Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Lielajai mūzikas balvai nominēti Maskata, Prauliņa, Vaska jaundarbi

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Uz Lielo mūzikas balvu 2020 (LMB) kategorijā "Gada jaundarbs" pretendē Artura Maskata kompozīcija "Vasaras sapņi", Uģa Prauliņa "Mesa un interlūdijas L’homme armé" un Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets. LMB 2020 pasniegšanas ceremonija notiks šā gada 13.martā. Tiešraidē to atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika" pl. 21.05. Ceremoniju vadīs diriģents Ints Teterovskis un žurnāliste Eva Johansone.

Arturs Maskats jaundarbā "Vasaras sapņi" skaņās ietērpis iemīļotās amerikāņu dzejnieces Emīlijas Dikinsones dzejas rindas. Emocionāli piesātinātajā opusā gaiša smeldze kontrastē ar tumšākos toņos krāsotām sajūtām un savijas ar apgarotu smaidu. Tembrāli niansētais dabas gleznojums šķiet kā mistiska pieskaršanās dvēselei un bezgalībai. Pirmatskaņojumu romantisma cauraustais opuss piedzīvoja 13.septembrī Dzintaru koncertzālē, kamerorķestrim Kremerata Baltica lieliskā sapratnē muzicējot kopā ar vijolnieku Hugo Tičati un mecosoprānu Lusianu Mančīni.

Uģa Prauliņa tēlainajā ciklā "Mesa un interlūdijas l’homme armé" sakrālās mūzikas tradīcijas ieaugušas mūsdienu skaņu ainavā. Izvērsto jaundarbu caurvij anonīma renesanses autora dziesmas L`homme armé motīvi, un smalkās interlūdijas ir krāšņi līdznostatītas tradicionālās mesas daļām un dziedājumiem ar Bībeles tekstiem. Pasaule oriģinālo jaundarbu pirmoreiz sadzirdēja no Latvijas Radio 1. studijas, kad tas 20.decembrī krāšņoja Eiroradio Ziemassvētku dienas tiešraižu maratonu. Atskaņojumā pie taustiņinstrumentiem bija pats autors, kuram pievienojās vokālā grupa Ars Antiqua Riga un ērģelnieks Jānis Pelše, kā arī Kaspars Majors un Vairis Nartišs, kuru pārziņā bija savdabīgi skanošo baroka trombonu sakbutu balsis.

Pētera Vaska apgarotu skaistumu izstarojošais Sestais stīgu kvartets vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos jau citā esībā. Komponista emocionāli nospriegotā mūzikas izteiksme te savijas ar atsaucēm uz dižā Ludviga van Bēthovena pārpasaulīgo mūziku un uzrunā tieši un ļoti personiski. Opuss tapis pēc pasaulslavenā Berlīnē bāzētā stīgu kvarteta Artemis pasūtinājuma un pirmatskaņojumu tā fantastiskajā lasījumā piedzīvoja "Rudens kamermūzikas festivālā" - Liepājas "Lielajā dzintarā" 2.oktobrī un dienu vēlāk aizkustinot, saviļņojot un mierinot arī Dzintaru koncertzālē.

"Publikas simpātijas" balsojums portālā Delfi noslēgsies 11.martā pl. 23.59. "Publikas simpātijas" balvu - tēlnieka Gata Erdmaņa radīto "Izcilības sfēru", kā arī tradicionālo torti svinīgajā ceremonijā pasniegs iepriekšējo gadu balsojuma uzvarētājs

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti".