Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Grupas "Insomnia" dibinātājs Gustavs Melbārdis: Ar jaunības spēku un dzīvessparu

"VISU DZĪVI esmu bijis ļoti tuvu teātrim, tas mani ir interesējis, un bijis liels iedvesmas avots. Augsta līmeņa profesionāļus esmu redzējis rokas stiepiena attālumā, un tas, ko no tā esmu ieguvis, ir nenovērtējams. Tāpēc domāju, ka vēlme būt uz skatuves man atnākusi ļoti dabiski," saka Rīgas Doma kora skolas 4. kursa students, vokālās grupas "Insomnia" dibinātājs, producents un mūziķis Gustavs Melbārdis © Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

«Jautājums, ko darīt pavasarī pēc skolas beigšanas, šobrīd ir vēl atvērts. Ir doma par studijām un pieredzes iegūšanu ārzemēs, bet es varu apsolīt, ka vokālās grupas Insomnia vārds no Latvijas mūzikas industrijas nekur nepazudīs – grupa turpinās augt un pilnveidoties,» saka Rīgas Doma kora skolas 4. kursa students, jaunās vokālās grupas Insomnia dibinātājs, producents un mūziķis Gustavs Melbārdis.

Sestdien, 19. oktobrī, pulksten 19 koncertzālē Palladium gaidāms Rīgas A Cappella festivāla kulminācijas koncerts Insomnia: Sākums. Ar lielisku mākslinieku dalību un īpaši veidotu programmu koncerts piedāvās jaunu identitāti vokālās mūzikas kustībai Latvijā - koncerta galvenie mākslinieki ir jaunības enerģijas pilnā jaunā vokālā grupa Insomnia, kuru pērn novembrī dibinājuši divi ļoti labi draugi un jaunie mūziķi Gustavs Melbārdis un Roberts Memmēns. Izpildot pasaules a cappella klasiku, kā arī veidojot paši savas aranžijas, jaunie mūziķi pilnveidojas un iegūst jaunu pieredzi žanrā, kas ir specifisks savā būtībā.

Pirmais koncerts - ar Maestro

7. Starptautiskais Rīgas A Cappella festivāls, kas norisināsies no 16. līdz 20. oktobrim, piedāvās klātienē baudīt unikālu pasaules mākslinieku un jaunu mūzikas talantu sniegumu, piedāvājot dažādu laika posmu un stilu mūziku izcilā izpildījumā un rādot vokālā a cappella žanra daudzveidību.

«Kad mūs, vēl pavisam jaunu vokālo grupu, uzrunāja festivāla producents Guntis Cimiņš, piedāvājot iespēju rīkot koncertu, kas būs šā festivāla kulminācijas projekts, pieslēdzāmies tam ar visām četrām. Un tas arī būs kaut kas grandiozs un ļoti skaists,» saka Gustavs Melbārdis, atklājot, ka grupa izpildīs pazīstamas latviešu un ārzemju autoru kompozīcijas unikālās džeza, popa un gospeļa aranžijās, bet koncerta īpašie viesi būs jaunā a cappella grupa The Garden, Rīgas Doma kora skolas gospeļkoris, kā arī dziedātāji Jānis Stībelis un Aminata.

«Tā būs mūsu pirmā lielā atskaite, sagaidot grupas gada jubileju. Bet mūsu pirmais lielais koncerts Latvijā bija jau 7. augustā Jaunciema ostā - 3 Raimondi un Insomnia, kur muzicējām kopā ar Maestro Raimondu Paulu, Raimondu Macatu un Raimondu Ozolu, izpildot arī Maestro skaņdarbu Я тебя рисую, un kas bija viens no lielākajiem un pieredzes bagātākajiem koncertiem, kāds mums līdz šim bijis. Jo, kā teica Roberts Memmēns, parasti jaunai grupai pirmais koncerts nav kopā ar Raimondu Paulu un citiem tik izciliem mūziķiem,» gandarīts par jau paveikto ir Gustavs Melbārdis.

INSOMNIA. Vokālajā grupā "Insomnia" muzicē desmit jaunu, talantīgu un mūziku mīlošu cilvēku - Toms Kursītis (no kreisās), Elza Evalde, Megija Kuzmina, Elīza Apine, Emīlija Pavlovska, Roberts Memmēns, Māra Sējāne, Gustavs Melbārdis, Grēta Grantiņa un Dagnis Roziņš, kuri ikdienā profesionāli apgūst džeza un populārās mūzikas žanrus un kuri ar jaunības enerģijas lādiņu caur a capella un citiem mūzikas žanriem spēj izveidot ko jaunu un īpašu / Publicitātes foto

Pozitīvs bezmiegs

Sastāva nosaukums Insomnia tulkojumā no angļu un arī latīņu valodas nozīmē Bezmiegs. Kādēļ tieši šāds nosaukums? «Tas sevī ietver spēku un enerģiju, ko dodam saviem klausītājiem. Grupu nosaukumu izdomāšana vienmēr ir ļoti ilgs process, un arī šajā gadījumā mēs ar Robertu Memmēnu ļoti ilgi domājām, kā šo apvienību nosaukt. Sēdējām manā virtuvē, un mana mamma pajautāja, kā angliski ir bezmiegs. Tā likās izcila ideja, jo, piemēram, bezmiega nakts var būt mokoša, bet tā var būt arī ļoti radoša, pilna jaunām idejām un sapņiem. Savos koncertos mēs dalāmies ar pozitīvo bezmiegu - apliecinot, ka jaunība un dzīvesspars, un nopietns darbs ir kas īpašs arī mūsdienās un jo īpaši mūzikā,» stāsta Gustavs Melbārdis.

Jaunības spars un mērķtiecīgums jaunajai vokālajai grupai jau ļāvis sevi pārliecinoši pieteikt arī starptautiskajā apritē, šogad maijā iegūstot otro vietu vienā no pasaules vadošajiem a cappella konkursiem - Moscow Spring A Cappella Festival 2019, kas pulcēja vairāk nekā 200 grupu no 45 valstīm. Savā kategorijā Insomnia, vienīgie pārstāvji no Baltijas valstīm, sacentās ar vēl 65 grupām, un par Maskavā piedzīvoto un redzēto top īsfilma, ko veido operators Arvis Belovs, un savu pirmizrādi tā piedzīvos šā gada noslēgumā.

«Desmit cilvēku sastāvs a cappella grupai ir ļoti netipiski, parasti ir pieci, seši. Mums ir deviņi vokāli plus perkusijas, un Roberts, kurš uzņēmies atbildību par grupas muzikālo skanējumu, veido aranžijas, kas šo vokālistu skaitu arī muzikāli pamato - lai skanējums būtu plašāks, tāds, ko piecu cilvēku sastāvs nevarētu izdarīt,» skaidro Gustavs Melbārdis, uzsverot, ka, izmantojot balsi kā vienīgo instrumentu, ir milzīgas iespējas izveidot aranžijas, kas dāvā absolūti jaunu skanējumu pat dziesmām, kuras dzirdam katru dienu.

Klausītāji visā Latvijā par to varēs pārliecināties arī decembrī, kad Insomnia piedalīsies 13 Ziemassvētku koncertu tūrē Veltījums, kurā grupai ir tas gods sadarboties ar komponistu Mārtiņu Braunu. Starp citu, Mārtiņš Brauns pirmo reizi savā muzikālajā daiļradē ir uzsācis darbu pie Ziemassvētkiem veltītas koncertprogrammas veidošanas, un par tās vadmotīvu ir kļuvusi komponista dziesma Veltījums no kinofilmas Ziemassvētku jampadracis.

Ļoti tuvu teātrim

Septiņi no desmit Insomnia mūziķiem joprojām studē Rīgas Doma kora skolā, Gustavu Melbārdi ieskaitot. «Mums ir ļoti palaimējies, ka mācāmies tieši šajā skolā, jo - lai arī mācību slodze ir liela, mums ir milzīgs atbalsts tajā, ko darām ārpus skolas. Un, ja mums piedāvā doties koncertu tūrē ar vienu no Latvijas mūzikas leģendām, skola to ļoti, ļoti atbalsta. Protams, laiks ir jādala, prioritātes jāizvērtē, bet tā pieredze, ko iegūstam, muzicējot grupā, arī ir brīnišķīga skola,» sapratis Gustavs Melbārdis. Viņš pats Rīgas Doma kora skolā mācās no piecu gadu vecuma: divus gadus sagatavošanā, tad pamatskolā un vidusskolā iestājās kā džeza vokālists. Trīs gadus mācījās džeza nodaļā, bet sapratis, ko vēlas darīt nākotnē, pēdējā gadā pārgāja uz mūziklu nodaļu. «Skola deva šādu iespēju, un tagad mācos un pilnveidojos jomā, ar kuru šobrīd saistās manas nākotnes ieceres. Jo, nav noslēpums, ka visu dzīvi esmu bijis ļoti tuvu teātrim, tas mani ir interesējis un bijis liels iedvesmas avots. Augsta līmeņa profesionāļus esmu redzējis rokas stiepiena attālumā, un tas, ko no tā esmu ieguvis, ir nenovērtējams. Tāpēc domāju, ka vēlme būt uz skatuves man atnākusi ļoti dabiski,» domā Latvijas Nacionālā teātra aktieru Annas Klēveres un Egila Melbārža dēls. «No vecāku puses man vienmēr tika dota iespēja darīt to, ko pats vēlos, un paldies viņiem par to. Kad pamatskolā aktīvi spēlēju basketbolu, vienā brīdī bija jāizdara izvēle par labu sportam vai mūzikai, un arī par to paldies maniem vecākiem, ka viņi deva padomu no mūzikas neatteikties. Nemaz jau tik viegli nebūtu varējis no tās atteikties, un paldies Dievam, ka nevarēju, jo - nezinu, ko darītu, ja nebūtu saticis tos cilvēkus, kurus esmu saticis, ja nebūtu tur, kur tagad esmu,» atzīst talantīgais jaunietis.

Laiks ar ģimeni

Gustavu interesē teātra un mūzikas mijiedarbība, un, lai arī mūziklu žanrs Latvijā vēl nav ļoti populārs, redzot, kā strādā Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas pedagogi, viņam ir milzīga cerība, ka šis žanrs arvien attīstīsies. «Pavasarī skolu pabeigšu, ir jādomā, ko darīt tālāk. Es ļoti vēlētos nokļūt ārzemēs, mācīties un iegūt pieredzi, piemēram, Londonā. Man padomā ir trīs universitātes, kur varētu turpināt pilnveidoties. Tas ir mans mērķis, un es tam nopietni gatavojos. Bet vokālajai grupai Insomnia ir ļoti spēcīga mākslinieciskā komanda, kas turpinās strādāt, lai arī kas notiktu ar mums katru atsevišķi,» apsola Gustavs Melbārdis, sakot, ka katram ir jādomā par savu personīgo izaugsmi, bet vokālā grupa būs papildu pieredze, kas palīdzēs attīstīt jauno mūziķu personības.

Bet uz jautājumu par hobijiem jaunais mūziķis atteic, ka profesionālā ziņā viņš vēl ir tādā attīstības posmā, ka hobijus nepieciešams saistīt ar profesionālo dzīvi. «Bet tas, kas man palīdz atslēgties no ikdienas, ir laiks ar ģimeni, un tas man ir ļoti svarīgs. Mēs visi esam ļoti aizņemti, slodze ir liela, bet tie mazie mirkļi, ko pavadām kopā, ir ļoti skaisti, mīļi un pēc ikdienas skrējiena ļoti vajadzīgi,» atklāj aktieru dēls. Viņš stāsta, ka kopā ar vecākiem daudz ceļo, katrā ceļojumā mēģinot atrast ko jaunu un tādējādi paplašināt robežas un redzesloku. «Es savā vecumā jau ļoti daudz kur esmu bijis un daudz redzējis, un par to arī paldies maniem vecākiem, jo - arī šāda iespēja ir nenovērtējama.»

***

GUSTAVS MELBĀRDIS

• Dziedātājs, vokālās grupas Insomnia dibinātājs un producents

• Dzimis 2000. gada 31. martā Rīgā - Latvijas Nacionālā teātra aktieru Annas Klēveres un Egila Melbārža ģimenē

• Līdz 16 gadu vecumam nopietni nodarbojies ar basketbolu

• Mācās Rīgas Doma kora skolas 4. kursā

• 2015. gadā vadījis Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atklāšanas koncertu

• 2018. gadā kopā ar Robertu Memmēnu dibinājis vokālo grupu Insomnia; šā gada pavasarī grupa ieguvusi 2. vietu Moscow Spring A Cappella festival