ir gan komponistam Ludvigam van Bēthovenam veltītie solokoncerti, gan koncertprogrammas kopā ar dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo, gan īpašs Ziemassvētku koncerts ar orķestri “Rīga”.

Andrejs Osokins: “Man ir liels prieks, ka šoziem notiek tik daudz un dažādi pasākumi visā Latvijā, un ka klausītājiem kultūra un spilgti koncerti ir tik ļoti nepieciešami. Šis laiks man ir ļoti intensīvs, bet esmu laimīgs, ka decembrī un janvārī man gaidāmas tik daudz un dažādas uzstāšanās Latvijā, turklāt tām sekos koncerti Igaunijā, Vācijā un Šveicē.”

Jau šo piektdien, 10. decembrī, Krustpils kultūras namā Jēkabpilī izskanēs Andreja solokoncerts “Osokins - Bēthovenam”, kas ir veltījums pianista iemīļotajam komponistam Ludvigam van Bēthovenam 250. jubilejā. Kopš šīs programmas pirmatskaņojuma 2020. gadā tā atskaņota ne tikai koncertzālēs Latvijā, bet arī Vācijā, un joprojām turpina savu ceļu pie klausītājiem.

Svētdien, 12. decembrī, Jelgavas kultūras namā pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Osokina un Katrīnas Gupalo jaunā koncertprogramma “Mēness starus stīgo”, kurā iekļauta daudzveidīga latviešu komponistu klaviermūzika - dvēseliskās Emīla Dārziņa dziesmas, kā arī latviešu tautasdziesmas īpaši veidotās aranžijās. Šī koncertprogramma tika radīta īpaši valsts svētku laikam un mūziķiem ir ļoti nozīmīga, jo tajā tiks izceltas latviešu klasiskās mūzikas pamatvērtības un bērnības atmiņas, vairojot piederības sajūtu Latvijai.

Nedēļu vēlāk, 19. decembrī, Andrejs Osokins svinēs savu un arī leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas dzimšanas dienu ar kādu īpašu notikumu. Šajā vakarā kinoteātrī “Splendid Palace” izskanēs koncertizrāde “100 gadi ar Piafu”, kuru Andrejs Osokins un Katrīna Gupalo radīja 2015. gadā kā eksperimentālu starpžanru projektu. Izrādē apvienoti gan Piafas leģendārākie hiti un mazāk zināmas dziesmas, gan klasiskā mūzika, kas, skanot dziedātājas dzīves laikā, iedvesmoja viņu un radīja atmosfēru 20. gadsimta Parīzē. Līdz šim vairākās “100 gadi ar Piafu” koncerttūrēs to atzinīgi novērtējuši gan klausītāji visā Latvijā, Somijā un Lielbritānijā, gan mūzikas kritiķi. Šoreiz izrādi papildinās režisores Jekaterinas Lanskajas veidotā īsfilma “La Vie en Rose”, kura šovasar tika uzņemta krāšņajā Morberga villā Jūrmalā.

Īsta Ziemassvētku noskaņa 22. un 26. decembrī valdīs VEF Kultūras pilī, kur izskanēs koncerti “Tiekamies Ziemassvētkos. Ielūdz Andrejs Osokins un orķestris “Rīga””. Šoreiz tiks atskaņots komponista Džordža Geršvina Klavierkoncerts Fa mažorā, ko pūtēju orķestra sastāvam aranžējis Martins Horhe. Šo uzstāšanos Andrejs Osokins gaida ar lielu nepacietību, jo Geršvina mūzika šogad pianistam ir īpaši nozīmīga - tā izdota arī Andreja Osokina jaunajā albumā “Two Worlds”, kas daļēji veltīts šim komponistam un tika nominēts četrās kategorijās vācu prestižajai klasiskās mūzikas ierakstu balvai “Opus Klassik”. Koncertā ar orķestri “Rīga” izskanēs arī Leonarda Bernsteina un Arturo Markesa skaņdarbi, kā arī Ziemassvētku melodijas orķestra izpildījumā.

Vēl jāpiebilst, ka mēnesi vēlāk, 22. janvārī, koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājā izskanēs Andreja Osokina, Sergeja Osokina un Georgija Osokina vērienīgais koncerts “Pianisma zvaigznes. Trīs Osokini”.

Kultūra

“Vai, meitiņ,” Eduards Pāvuls dziedoši ierunājās, “man mazbērniņi atbraukuši, man galīgi nemaz nav laika, un ko es, vecs cilvēks, varu tev jaunu pateikt?” Beidzot es biju sadūšojusies piezvanīt Pāvulam. Tas notika divtūkstošo gadu pašā sākumā. Bet šogad 7. jūlijā mēs svinam izcilā latviešu aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienu. Bez viņa. Un tomēr kopā ar viņu – tik tuvs un mirdzošs viņš ir.

Svarīgākais