Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Britu ērģelnieks Džeimss Makvinijs Ventspilī koncertēs bez skatītājiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Svētdien, 6.decembrī, plkst.19 Ventspilī, koncertzālē "Latvija" koncertā bez skatītājiem uzstāsies britu ērģelnieks Džeimss Makvinijs, pirmatskaņojot komponista Niko Mjūlija tieši šim koncertam radītos skaņdarbus no "Dzimšanas cikla", informēja SIA "Kurzemes filharmonija" mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Lācberga.

Koncerts, kas sākotnēji bija iecerēts kā "tradicionāls", lai arī ierobežotai publikai, tiešraidē no Ventspils būs pieejams ikvienam.

Lācberga stāstīja, ka kopīgā priekšvēsture ar Mjūliju un Makviniju Ventspilij sniedzas vairāk nekā desmit gadus senā pagātnē. 2010.gada pavasarī Mjūlijs pirmo un līdz šim vienīgo reizi kopā ar kolēģiem Benu Frostu, Valgīru Sigurdsonu un Semu Emidonu viesojās Latvijā, teātra namā "Jūras vārti". Tolaik viņš daudziem vietējiem klausītājiem atklājās kā komponists un spīdošs pianists.

Jau vēlāk, 2016.gadā, Makvinijs, koncertējot Ventspilī, publiku pirmoreiz iepazīstināja ar Mjūlija īpaši sev radītu ērģeļmūziku, kas iekļauta 2013.gadā klajā nākušajā albumā "Cycles". Pirms dažiem mēnešiem, augusta izskaņā, Mjūlija opusus ērģelēm Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) festivālā "Vasarnīca" interpretēja Aigars Reinis kopā ar Guntaru Freibergu (marimba) un Pēteri Trasunu (alts).

Lācberga informēja, ka 6.decembrī Ventspilī atgriežas Makvinijs, atgriežas Mjūlija ērģeļmūzika, koncerts izskan tiešraidē no zāles bez skatītājiem, bet pasaules pirmatskaņojumu piedzīvo komponista īpaši šim koncertam un ērģelniekam radītie skaņdarbi no "Dzimšanas cikla", kas ir skaņdarbu kopums ērģelēm, kas balstīts liturģijā izmantotajos dziedājumos laikā no adventes līdz Sveču dienai.

Lai arī katra skaņdarba nobeigumā izskan oriģinālais dziedājums, tā pamatu veido šī dziedājuma caurvija - brīžiem skaidri nolasāma, brīžiem paslēpta, ieausta lielākā rakstu kopumā, un brīžiem interpretēta vien abstrakti. Piemēram, "Reges Tharsis" sākas, vairākkārt atkārtojot oriģinālajā dziedājumā izmantotās notis, bet ar laiku šī fantāzija iepeld tehniskos ūdeņos, kur viena nots "salaužas" starp divām rokām, kuras muzicē uz divām klaviatūrām. "Ecce Nomen Domini" ir fantāzija par pārsteidzošu un dramatisku izsaukumu jeb apostrofu "Eia!" oriģinālajā dziedājumā. Tās dilstošā terce kļūst par visa skaņdarba galveno motīvu," par savu šī brīža interesi ērģeļmūzikas radīšanā stāstīja Mjūlijs.

Makvinijs ir starptautiski pazīstams un atzīts ērģelnieks gan kā solo mākslinieks, gan pastāvīgs līdzdalībnieks dažādos ievērojamos jaunās mūzikas projektos. Viņa muzikālā un cilvēciskā atvērtība ir ļāvusi radošajiem ceļiem krustoties ar vairākiem mūsdienu komponistiem, producentiem un izpildītājiem.

Koncerta tiešraides biļete jeb pieejas kods nopērkams "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā. Tā cena ir 8 eiro.