Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Sen lolota sapņa piepildījums

© No personiskā arhīva

«Man ļoti patīk tādi mākslinieki, kuri savā daiļradē spēj ietekmēties no senām mūzikas tradīcijām un, apvienojot tās ar ko mūsdienīgu, izveidot savu oriģinālu skanējumu. Tāds ir arī komponists Pēters Šāriks no Ungārijas,» saka džeza dziedātāja un komponiste Evilena Protektore (35).

Otrdien, 28. janvārī, pulksten 19 viņa būs uz VEF Kultūras pils lielās zāles skatuves, kur VEF Jazz Club ieskaņas koncertā muzicēs kopā ar Péter Sárik Trio, kas ir viena no vadošajām un populārākajām džeza mūziķu apvienībām Ungārijā.

Péter Sárik Trio iedvesmu smēlies ungāru komponista, pianista un folkloras vācēja Bēlas Bartoka (1881-1945) dinamiskajā daiļradē. Viņi uzskata, ka neviens cits komponists nav atstājis tik lielu ietekmi uz džeza mūziku kā ungāru dižgars Bēla Bartoks - viņa mūzika ir pilna aizrautības, mistērijas, pirmatnēja dziļuma un skaidrības, viņa skaņdarbu spēks un dinamika atstāj neizdzēšamu iespaidu uz ikvienu, kas to klausās. Klavieru skaņdarbi, kas aranžēti trio sastāvam, darbi, kas oriģinālā rakstīti pilnam simfoniskajam orķestrim, vai tautasdziesmu aranžējumi sniedz īpaši bagātīgu vielu improvizācijai. Un šī Péter Sárik Trio veidotā programma sola īpašu baudījumu gan džeza faniem, gan klasiskās mūzikas cienītājiem.

Koncerta otrajā daļā gaidāma Péter Sárik Trio saspēle ar Latvijas džeza dziedātāju Evilenu Protektori, ļaujot piepildīties mākslinieku sen lolotam sapnim - kopīgam koncertam.

Evilena Protektore, kura plašāku atpazīstamību ieguva pēc spožas dalības TV3 muzikālā šova Izklausies redzēts ceturtajā sezonā (2018), atklāj, ka viņu kopīgi veidotā programma būs veltījums amerikāņu komponistam un pianistam Džordžam Gēršvinam (1898-1937), kura daiļrade dziedātājai ir īpaši tuva. «Mēs izpildīsim gan labi pazīstamas, gan mazāk zināmas viņa kompozīcijas.»

Dziedātāja atklāj, ka ar Péter Sárik Trio vadītāju un līderi viņa iepazinusies pirms diviem gadiem Brēmenē, Vācijā, kur pārstāvējusi Latviju Eiropā lielākajā džeza gadatirgū Jazzahead!. «Es turp braucu jau četrus gadus pēc kārtas, un pasaules džeza industrijas pārstāvjiem un interesentiem stāstu gan par džeza attīstību Latvijā, gan šī mūzikas žanra izglītības iespējām mūsu valstī. Tur, satikusi Pēteru Šāriku, uzzināju, ka viņš jau reiz ir bijis Latvijā - piedalījies festivālā Saulkrasti Jazz. Viņam pie mums ļoti patika, un viņš izteica vēlmi atbraukt vēlreiz. Apmainījāmies ar savas mūzikas albumiem, noklausījos, ko viņš spēlē, un - man ļoti iepatikās,» stāsta Evilena Protektore, piebilstot, ka viņam ir savs stils, diezgan īpatnējs, ļoti jūtama ir spēcīga un dziļa klasiskā bāze, ko viņš veiksmīgi lieto džezā un kas arī nosaka viņa skanējumu. Starp citu, Péter Sárik Trio albums Jazz Request Show 2014. gadā ieguva Ungārijas mūzikas ierakstu gada balvu. Trio mūziķi par saviem sasniegumiem vairākkārt ieguvuši nozīmīgus apbalvojumus, tostarp Musician of the Year, kas 2016. gadā piešķirts grupas līderim, kura kompozīcijas saņēmušas balvas arī ASV un Lielbritānijā.

Ar Džordža Gēršvina daiļradi saistīta vēl viena Evilenas Protektores radošā ideja - apvienojoties ar vēl pāris mūziķiem, ierakstīt albumu, kur līdzās labi pazīstamiem šī komponista skaņdarbiem būtu arī mazāk zināmas kompozīcijas. «Ar šo albumu gribu pasaulei parādīt, ka bez operas Porgijs un Besa, kas neapšaubāmi ir viena no populārākajām viņa operām, Gēršvinam ir vēl ļoti daudz skaistu muzikālu tēmu. Ceru, ka šis albums varētu nākt klajā šovasar, un ar šo programmu plānoju doties arī nelielā koncertturnejā,» atklāj džeza dziedātāja.

Bet jau martā klajā jānāk jaunam albumam, kas pērn ierakstīts kopā ar jauno komponistu Kristu Saržantu. «Tas būs laikmetīgais džezs, vairāk uz klasiskās mūzikas pusi. Ļoti interesants albums, kurā būs gan Krista Saržanta oriģinālkompozīcijas, gan pa vienai dāņu un latviešu tautasdziesmai. Arī sastāvs ļoti interesants - gan stīgu kvintets, gan liela pūšamo instrumentu sekcija. Skanēs vareni,» piebilst Evilena Protektore.