Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Nemainīgais un citādais Kazāks

Kārlis Kazāks: "Nesen spēlēju kāzās, viens vīrs pienāca klāt un teica, ka esot bijis smuki, un prasīja, kā mani sauc. Man tas šķita tik forši, jo tieši tā ir mana pasaule- tur, kur mani nepazīst, kurā vienkārši satiekos ar cilvēkiem. Tomēr lielu koncertu man arī vajag- manam otrajam es, tam, kurš zog skatītāju emocijas." © Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Rīt, 5. februārī, Nacionālajā teātrī notiks mūziķa Kārļa Kazāka koncerts Apspēlēts, kas vienlaikus būs arī mūziķa jaunākā albuma tautās laišana. «Apspēlēts ir stāsts par mani un manu mūzikas izjūtu šodien, par realitāti, kas var tikt paplašināta tā, kā es to vēlos, kā es uz to paskatos,» tā savu piekto solo albumu raksturo Kārlis Kazāks.

Koncertā galvenokārt izskanēs dziesmas no mūziķa jaunā albuma Apspēlēts, un Kārlis Kazāks muzicēs kopā ar taustiņinstrumentālistu Kasparu Tobi. Koncerta režisors ir Kaspars Zvīgulis, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, video autors - Kaspars Aniņš. Mūziķis atzīst, ka jaunākais albums tapis samērā ilgā laika periodā, lēnām krājies. «Nu jau būs kādi četri gadi pagājuši kopš iepriekšējā albuma, bija sakrājusies čupa dziesmu, nācās laist tautās. Zinu, ka Kazāks tradicionāli asociējas ar akustisko ģitāru, bet šis albums ir citādāks - gandrīz simtprocentīgi ir digitāls, elektronisks, un tas man pašam ir foršs piedzīvojums,» atzīst Kārlis Kazāks. Arī koncerts, kas paredzēts vienā daļā, jo mūziķim esot bijis «bail pēc pārtraukuma ieraudzīt tukšas vietas skatītāju zālē», būšot nedaudz skaļāks. «Kazāks jau nemainās. Kā esmu dziedājis, tā dziedu savas mazliet skumjās dziesmas, tomēr skaņa būs cita,» nosaka Kārlis Kazāks. Nemainīga paliek tradīcija, ka albuma tautās laišana notiek Nacionālajā teātrī - ja pirms vairākiem gadiem koncerts notika mazajā zālē, tad rīt tas pulcēs skatītāju pilnu lielo zāli. «Reiz, pastaigā pa teātri, uzkāpu uz lielās skatuves un ieraudzīju, kāda skatītāju zāle izskatās no skatuves, cik tās aptuveni 800 skatītāju vietas ir tuvas. Man ir jāsajūt savs skatītājs, es nemāku muzicēt tukšumā, man uzreiz vajag reakciju, un tad es zinu, ko tālāk darīt. Nesen pirmo reizi uzkāpu 2. balkonā, un arī tur ir iespaidīga sajūta - no augšas piedalīties koncertā, pat no pēdējās rindas 2. balkonā skatuve nav tālu. Kādreiz mācējuši būvēt zāles...» nosaka Kārlis Kazāks.

Turpināsies arī tradīcija, ka ikviens koncerta apmeklētājs saņems kompaktdisku Apspēlēts, un tā būs vienīgā iespēja «taustāmā veidā» iegūt šo mūzikas albumu savā īpašumā. «Uzskatu, ka albums ir vajadzīgs mūziķiem pašiem - nolikt plauktā, proti, izdarīt, kādu brīdi padzīvot ar to, nolikt plauktā un atbrīvot vietu nākamajam. Jāsaka godīgi, man pašam albumi nešķiet pārāk vērtīgi - dziesmas, kas vienā mirklī ir sastingušas, nešķiet milzīga vērtība. Man patīk ideja, ka disks ir kā piemiņas lieta no konkrētā vakara, ka, ieraugot disku, cilvēks atceras, ka mēs kādreiz satikāmies...» saka Kārlis Kazāks.

Paredzēts, ka drīz sāksies televīzijas raidījuma Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku jaunākās sezonas filmēšana. Šoreiz Latvijas apceļošanai būs mērķis izzināt mazākumtautības Latvijā. «To, ko tās mums dod, cik sena un kāda bijusi mūsu sadzīvošana, kā mēs cits citu ietekmējam, man tas ir izaicinoši interesants projekts. Daudz ko uzzināju, kad veidojām raidījumu ciklu par izloksnēm Latvijā, es pat mainīju savu skatījumu uz to, kas mēs esam,» atzīst mūziķis. Tā kā šis koncerts ir skatītāju pieprasīts, paredzēts vēl papildkoncerts 15. maijā. Mūziķis smaidot nosaka, ka nav zināms, cik ļoti viņi būs mainījušies līdz tam laikam, bet sola, ka albumu Apspēlēts saņems arī tā koncerta apmeklētāji.