Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Mūžībā aizgājis komponists Jānis Porietis

© Ekrānuzņēmums no Facebook/Latvijas Radio 3

Pēc vairāku mēnešu ilgas cīņas ar smagu slimību, 67 gadu vecumā mūžībā aizgājis komponists Jānis Porietis, informē Latvijas Radio.

"Viņš nebija no daudzrakstītājiem, taču katra viņa kompozīcija, vai tā būtu "Noskaņa" klavierēm vai "Skice" flautai, "Pavasara akvarelis", bērnu dziesmas, kas joprojām ir aktīvā mazāko dziedātāju repertuārā, vai skaņu ainas radiolugai "Uršulīte", - līdzinās nostrādātām pērlītēm - izteiksmīgām, lakoniskām, vieglas rokas un gaišas domas radītām," teikts Latvijas Radio paziņojumā.

Kopš 1980. gada Jānis Porietis bija Latvijas Komponistu savienība biedrs, kopš 1997. gada nodibinājuma Kultūras atbalsta fonda "Klēts" Cēsīs valdes loceklis. Komponists ir arī bijis Latvijas mūzikas izglītības iestāžu asociācijas (LMIIA) Goda loceklis.

Jau studiju laikā, 1976. gadā viņš sācis strādāt Latvijas radio par mūzikas ierakstu skaņu režisoru un turpinājis šo darbu līdz pat 1991. gadam. Porietis ir strādājis arī par kompozīcijas skolotāju Cēsu, Gulbenes un Ērgļu mūzikas skolā. Viņš ir bijis Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Valsts kultūrizglītības centra direktors (2000-2005) un Latvijas Republikas Saeimas deputāts.

"Viņa vadībā tapis desmitiem un simtiem vērtīgu akadēmiskās un vieglās mūzikas ierakstu ar tādām atskaņotājmākslas leģendām kā Ilze Graubiņa, Inta un Māris Villeruši, pianiste Jautrīte Putniņa, Valdis Zariņš, Raimonds Pauls, Ivars Vīgners, Uldis Stabulnieks, grupa "Sīpoli", "Knīpas un knauķi"... Tā varētu turpināt vēl ilgi," pauž Latvijas Radio.

"Jāni interesēja dzīve visās tās izpausmēs: viņš bija aktīvs slēpotājs, lidaparāta pilots, sociāli aktīvs un ar lielisku humoru apveltīts kultūras cilvēks. Viņš sapņoja par kopīgu fotoizstādi ar savu vārda un uzvārda brāli - trompetistu Jāni Porieti un bija cerību pilns atgriezties no Vācijas atpakaļ mājās - Latvijā, kurai vienmēr piederējusi Jāņa Porieša sirds."