Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Pianists Toms Juhņevičs. Katra diena kā jauna iespēja

PIANISTS Toms Juhņevičs kopš šā mācību gada sākuma dzīvo Ventspilī un strādā Ventspils mūzikas skolā. Bet no koncertmeistara darba brīvajā laikā ir atvērts piedāvājumiem spēlēt skaistas un iedvesmojošas melodijas kāzās, dzimšanas dienās, saviesīgos pasākumos un citās svētku reizēs © Foto no Toma JUHŅEVIČA personīgā arhīva

«Ik pa laikam, izdzirdot kādu melodiju, kas mani uzrunā, es to pārlieku uz klavierēm, un vairāku gadu garumā tās sakrājušās jau koncertprogrammas apmērā,» saka pianists, komponists un Ventspils mūzikas skolas koncertmeistars Toms Juhņevičs (38). Ceturtdien, 23. janvārī, Ventspils jaunajā koncertzālē Latvija gaidāms viņa solokoncerts Iedvesmojošas melodijas.

Koncertu organizē Ventspils mūzikas skola, un ieeja koncertā - bez maksas. Visi interesenti aicināti saņemt ieejas kartes, kas ir pieejamas koncertzāles kasē (viens cilvēks var izņemt divas bezmaksas ieejas kartes).

Programmā skanēs Maestro Raimonda Paula, Džakomo Pučīni, Ennio Morrikones, grupas ABBA, Zigmara Liepiņa, Karla Dženkinsa un arī paša Toma Juhņeviča melodijas klavieru skanējumā.

Toms Juhņevičs ir mācījies Talsu mūzikas skolā, Emīla Dārziņa mūzikas skolā, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā. Zināšanas papildinājis pie pasniedzējiem no Džiliarda skolas (The Juilliard School, NY), Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas, kā arī Parīzes un Maskavas konservatorijām. Ir vairākkārtējs klasiskās un džeza mūzikas pianistu konkursu laureāts.

Izdevis arī divus studijas albumus: debijas albumā Domas/Thoughts (2010) komponista dziesmas un instrumentālās kompozīcijas izpilda dziedātāji Intars Busulis un Juris Lisenko, reperis Ozols, saksofonists Gints Pabērzs, bundzinieks Rihards Zaļupe un basģitārists Staņislavs Judins, savukārt otrajā albumā Emotions (2013) visas kompozīcijas izpilda pats autors, un tajā dzirdamas tikai klavieres.

Kopš pērnā rudens jeb šā mācību gada sākuma Toms Juhņevičs ar ģimeni - draudzeni un abu deviņus mēnešus mazo meitiņu - ir pārcēlušies uz dzīvi Ventspilī. «Mans tētis ir no Ventspils, omīte dzīvo Ventspilī, un nu arī mani darba ceļš ir atvedis uz šo pilsētu,» saka Ventspils mūzikas skolas koncertmeistars, atklājot, ka tādējādi arī pavērusies iespēja atkal kāpt uz koncertzāles skatuves. «Ceturtdien gaidāmais koncerts būs man pašam pirmais pēc ilgāka laika, jo vairāki iepriekšējie gadi pagājuši pārsvarā fona muzicēšanā un strādājot dažādos korporatīvos pasākumos. Bija iecere izdot arī jaunu albumu, bet tā pagaidām nav realizējusies. Bet šo koncertu ierakstīsim, un, iespējams, vēlāk būs iespēja to aizvest un nospēlēt arī kur citur. Bet vēl ir pāragri ko prognozēt,» saka Toms Juhņevičs.

Pianists atgādina, ka viņam ir arī garīgās mūzikas programma Garīgā cīņa - piedzimšana, kurā viņš iemūžinājis savu ļoti personisko garīgo meklējumu pieredzi un kuras pirmatskaņojums notika 2018. gada pavasarī Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā. Tiek plānots, ka to varētu atskaņot vēlreiz - tuvāk Lieldienu laikam.

Bet, sagaidot jauno, 2020. gadu, Toms Juhņevičs nav sev neko ne apsolījis, ne apņēmies noteikti izdarīt. «Kādreiz savās iedomās daudz ko biju sabūvējis un, kad tā nenotika, pārdzīvoju. Tagad man katra diena ir kā jauns sākums - katru dienu mēģinu izdarīt to, ko es varu izdarīt, un tad skatos, ko nesīs atkal jauna diena. Katra diena ir jauna iespēja - izdarīt visu, ko varu izdarīt,» viņš sapratis.