Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

"Zelta Mikrofona" apbalvošanas ceremonija papildināta ar jaunu kategoriju

© f64.lv, Kaspars Krafts

Iepriekšējos divos gados Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons ietvaros tika aizsākta tradīcija izcelt albumus, kas pievērsuši uzmanību, pateicoties vizuālajam noformējumam.

Pirmo reizi šogad, Zelta Mikrofona 25 gadu jubilejā, jau balvu pasniegšanas ceremonijā tiks godināta arī jauna kategorija "Labākais albuma dizains", kurā uzvarētāju sveiks ilggadējais ceremonijas sadarbības partneris - izdevniecība Rīgas Viļņi.

"Prieks, ka esam tie, kuriem uzticēts pasniegt šo īpašo balvu. Izdevniecība ļoti labi zina, cik reizēm grūti, taču nemainīgi svarīgi ir atrast pareizo veidu, kā vizuāli pasniegt savu vēstījumu, cik būtiskas mūsu savstarpējā komunikācijā ir asociācijas un nokrāsas. Mūzikas ieraksts neaprobežojas tikai ar skaņu. Cilvēks, paņemot rokās plati vai disku, vispirms iepazīstas ar mūziķa vai grupas veikumu vizuāli. Iespēja pašķirstīt albuma vāciņa lapas, uzzināt kaut ko vairāk par izpildītāju un konkrēto darbu - tā ir neatņemama un savā ziņā nepieciešama dimensija mūzikas ierakstam," stāsta izdevniecības Rīgas Viļņi valdes priekšsēdētāja Aija Šmidre, norādot, cik svarīga loma informācijas - arī mūzikas darba - pasniegšanā ir profesionāla dizaina izstrādei.

Kategorijas Labākais albuma dizains laureātam izdevniecība Rīgas Viļņi piedāvās bezmaksas reklāmas kampaņu izdevniecības preses izdevumos, kā arī ziņu portālā jauns.lv 15 000 eiro vērtībā.

Izvēloties piecus nominantus, izdevniecības pārstāvji iepazinās ar 44 iesniegtajiem darbiem. "Lai pieņemtu lēmumu, kas mums uzticēts, žūrijā aicinājām dažādu arodu meistarus ar patiesi vērtīgu, pieredzē balstītu redzējumu," piebilda Aija Šmidre.

Albuma noformējumu žūrijas sastāvā bija izdevniecības "Rīgas Viļņi" modes redaktore Olga Kolotova, fotogrāfs Oļegs Zernovs, mūzikas ierakstu veikala "Randoms" pārstāvis Kaspars Jansons, NORD ID Riga dizaina studijas partnere, Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina katedras vadītāja un iepakojuma dizaina speciāliste Maija Rozenfelde, Fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe, Zelta Mikrofons 2021 vizuālās identitātes autore Ingrīda Branta un daudzi citi, kopskaitā 11 žūrijas locekļi.

Uz balvu Labākais albuma dizains pretendē:

  • Balta Gaisma - Waterflower / Dizaina autors Sabīne Moore
  • Control - Tesa / Dizaina autors Jānis Burmeisters
  • Kompozīcijas - Triānas Parks / Foto Elizabete Džeina Rubene, dizains Policy Production
  • Kovārņu mazbērniem - Židrūns / Mākslinieks Otto Zitmanis
  • Pie mums ir brīnumjauki - Ķekavas kultūras nama bērnu vokālais ansamblis "Cīrulītis" / Dizaina autors Ella Mežule

Svinīgā balvu Zelta Mikrofons pasniegšanas ceremonija ar LaIPA, Kultūras Ministrijas, Elektrum un Vivus.lv atbalstu tiks aizvadīta 16.martā. Ikviens interesents to varēs vērot tiešraidē plkst. 21:10 kanālā TV3 un TV3play.