Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Zālītes un Lūsēna muzikālā poēma "Kā ābeļdārzs ir brīvība"

MUZIKĀLĀ POĒMA Kā ābeļdārzs ir brīvība aicina ielūkoties vēstures lapās un vēlreiz izdzīvot mūsu tautas kopīgo ticību brīvai Latvijai © Publicitātes foto

Sestdien, 23. novembrī, pasaules pirmizrāde Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālajai poēmai Kā ābeļdārzs ir brīvība. Uzveduma pirmatskaņojumam izraudzīta zīmīga vieta – Jelgava, kur pirms simt gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks un nosargāts tautas sapnis par brīvu Latviju.

Dzejnieces Māras Zālītes un komponista Jāņa Lūsēna divus gadus tapusī muzikālā poēma Kā ābeļdārzs ir brīvība veidota valsts simtgades svinību ietvaros. Muzikālā poēma Kā ābeļdārzs ir brīvība ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums un papildina plašo Bermontiādes simtgadei veltīto notikumu programmu Jelgavā. Kā uzsver tās veidotāji - šis darbs aicina ielūkoties vēstures lapās un vēlreiz izdzīvot mūsu tautas kopīgo ticību brīvai Latvijai. Darba mūzikas autors komponists Jānis Lūsēns sadarbību ar Māru Zālīti vērtē kā jaunu izaicinājumu: «Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva, šķiet, mums abiem ir latviskā piederības izjūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot.»

Uzveduma Kā ābeļdārzs ir brīvība režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, lomas atveidos Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kristīne Zadovska, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels un Andris Ērglis, poēmas atskaņojumā piedalīsies meiteņu koris Spīgo (mākslinieciskā vadītāja Līga Celma-Kursiete), jauktais koris Balti (mākslinieciskā vadītāja Maija Branka), vīru koris Frachori (diriģents Ingus Leilands). Brīvības stāstus muzikālās skaņās iedzīvinās komponists Jānis Lūsēns, kā arī Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors.

23. novembrī, cildinot tautas varonību un 1919. gada 21. novembra notikumus Jelgavā, kad no Latvijas tika padzīts Bermonta karaspēks, notiks arī vērienīgs kaujas rekonstrukcijas uzvedums. Jau no pulksten 12 Jelgavas pils parkā varēs aplūkot gan vēsturisko, gan mūsdienu kaujas tehniku un ekipējumu. Karavīru dziesmas izpildīs grupas Baltie lāči un Urbix. Notiks unikāls kaujas rekonstrukcijas uzvedums Bermontiādes pēdējā kauja - Jelgavas atbrīvošanai 100. Jelgavas pils priekšā, pie Dienvidu vārtiem vēlreiz satiksies jaunie latviešu karavīri un varenais Bermonta karaspēks. Godinot šīs nozīmīgās uzvaras simto gadadienu, kopā ar biedrību Latviešu karavīrs un Ā. Alunāna Jelgavas teātra aktieriem būs iespējams ielūkoties vēstures lappusēs un atcerēties, kā tika izcīnīta mūsu tautas brīvība. Rekonstrukcijā tiks izmantoti autentiski Neatkarības kara ieroči - šautenes, ložmetēji, lielgabali un vācu bruņumašīna. Uzvedums tiks papildināts arī ar dažādiem specefektiem, imitējot reālas kaujas šāvienus un sprādzienus, savukārt emocionālo dimensiju papildinās dažādi skaņu efekti un mūzika.