Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Rīgas Ziemassvētku koncerts, kas iedvesmo lieliem darbiem

© Publicitātes foto/Aigars Lapsa

Šajos Ziemassvētkos – 25. un 26. decembrī – jau sešpadsmito reizi Ķīpsalas halle aicina uz Rīgas Ziemassvētku koncertu, kurš pamatoti uzskatāms par vienu no vērienīgākajiem un augstvērtīgākajiem Ziemassvētku pasākumiem ne tikai šogad, bet arī visus iepriekšējos gadus, jo organizatoru komanda, kuras kodolu pēdējos gados veido mākslinieciskais vadītājs Rūdolfs Bērtiņš, producents Uģis Ozoliņš un otro gadu arī scenogrāfs Reinis Suhanovs, kā arī idejas autors Viesturs Tīle, izvirzījusi sev augstas prasības – atkāpes nav pieļaujamas, un katram koncertam jābūt arvien aizraujošākam un mākslinieciski augstvērtīgam.

Uz skatuves ap 100 izpildītāju

Koncerta producents Uģis Ozoliņš ir lepns, ka Rīgas Ziemassvētku koncerta tapšanas gaitai bijusi iespēja sekot jau no pašiem pirmsākumiem. «Toreiz biju jauns un sāku ar visparastākajiem darbiem, bet pakāpeniski esmu izaudzis līdz producenta statusam un varu būt procesu virzītājs. Esam stabila komanda - kopā ar māksliniecisko vadītāju domājam par repertuāru jau tūlīt pēc gadskārtējā koncerta izskaņas. Reizēm idejas prātā ienāk jau koncerta laikā. Otro gadu esam pieaicinājuši režisoru, scenogrāfu Reini Suhanovu, jo intuitīvi jutām, ka kopā ar Rūdolfu Bērtiņu varētu sanākt lieliska komanda, kurā viens otru papildinām.»

Organizatori iet līdzi laikam, un mainās gan koncerta saturs, gan forma - ir jāspēj piedāvāt apmeklētājiem kaut ko jaunu, saglabājot tradīcijas, kuru pamatvērtība ir svētku sajūta un augstvērtīgs mākslinieciskais sniegums. Uģis uzsver, ka koncerts nav tikai kaut kāds dziesmu salikums, bet tam piemīt vienota noskaņa ar skaidri nolasāmu vēstījumu - organizēt koncertu, tostarp nodrošināt ne tikai mūziķu klātbūtni, bet arī tehnisko daļu, sākot ar skatuves būvi, kura ik gadu ir citāda, nav viegls uzdevums. «Par sevi reizēm smejos, ka es spēlēju šahu - ir jāspēj salikt visu kopā un novērst iespējamos risku, kaut vai tas būtu attiecībā uz iesaistīto pušu komunikāciju.»

Vaicāts, vai mākslinieki labprāt piedalās Rīgas Ziemassvētku koncertā, producents teic: «Šo gadu laikā ir bijuši vien daži atteikumi piedalīties, bet tiem ir bijis ļoti spēcīgs iemesls. Pārsvarā mākslinieki šo piedāvājumu pieņem kā goda izrādīšanu, jo šie koncerti ir pietiekami prestiži.» Šogad uz skatuves kāps vairāk par 100 dalībniekiem. To skaitā valdzinošās balss īpašniece Dināra Rudāne, šarmanto puišu grupa no Latgales - Baritoni, pazīstamais rokmūziķis Atis Ieviņš, neordinārā mūziķe Katrīna Gupalo un daudzpusīgais solists, grupas Framest dalībnieks Mikus Abaroniņš, kā arī svētku orķestris un meiteņu koris Spīgo no Jelgavas.

Koncerts 5000 klausītāju

Atceroties laiku pirms 16 gadiem, Uģis Ozoliņš neslēpj: «Toreiz reģionos bija mazākas kultūras piedāvājuma iespējas, tāpēc pieprasījums pēc Rīgas Ziemassvētku koncerta bija milzīgs. Cilvēki no citām pilsētām brauca ar autobusiem, lai sajustu svētku noskaņu un baudītu augstvērtīgu mūziku. Vienu brīdi organizējām pat četrus koncertus, un biļetes bija izpārdotas. Laiki mainās - šobrīd kultūras piedāvājums ir ļoti plašs gan Rīgā, gan reģionos, tāpēc cilvēkiem ir jāizdara izvēles, kas nebūt nav viegls uzdevums. Taču mums ir savs pastāvīgo apmeklētāju loks - priecājamies, ka spējam viņus iepriecināt gadu no gada. Piebildīšu, ka uz koncertu bieži ierodas arī valsts prominentās personas.»

Ir bijuši mēģinājumi koncertus organizēt arī dažas dienas pirms svētku dienām, taču ir pierādījies, ka pirmssvētku laikā cilvēki ir ļoti aizņemti un nedomā par mierīgu atpūtu un mākslas baudīšanu, tāpēc tagad koncerti tiek organizēti 25. un 26. decembrī, kad Ziemassvētku ģimenes tradīcijas ir ievērotas un priekšā ir divas brīvas dienas, kuras veltīt atpūtai un priekam.

Katrs koncerts paredzēts 2500 klausītāju, tātad kopumā speciāli izveidoto koncertprogrammu varēs izbaudīt 5000 cilvēku. Producents teic, ka koncerta biļešu cenu politika veidota pēc principa, lai katram būtu iespēja apmeklēt pasākumu un izbaudīt svētkus. Biļešu cena ir no 12 līdz 25 eiro - tās iegādājamas biļešuparadize.lv.