Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Rīgas Ziemassvētku koncerta mākslinieciskais vadītājs Rūdolfs Bērtiņš: Sasniegt jaunas virsotnes

© Kaspars Krafts/F64

«Mēs izpildām ne tikai tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, bet galvenokārt tādas, kas rada šo svētku sajūtu. Un laikam jau man ir visatbildīgākais amats, jo nav noslēpums, ka mums ir savi skatītāji, kuriem šie koncerti kļuvuši par ikgadēju svētku tradīciju, un viņi ik gadu gaida kaut ko arvien jaunu,» saka diriģents, Rīgas Ziemassvētku koncerta 2019 mākslinieciskais vadītājs Rūdolfs Bērtiņš.

25. decembrī pulksten 17 un 26. decembrī pulksten 14 Ķīpsalas hallē notiks jau par skaistu tradīciju kļuvušie Rīgas Ziemassvētku koncerti, ko rīko BT 1 Music. Ieeja koncertā - pusotras stundas pirms sākuma.

Šogad šajos koncertos uzstāsies spilgtā un atraktīvā dziedātāja Dināra Rudāne, šarmanto puišu grupa no Latgales - Baritoni, kas pērn televīzijas šovā X faktors ieguva 2. vietu un iekaroja daudzu klausītāju sirdis, rokmūziķis Atis Ieviņš, mūziķe Katrīna Gupalo, kuru plašāka publika iepazina pērn konkursā Supernova 2018, un jau labi pazīstamās vokālās grupas Framest dalībnieks Mikus Abaroniņš, kura ikdienas koncertdzīvē vienlīdz labi sadzīvo gan džeza, gan senā mūzika.

Mūziķu plejādi papildinās arī viens no labākajiem Latvijas meiteņu koriem Spīgo no Jelgavas, deju grupa Buras, svētku kamerorķestris un pavadošā grupa. Diriģents - Rūdolfs Bērtiņš. Koncerta idejas autors, režisors un scenogrāfs - Reinis Suhanovs.

Programmā: Džona Lenona, Endrū Loida Vēbera, Maikla Džeksona superhiti, leģendāras Queen, Metallica un Bjorkas dziesmas. Līdzās tām arī melodijas, kas ikvienam asociējas ar pašmāju kulta grupām Jumprava, Eolika un Menuets, kā arī Ulda Marhileviča, Ralfa Eilanda, Gunāra Kalniņa kompozīcijas un Ziemassvētku melodijas.

Komandas darbs

Rūdolfs Bērtiņš Rīgas Ziemassvētku koncertu mākslinieciskā vadītāja amatā šogad ir jau piekto reizi. «Liels paldies Viesturam Tīlem, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājam, kurš savulaik šo pienākumu man uzticēja. Iesākumā veidoju tikai vienu koncerta daļu - klasisko, bet ar katru nākamo gadu mani pienākumi un atbildība pieauga, un šogad esmu ne tikai izveidojis programmu, bet arī pats visu koncertu diriģēšu,» ar gandarījumu stāsta Rūdolfs Bērtiņš, atklājot, ka Rīgas Ziemassvētku koncerts būs viens no retajiem, ko viņš diriģēs. Jo, lai arī JVLMA iegūts diriģenta maģistra diploms, viņš jau deviņus gadus ir diriģēšanas un partitūras skolotājs Rīgas Doma kora skolā, un, kā pats atzīst, viņam ļoti patīk pedagoga darbs. «Mana ikdiena paiet komandā, un man patīk komandas darbs, bet diriģēšanu es izbaudu vien pāris reizes gadā,» saka Rūdolfs Bērtiņš, piebilstot, ka, būdams arī Valmieras pilsētas jauniešu kora Skan vokālais pedagogs un diriģents, šogad Lāčplēša dienā viņš tika uzaicināts būt par režisoru un arī diriģēt koncertu Roks. Mīlestība. Brīvība, kas, atzīmējot Brīvības cīņu 100. gadadienu, notika skatītāju pārpildītā Valmieras Kultūras centrā, piedaloties Valmieras pilsētas labākajiem amatierkolektīviem.

«Arī pie Rīgas Ziemassvētku koncerta ik gadu strādā liela komanda, un es varu domāt tikai par tā māksliniecisko pusi. Tādā ziņā tas ir ļoti vienkārši. Sarežģītāk ir katru gadu izdomāt kaut ko jaunu, ar ko pārsteigt skatītājus un - jā, arī pašam sevi,» smaidot piebilst Rīgas Ziemassvētku koncertu mākslinieciskais vadītājs, atklājot, ka viņam tam vajag brīvu laiku un - būt vienam savās idejās.

Rūdolfs Bērtiņš stāsta: ja pāris nedēļas pēc decembrī izskanējušajiem koncertiem ir saņemts piedāvājums veidot arī nākamā gada koncertu, kas nenoliedzami ir patīkami, par tā programmu jāsāk domāt jau janvārī. «Manā gadījumā tas ir ļoti labi, jo janvāris un februāris ir salīdzinoši mierīgāks laiks. Bet uzdevums nav viegls, jo ir jāizveido ne vien jauns muzikālais materiāls, bet jāpiemeklē arī katrreiz jauni solisti, kuri to varētu izpildīt. Parasti tas notiek jau vasarā, un tad decembrī ir vissaspringtākais darbs, jo jāsāk mēģināt ar orķestri, ar pavadošo grupu, individuāli ar solistiem. 23. decembrī jau tradicionāli Ķīpsalā ir lielais ģenerālmēģinājums jeb mūsu mazie Ziemassvētki, un tad jau paliek tikai tāds sīkums kā nodiriģēt koncertu. Protams, es to nevaru izbaudīt kā dziesmu svētku koncerta deju virsvadītājs, kurš tad redz sava darba augļus - man vēl ir jāstrādā, bet, sastrādājoties ar profesionāļiem, koncerta laikā pamata bažām nav.»

Decembris ir traks

Rīgas Ziemassvētku koncerts ir tikai viens no daudzajiem muzikālajiem projektiem, kuros Rūdolfs Bērtiņš šajā pirmssvētku laikā ir klātesošs. Rīgas Doma kora skolā viņa studentiem ir eksāmeni un ieskaites.

Latvijas Radio kora sastāvā viņš piedalās režisora Viestura Kairiša muzikālajā izrādē Rīgas gredzens, kuras pirmizrāde notika novembra izskaņā, bet tā vēl ceļos uz Liepājas koncertzāli Lielais dzintars (22. februārī) un Vidzemes koncertzāli Cēsis (28. februārī).

Daudz koncertu gan Rīgā, gan citviet Latvijā viņam ir kopā arī ar vokālo grupu Schola Cantorum Riga.

Būdams Rīgas Doma zēnu kora vīru grupas mākslinieks, viņš piedalās arī komponista Raimonda Tigula jaunās programmas Rīta un vakara dziesmas koncertos, kas šā gada nogalē izskanēs Ventspils koncertzālē Latvija (15. decembrī), koncertzālē Cēsis (21. decembrī) un Rīgas Domā (23. decembrī).

«Un vēl es esmu divu meitu tētis,» Rūdolfs Bērtiņš lepni piebilst, atklājot, ka mazulīte Mare šajā pasaulē nākusi vien pirms divām nedēļām, bet lielajai māsai Līnai ir gads un četri mēneši.

Taujāts, kā viņš to visu spēj savienot, kā visu pagūst, mūziķis atteic, ka decembris, protams, ir traks mēnesis, bet viņš ir sapratis: jo vairāk ir ko darīt, jo vairāk var izdarīt. «Labi, ka ir plānotājs,» viņš smaidot piebilst un atklāj, ka septiņi ieraksti decembrī ir jau arī nākamā gada plānotājā. «Ne mirkli neesmu varējis sūdzēties par darba trūkumu, tāpēc nekad nesapratīšu tos, kuri brauc prom no Latvijas. Ja grib strādāt, tad te ir ļoti daudz iespēju.»

Nekļuva par mācītāju

Rūdolfs Bērtiņš stāsta: kad sešu gadu vecumā bija jāizvēlas mācīties Rīgas Doma kora skolā vai Rīgas Kristīgajā vidusskolā - viņš izturēja konkursu abās -, izvēle par labu pirmajai tika izdarīta tāpēc, ka šai mācību iestādei bija... skaists jumts. Lai arī ļoti reti, tomēr reizēm mūziķis aizdomājas, kā būtu, ja būtu izvēlējies otro variantu. Protams, tas nenozīmē, ka viņš noteikti būtu kļuvis par baznīckungu, taču dzīve mūzikas pasaulē viņu šodien pilnībā apmierina, jo tā dod ļoti plašas iespējas radoši izpausties, tostarp ļaujot iziet arī ārpus savas komforta zonas. «Man ļoti, ļoti patika tie projekti, kur biju pilnīgi prom no klasiskās mūzikas - tas bija pirms pāris gadiem, kad dziedāju bekvokālu Arstarulsmirus koncertos. Un tikpat nozīmīgs man personīgi bija darbs Sarmas Freibergas vadītā fonda Nāc līdzās! aktivitātēs piecu gadu garumā, kur kopā ar diriģenti Airu Birziņu vadīju kori jauniešiem ar īpašām vajadzībām. Šogad laika trūkuma dēļ šo sadarbību beidzu, nododot stafeti nākamajam diriģentam,» stāsta Rūdolfs Bērtiņš. Viņš secina: ikdienas darbā gandarījumu dod padarītā darba augļi. «Mākslinieka attīstībai vissvarīgākais ir, ka viņu pamana, novērtē un - iedod vēl vienu iespēju. Ne tādā nozīmē, lai pamēģina vēlreiz, bet - ka bija labi, turpinām sadarbību. Uz to es pamatā arī balstos, jo katrs nākamais sadarbības piedāvājums pierāda, ka viss ir kārtībā, ejam tālāk! Un šajā gadījumā, kad man jau piekto reizi uzticēts Rīgas Ziemassvētku koncerts, es apzinos, ka sākas cīņa pašam ar sevi - jo ar katru gadu tas radoši ir arvien lielāks izaicinājums. Jo mūsu koncertu skatītāji kļūst arvien izglītotāki un prasības arvien aug.»

Klusi, bez mūzikas

Kamēr daudziem rīdziniekiem un pilsētas viesiem Rīgas Ziemassvētku koncerts būs skaista svētku dāvana, Rūdolfam Bērtiņam šie svētki visskaistākie ir mājās kopā ar ģimeni - šogad pirmoreiz jau četratā. «Dzīvojot pilsētā, kur viss notiek piektajā ātrumā, ar trīssimt zirgspēkiem, nav viegli apstāties. Tāpēc es mēģinu būt bez mūzikas, ļoti klusi un mierīgi. Savukārt gadu mijā man ir svarīgi aizbraukt uz savām lauku mājām, iekurināt kamīnu, pārdomāt to, kas gada laikā paveikts, un apņemties sasniegt arvien jaunas virsotnes,» stāsta Rūdolfs Bērtiņš.

Aicināts atsaukt atmiņā 2019. gada emocionāli spilgtākos radošos notikumus, diriģents secina: darba piedāvājumu un iespēju kļūst arvien vairāk, bet laika tos pārdomāt - mazāk. «Viens no spilgtākajiem notikumiem noteikti bija sadarbība ar Guntaru Raču un Raimondu Paulu, veidojot divas Maestro nošu grāmatas - Raimonda Paula 100 populārākās dziesmas bērniem un 100 populārākās dziesmas, 2. daļa. Vairākkārt tikos ar Maestro, ļoti ilgu laiku pavadīju, klausoties viņa mūziku un no audio failiem pārliekot to uz notīm. Nākamā gada plānā ir izdot arī Imanta Kalniņa dziesmu nošu grāmatu,» atklāj Rūdolfs Bērtiņš, vēlreiz uzsverot, ka viņam patīk sevi pārsteigt - atsaukties dažādiem radošiem piedāvājumiem un pieņemt arvien jaunus izaicinājumus.

Bet Neatkarīgās lasītājiem Rīgas Ziemassvētku koncerta 2019 mākslinieciskais vadītājs Ziemassvētkos novēl iegūt mieru. «Mums visiem to vajag. Jo īpaši šajā laikmetā, kas nepārprotami ir kapitālisms, un visi kaut kur steidzas, nemitīgi pēc kaut kā skrien. Vai maz paši zinām, pēc kā... Tāpēc ir svarīgi atrast laiku sev, lai varētu mierīgi par to padomāt. Un ne tikai Ziemassvētku vakarā - arī ikdienā, kas paiet ar zilo gaismu sejā, jo skatāmies telefonos, planšetēs, datoros. Paši jau to nemanām, nejūtam, bet no malas tas ir labi redzams. Tāpēc mans novēlējums šajos svētkos ir tos pavadīt bez sakaru līdzekļiem. Ar sevi. Ar grāmatu. Ar avīzi.»

***

RŪDOLFS BĒRTIŅŠ

• Diriģents

• Rīgas Ziemassvētku koncerta mākslinieciskais vadītājs (2014., 2015., 2017., 2018., 2019.)

• Dzimis 1986. gada 11. oktobrī Rīgā

• Izglītība: Rīgas Doma kora skola (kormeistars, kora dziedātājs, 1994-2007), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA, bakalaura grāds mūzikā, kora diriģents, 2007-2011), JVLMA (maģistra grāds mūzikā, 2011-2013)

• Latvijas Radio kora mākslinieks (no 2010.)

• Rīgas Doma kora skolas diriģēšanas un partitūras skolotājs (no 2011.)

• Valmieras pilsētas jauniešu kora Skan diriģents (no 2017.)

• Senās mūzikas ansambļa Schola Cantorum Riga mākslinieks (no 2016.)

• Profesionāls nošu datorsalicējs

• Darba pieredze: Limbažu jauktā kora Doma diriģents (2004-2006), Kārļa Videnieka 77. vidusskolas sākumskolas mūzikas skolotājs (2005-2008), jauktā kora Austrums diriģents (2006-2008), Ventspils kamerkora Ventspils kormeistars (2007-2010), jauktā kora Jumprava kormeistars (2007-2013), vīru kora Gaudeamus kormeistars (2008-2010), SIA Latvijas Statoil jauktā kora Cantus fortis diriģents (2009-2015), Ķekavas jauktā kora Mozaīka mākslinieciskais vadītājs (2010-2014), senās mūzikas ansambļa Ars antiqa Riga dziedātājs (2013-2015), Jelgavas Valsts ģimnāzijas kora Skali diriģents (2014-2017), jauniešu kora ar īpašām vajadzībām Nāc līdzās! diriģents (2013-2019)

• Precējies. Divas meitas: Līna (1,4) un Mare (divas nedēļas)