Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Grupas "The Sound Poets" solists Jānis Aišpurs. Džeziska delverēšanās

© Vladislavs Proškins/F64

Festivālā Eiropas Ziemassvētki 13. decembrī Rīgas Kongresu namā notiks Latvijas Radio bigbenda un grupas The Sound Poets koncerts.

«Jau uzreiz pēc mūsu pirmās tikšanās koncertā nolēmām, ka ik pa laikam muzicēsim kopā - vienā koncertā bigbends nāks ciemos pie mums, otrā - mēs iesim pie viņiem. Šoreiz viņi ir ballītes saimnieki,» saka grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs. Pirms gada grupa, atzīmējot sava trešā studijas albuma Trīs iznākšanu, rīkoja lielkoncertu, kurā īpašo viesu statusā bija Latvijas Radio bigbends, bet šoreiz kolektīvi ir mainītās pozīcijās. Tas nozīmē, ka ballītes saimnieki - bigbends - nosaka arī repertuāru. Koncertā skanēs gan populārākie grupas skaņdarbi, gan arī jaunas Latvijas Radio bigbenda mūziķu kompozīcijas, kas radītas tieši šim koncertam. Koncertā izskanēs grupas The Sound Poets dziesmas Kalniem pāri, Nav par vēlu, No sevis vairs nav bail Latvijas Radio bigbenda saksofonista Māra Jēkabsona aranžējumos. Grupa The Sound Poets atskaņos arī dažus skaņdarbus akustiski, tā iezīmējot savu 2020. gada pavasara koncertturneju Klusāk. Koncertā skanēs arī Latvijas Radio bigbenda muzikālā vadītāja Kārļa Vanaga jaundarbi Viss no jauna, Vairāk un Saldās skumjas no jaunās programmas Identitātes, kā arī Kristapa Lubova, Arta Oruba un Dāvja Jurkas kompozīcijas. Katrs no jaundarbiem komponēts, lai izceltu Latvijas Radio bigbenda un The Sound Poets muzikālo mijiedarbību. Jānis Aišpurs atzīst, ka abu kolektīvu sadarbība bijusi kā «saprašanās un patikšana, kā mīlestība no pirmās nots». Tomēr klausītājiem nevajag gaidīt pārāk «romantisku, arī ne Ziemassvētku mūziku, bet gan bigbenda un poetu mūziku un krustpunktus, kuros abu mūzika sastopas».

Jānis Aišpurs atzīst, ka mūziķiem laiks pirms gadu mijas ir pārsātināts ar koncertiem, un arī viņam tas tāds būs. «Man Ziemassvētku gaidīšanas laiks nav «mierīgāk un klusāk». Man patīk muzicēt Ziemassvētku laikā, reizēm atskaņojot mierīgāku, reizēm enerģiskāku mūziku, bet kopumā - es ņemu dodot un gūstu dodot. Man ir gan miers, un tajā pašā laikā - miera nav, un tas ir foršs process, ko es izbaudu. Man patīk dāvināt mūziku, savus pārdzīvojumus, piedzīvojumus un emocijas, un muzicēšana šajā laikā ir mans apzināts lēmums. Nenoliedzami, ka gada nogalē cilvēki vairāk iet uz koncertiem, bet tas nenozīmē, ka cilvēkos ir nemiers, drīzāk - skrējiens uz brīdi rimst, var atļauties padomāt par to, par ko ikdienā nesanāk,» uzskata Jānis Aišpurs. «Radio bigbenda un The Sound Poets koncertā, visticamāk, publika būs gana dulla un atsaucīga, jo koncerts būs enerģisks. Kā jau džeza koncertā - uzkliegs, aplaudēs, uzsvilps kaut ko... Jo mūzika būs vairāk vērsta uz āru, uz delverēšanos.»

Ir tikai viena vēlēšanās, ko mūziķis gribētu palūgt piepildīt Ziemassvētku vecītim. «Sniegu! Lai būtu balta ziema. Lai es saviem bērniem varu parādīt ziemu dzīvajā, nevis tikai stāstīt par to, kāds sniegs un ziema bija manā bērnībā,» nosaka Jānis Aišpurs.