Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Krāšņā koncertizrāde «Spāņu vakari – La Zarzuela» VEF Kultūras pilī

© Publicitātes foto

Klasiskās mūzikas ģilde «Euterpe» sadarbībā ar Latvijas baleta un dejas ģildi 21.decembrī plkst.19 aicina uz krāšņu, ibērisku koncertizrādi «Spāņu vakari – La Zarzuela» VEF kultūras pilī. Koncertizrādes centrā būs spāņu operetes žanrs – sarsuēla – žanrs, kas Eiropā un Amerikā šobrīd atkal piedzīvo lielu popularitātes vilni, pateicoties daudziem spāņu un citu tautību operdziedātājiem, kas nereti izpilda sarsuēlu savos koncertos. Īpašu vietu savā koncertrepertuārā sarsuēlai ir veltījusi arī Latvijas operzvaigzne Elīna Garanča.

«Mūsu koncertizrādē Mārtiņa Kagaiņa scenārijā un režijā un Elīnas Miltas Niedrājas scenogrāfijā savīsies sarsuēlas skaistākās melodijas ar temperamentīgiem deju ritmiem un asprātīgiem dialogiem ģitāras, vijoles, alta, čella, klarnetes, kastaņešu un klavieru pavadījumā. Kārļa Kaupuža izveidotā gaismas režija aizvedīs skatītāju krāsainā ceļojumā no aizdūmotas Madrides tavernas līdz krāsu un saules pielietajam Seviļas tirgus placim,» saka operdziedātāja Anta Jankovska.

Koncertizrādē piedalās interesanta un eklektiska mākslinieku buķete: soprāns Anta Jankovska, tenors Mihails Čuļpajevs, baritons Nauris Indzeris, LNOB baleta solisti Baiba Kokina un Raimonds Martinovs, aktieri Zane Daudziņa un Egils Melbārdis, ģitārists Kaspars Zemītis, vijolnieks Gidons Grīnbergs, altiste Diāna Anna Ritenberga, čellists Ivars Bezprozvanovs, jaunais klarnetists Pēteris Eduards Kalniņš, sitaminstrumentālists Uģis Krūskops un pianiste Helēna Laukmane. Aranžijas šai koncertizrādei radījis itāļu diriģents un aranžētājs Enriko Dzullino.

«Sarsuēla nav komēdija, tā ir neliela fabula, kurā imitējot Itāliju dzied un tēlo,» šādi Pedro Kalderons de la Barka 17.gs. otrajā pusē iepazīstināja pasauli ar jaunu autohtonu teātra žanru, kas lielās līnijās līdzinājās jaundzimušajai itāļu operai. Termina «zarzuela» nozīme, kas tiešā tulkojumā no kastīliešu dialekta nozīmē «krūms» («zarzas»), radusies, vietā, kur notika teātra uzvedumi, lai izklaidētu Infanta Fernando galmu, kas, atgriežoties no medībām, parasti atpūtās «Palacete de la Zarzuela», Madrides perifērijā, izteikti krūmainā apvidū. Sarsuēla jau kopš pirmsākumiem bija eklektisks žanrs, kurā mūzika, dziesma un deja saplūda ar prozas teātri un recitativo secco vietā, kas tika uzskatīts par garlaicīgu.

Tomēr tikai 19.gadsimta otrajā pusē Spānijā dzima nacionālā skola ar tautiskiem, populāriem ritmiem, īstās sarsuēlas pamatprincipiem un īpašībām, tekstos un drāmā atspoguļojot autentiski ibērisku realitāti.

«Decembra tumšākajā un drēgnākajā laikā mēs aicinām Latvijas skatītājus neaizmirstamā muzikālā ceļojumā saules, dzīvesprieka un kaisles pilnajā Spānijā!» saka izrādes veidotāji.

Personalizētas biļetes pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs, pensionāriem biļetes ar 40% atlaidi. Biļešu skaits - ierobežots.

Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā. Sertifikātu iespējams lejuplādēt vietnē www.covid19sertifikats.lv. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts. Ņemot vērā epidemioloģiskos drošības pasākumus, skatītāji tiek lūgti ierasties uz pasākumu ļoti laicīgi.