Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Sestdien tiešraidē no Cēsīm izskanēs Pētera Vaska 75. jubilejas koncerts

© Edgars Groevs

Šo sestdien, 16. aprīlī, Pētera Vaska 75. dzimšanas dienā, tiešraidē no Koncertzāles “Cēsis” gaidāms komponista jubilejai veltīts koncerts “Klātbūtne”.

Aprīlis ir mēnesis, kad Koncertzālē “Cēsis” tradicionāli izskan festivāls, kas veltīts komponistam Pēterim Vaskam. Šajā pavasarī bija jānotiek jau ceturtajam šādam pavasara festivālam, taču pandēmija pagaidām neļauj klausītājiem klātbūtnē ciemoties iecerētajos koncertus. Taču Pētera Vaska 75. jubileju tomēr izdosies atzīmēt - pašam komponistam esot klātbūtnē Koncertzālē “Cēsis”, bet viņa talanta cienītājiem - koncertu klausoties radio vai vērojot TV ekrānā. Svētku programma ar spilgtākajiem Pētera Vaska simfoniskās, kora un kamermūzikas skaņdarbiem pulksten 19 skanēs Latvijas Radio 3 programmā “Klasika”, bet pulksten 21.15 tā būs skatāma LTV1. Vakars pulcēs koncertzāles šī gada rezidences mākslinieces, vijolnieci Kristīni Balanas un čellisti Margaritu Balanas, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un Valsts akadēmisko kori “Latvija”, kā arī diriģentus Andri Pogu un Māri Sirmo.

“Pētera Vaska mūzika mani ietekmējusi ļoti personiski - pusaudža gados, kamerorķestra koncertā klausoties opusu “Musica dolorosa”, man kardināli mainījās domāšana un attieksme pret laikmetīgo akadēmisko mūziku. Vasks ir vesela latviešu mūzikas laikmeta zīme, kas ar savu talantu ir ierakstīta pasaules mūzikas zvaigznājā - latviešu komponists, kura mūziku atpazīst starptautiskā mērogā,” pauž diriģents Māris Sirmais. Savukārt LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga piebilst: “Man allaž ir liels prieks atskaņot Pētera mūziku - vai tas būtu pirmatskaņojums, kāds senāk tapis opuss vai darbs pie ierakstu albuma. Ārkārtīgi interesanti ir vērot, kā Vaska mūziku uztver un atskaņo orķestri Latvijā un ārzemēs - tas ir tik ļoti dažādi, taču reizē šīs atšķirīgās perspektīvas ļoti iedvesmo! Šajā koncertā manā pārziņā ir “Lauda” un “Vox Amoris”: abus šos darbus esmu atskaņojis daudzkārt - gan koncertos Latvijā, gan kopā ar izciliem Eiropas mūziķiem Vācijā, Francijā, Slovākijā un citās valstīs.”