Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Šedevru plejāde

KĀDREIZĒJAIS rīdzinieks diriģents Vasilijs Sinaiskis šovakar uzstāsies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO), bet vakar klajā tika laists viņa un LNSO ieskaņotais albums "Pēteris Plaikidis: Atskatīšanās" © Rūta Kalmuka/F64

«Kā profesionāls mūziķis es regulāri veicu mūzikas ierakstus, taču šis disks man nav kārtējais, tas ir īpašs – tajā iemūžināti mana drauga, komponista Pētera Plakida darbi,» tā par nacionālās ierakstu kompānijas Skani jaunāko veikumu – kompaktdisku Atskatīšanās – saka diriģents Vasilijs Sinaiskis. Šovakar kādreizējais rīdzinieks kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uzstāsies ar krāšņu programmu Mocarts, Brukners un maestro Sinaiskis.

Koncerta pirmajā daļā izskanēs 18. gadsimta nogalē tapušais Volfganga Amadeja Mocarta slavenākais vijoļkoncerts - Piektais koncerts vijolei un orķestrim. Šis skaņdarbs tiek uzskatīts par augstāko pakāpienu Mocarta meistarības attīstībā ne tikai kā komponistam, bet arī vijolniekam. Koncertā to kopā ar LNSO atskaņos virtuozais vijolnieks, arī LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans.

Koncerta otrajā daļā izskanēs vācu komponista Antona Bruknera Astotā simfonija. Komponista, ērģelnieka un pedagoga liktenis nav bijis viegls, taču viņa mūzikai raksturīgs nezūdošs cerību un ticības starojums. Astotā kompozīcija jeb Likteņa vai Traģiskā simfonija ir Antona Bruknera garākā un dramatiskākā simfonija, kuras centrā ir vientuļš mūzikas radītājs, kuram sirds pilna sakāmā, un viņš vēlas to visu dot laikabiedriem, bet viņa muzikālās domas tā īsti nevienam nav vajadzīgas.

Diriģenta viesošanās reizē Rīgā Nacionālā ierakstu kompānija Skani vakar laida klajā jaunu ierakstu albumu Pēteris Plakidis: Atskatīšanās, kurā ieskaņoti izcilā latviešu komponista ievērojamākie simfoniskie opusi - Leģenda, Dziedājums, Variācijas un Atskatīšanās. «Diskā iekļautos darbus ir pirmatskaņojis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, vairākus no tiem tieši Sinaiskis pirmais ir interpretējis, tāpēc loģiska ir izvēle, ka tieši šis orķestris un diriģents ierakstīja šo albumu,» saka Latvijas mūzikas informācijas centra (LMIC) un tā paspārnē esošās Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas Skani vadītājs Egīls Šēfers. Turklāt tieši Pētera Plakida mūziku LNSO ne reizi vien vēlējies atskaņot sev būtiskos brīžos, pasūtinādams viņam jaundarbus vai nu sezonas atklāšanas, vai orķestra jubilejas koncertiem. Vasilijs Sinaiskis no 1975. līdz 1987. gadam bija LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, saņēmis Lielo mūzikas balvu 1999, un 2017. gadā tika iecelts par LNSO goda diriģentu. «Šis albums ataino ļoti interesantu laiku Latvijas vēsturē. No vienas puses, tas ir laiks, pagājušā gadsimta 70. un 80. gadi, kad Latvijā valdīja sveša vara, bija cenzūra un latviešiem nebija pašnoteikšanās. No otras puses, tas kultūrā bija ļoti radošs un bagāts laiks, kad māksli-nieki, arī komponisti meklēja un atrada savu īpašo izteiksmes valodu.»

Ideja par šo albumu pieder muzikoloģei Inārai Jakubonei, kura pirms pieciem gadiem, kad tika dibināta skaņu ierakstu kompānija Skani un veidots teorētisks plāns par tām kultūras vērtībām, par kurām būtu jāpavēsta pasaulei, ieminējusies, ka diskā būtu jāizdod komponista Pētera Plakida (1947-2017) karjeras pirmajā posmā radītie simfoniskie opusi. «Domāju, ka šajā albumā iekļautie darbi raksturojami ar vārdiem - skaista, godīga un arī mūsdienīga mūzika,» tā šo albumu raksturo Ināra Jakubone.

Sarunā ar Neatkarīgo diriģents Vasilijs Sinaiskis atklāj, ka šis ieraksts viņam ir īpašs. «Ikvienam ir daudz paziņu, un, strādājot Rīgā, biju pazīstams ar daudziem komponistiem, bet Pēteris bija mans draugs. Viņš bija ne tikai ļoti talantīgs komponists, izcils profesionālis, bet vienmēr arī mans iedvesmas avots. Uzskatu, ka viņš veicis milzīgu ieguldījumu latviešu mūzikā un viņa labākie darbi ir, nebaidos šī vārda, šedevri,» sarunā ar Neatkarīgo atklāj Vasilijs Sinaiskis. «Esmu pārliecināts, ka par viņa mūziku būs interese arī starptautiskajā tirgū.