Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Orķestris. Zaļupe. Kinomūzika

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Orķestris Rīga diriģenta Valda Butāna vadībā sadarbībā ar Rihardu Zaļupi gatavo kino mūzikas koncertprogrammu, kas publikai tiks piedāvāta 1. martā Vidzemes koncertzālē Cēsis un 7. martā Ventspils koncertzālē Latvija. Mūziku ar stāstiem bagātinās muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Šo programmu raksturo skaņdarbu izvēle, kuros to autori runā par latviešu tautai svarīgiem jautājumiem un būtiskiem vēstures mirkļiem.

Piemēram, Aigars Grauba kinolentē Rīgas sargi, izmantojot gan grupas Jumprava, gan paša sacerēto mūziku, radījis emocionāli piesātinātu un filmas sižetam atbilstoši dramatisku skaņu celiņu, kas pārtapis vienotā skaņdarbā orķestrim Rīga. Spēlfilma Nameja gredzens nākusi klajā ar komponista Riharda Zaļupes sacerētu mūziku. To īpaši orķestra Rīga koncertiem autors ir pārveidojis versijā sitaminstrumentiem un orķestrim, turklāt pats Rihards Zaļupe spēlēs sitaminstrumentu solo šīs versijas atskaņojumos. Patriotiskā tēma atraktīvā veidā ir bijusi pamatā filmai Vella kalpi, un koncertos būs iespēja dzirdēt arī populārās Raimonda Paula melodijas no šīs filmas. Lai kinofilmu mūzika saaustos vienotā stāstījumā, koncertu papildinās video mākslinieka Roberta Rubīna un radio žurnālista Oresta Silabrieža veidotas projekcijas ar kadriem no režisora Aigara Graubas kinofilmām.

Koncertzālē Latvija Ventspilī 7. martā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Viļņa Šmīdberga Simfoniju pūtēju orķestrim, kas godalgota ar Latvijas Lielo mūzikas balvu kā 2010. gada labākais jaundarbs. Komponists iedvesmu smēlies 1941. gada traģiskajos notikumos, kas skāruši arī viņa ģimeni. Simfonijas zemtekstā rindas no Svētajiem Rakstiem vēsta: «Svētā Marija, Dieva Māte, lūdz par mums, grēciniekiem, tagad un mūsu nāves stundā.» Biļetes meklējiet Biļešu paradīzes sistēmā.