Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Pasaules tautu Ziemassvētki mūzikā

© Publicitātes foto

Vokālā grupa Putni un komponists Jēkabs Nīmanis no 14. decembra aicina uz koncertiem Latvijā, kuros izskanēs jauna programma Svēti un dzirkstoši!, kas veltīta pasaules tautu Ziemassvētku tradīcijām.

«Vokālā grupa Putni katru gadu piedāvā alternatīvu programmu ierastajam Ziemassvētku repertuāram. Šogad tā veidota, balstoties uz sakrālās un tautas mūzikas mijiedarbību, kas jau gadsimtiem ilgi iedvesmo komponistus un izpildītājus un ir daudzu unikālu un sirsnīgu skaņdarbu rašanās avots,» stāsta vokālās grupas Putni un šī projekta mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe.

Mūziķe atgādina, ka pirms 500 gadiem baznīcas reformators Mārtiņš Luters, uzskatot, ka dziedāšana un mūzika ir ļoti svarīga dievkalpojuma daļa, centās baznīcas rituālus padarīt tautai tuvākus un saprotamākus. «Dievkalpojumos ienāca korālis - vienkārša melodija, ko tauta viegli varēja iemācīties un dziedāt līdzi, turklāt dzimtajā valodā. Korāļu tēmas ļoti bieži bija tautā populāras laicīgās vai tautas dziesmas, kurām tika pielāgoti reliģiski teksti. Šis process notika arī Latvijā, papildinot baznīcas dziesmu grāmatu arī ar dažu labu latviskas izcelsmes melodiju. Centrāleiropas tautu kultūrā simboli, rituāli, ceremonijas un nacionālās identitātes zīmes kopš izseniem laikiem pastāvējušas mijiedarbībā. Mutvārdu tradīcija vienmēr bijusi konkrētās vides, kaimiņvalstu un pat atsevišķas ģimenes ierašu ietekmēta. Līdzīgi kā viss cilvēces vēsturē, arī muzikālā tradīcija turpina dzīvot, mainoties līdzi laikam,» saka Antra Dreģe. Koncertā skanēs portugāļu, armēņu, lībiešu, sicīliešu, meksikāņu, horvātu, serbu, bulgāru, maķedoniešu, latviešu un poļu Ziemassvētku mūzika.

Ar šo projektu vokālā grupa Putni turpina pagājušajā gadā aizsākto sociālo akciju - uz katru koncertu sadarbībā ar Daudzbērnu ģimeņu asociāciju un baznīcu draudzēm bez maksas tiek aicināti vidēji 100 daudzbērnu ģimeņu locekļi un mazturīgie iedzīvotāji, desmit koncertos kopumā dodot iespēju koncertu noklausīties vairāk nekā 1000 cilvēkiem. «Gatavojoties svētkiem, cilvēki ikdienas steigā un darbos beidzot atvēl laiku, lai apstātos, padomātu par saviem mīļajiem un tuvajiem, par to, kas viņus iepriecinātu. Šajā steidzīgajā laikmetā par arvien lielāku iepriecinājumu un dāvanu kļūst laiks, ko veltām sev svarīgiem un tuviem cilvēkiem, tādēļ kvalitatīvs un profesionāls mākslas piedzīvojums ir viena no lieliskām iespējām gūt pozitīvas emocijas un svētku sajūtu,» saka Antra Dreģe.