Dināra Rudāne, kas uzstāsies ar Viņu

VEF KULTŪRAS PILĪ šodien notiks Raimonda Paula un Dināras Rudānes koncerts "Viņš un Viņa". Nemaz nepārsteigs, ja dziedātāja pie tā piebrauks ar savu iemīļoto "Ducati" motociklu. "Mani jau nav vērts aicināt uz fotosesijām, es taču vienmēr atbraucu ar moci!" smejas Dināra. © Ģirts Ozoliņš/F64

Šodien, 16. septembrī, VEF Kultūras pilī pirmizrādi piedzīvos jauna koncertprogramma un pie viena arī albums – Viņš un Viņa, kurā uz vienas skatuves satiekas komponists Raimonds Pauls un fantastiskā vokāla īpašniece Dināra Rudāne.

Abi ir sadarbojušies arī iepriekš. «Šī programma ir jauna, atšķirīga ar to, ka radīta vienai no jaunās paaudzes talantīgākajām, daudzsološākajām dziedātājām. Augstu vērtēju Dināras Rudānes balss īpašības, tembrālo krāsu un plašo diapazonu. Pie šīs koncertprogrammas repertuāra izvēles esmu strādājis, izceļot Dināras balss nianses. Koncertā izskanēs gan pilnīgi jaunas dziesmas ar dzejnieku Jāņa Petera, Leona Brieža un Guntara Rača vārdiem, gan varbūt piemirstas melodijas, kas savulaik radītas kinofilmām un citām vajadzībām,» - tā jauno koncertprogrammu raksturo Raimonds Pauls. Pēc VEF Kultūras pils šī programma vēlāk būs klausāma vēl dažās vietās - visticamāk, kādās muižās, kurām piestāvētu šādi klusināti koncerti.

Dažkārt var iztikt bez vārdiem

Pirms pāris gadiem Jaunciema ostā jau izskanēja Maestro un Dināras Rudānes sagatavots Ezera mūzikas koncerts No klasikas līdz…, tomēr tam bija lokālāks vēriens. «Es jau toreiz Maestro teicu, ka esmu tāds kā vairāk kaverversiju mūziķis, vairāk dziedu ārzemju mūzikas gabalus un latviski vispār dziedu ļoti, ļoti reti. Šoreiz viņš bija savācis ļoti daudzas dziesmas, dažas no tām varbūt pat mazliet piemirstas, un, kad viņš tās sāka spēlēt, pie kādas ceturtās man jau asaras sāka birt,» vaļsirdīgi stāsta dziedātāja. «It īpaši tās melodijas, kas bija rakstītas vecajām filmām, bez vārdiem - viņš rosināja pielikt vārdus. Taču beigās tās tā palika bez vārdiem, jo man šķita, ka es sliktāk runāju nekā spēju radīt skaņu. Tā nu albumā būs vismaz trīs vokalīzes. Un, manuprāt, tās pat ir svarīgākās. Jo vārdus mēs saprotam caur savu prizmu, katrs tos var pateikt citādā tonī un arī uztvert citādi. Pat tāda visiem saprotama frāze kā «Es tevi mīlu!» katram skanēs atšķirīgāk. Tāpēc vismaz man ļoti patīk klausīties mūziku tikai kā skaņas vibrāciju, nepiesaistot to vārdiem.» Albumā būs 13 dziesmas.

Koncerts tiešām būs Viņš un Viņa - uz skatuves būs tikai pats Maestro un Dināra, un tikai pašā noslēgumā pievienosies citi muzikanti. «Kad mēs gatavojāmies šīs programmas ierakstam, mēģinājām tikai divatā, lai nav jāaicina pārējie mūziķi, viņi taču visi ir profesionāļi, var to nospēlēt tikai pēc notīm. Un tad es teicu - bet, Maestro, varbūt mēs varam šo albumu arī tikai divatā ierakstīt?! Jo tā var justies brīvāk, dziesmu iespēlēt, it kā improvizēt. Jo katru reizi, to izpildot, sajūtas taču ir citādas! Mēs savā muzikālajā komunikācijā viens otru kaut kā ļoti labi jūtam. Un man bija tik ļoti svarīgi ierakstīt šo albumu divatā!» dzirkstoši smaida Dināra. «Protams, šī darba forma ir vienota, tikai mainās krāsas. Tas būtu tāpat kā ar apģērbu - cilvēks taču nemainās, atkarībā no garastāvokļa mainās tikai krāsas.»

No roka līdz operai

Starp citu, albums rakstīts kā agrākajos laikos - studijā un uzreiz, bez jebkādas skaņu graizīšanas. «Man ir daudzas reizes dzīvē bijis tā, ka es studijā ierakstu duetu ar kādu cilvēku, ar kuru neesmu pat tikusies - manuprāt, tas ir absurds! Nav brīnums, ka, vērojot dažu duetu uzstāšanos uz skatuves, pēc tam redzams, ka viņi pat nezina, kā kopā uzvesties, jo viņi šo duetu ierakstījuši tikai studijā. Tā ir gan pie mums, gan Krievijā, gan citur.» Maestro gan par šādu pieeju izteicis šaubas - ierakstot albumu divatā, tas gluži nebūs tā saucamais radiostaciju formāts! «Bet es teicu - vai tad mēs šīs melodijas rakstām, lai tās noteikti skanētu radiostacijās?! Jūs taču pēc naudas neskrienat, arī man tā šajā gadījumā gan galvenais. Ja mēs gribētu ierakstīt kaut ko komerciālu, tad varētu ieskaņot kaut ko citu! Viņš tajā brīdī laikam uztraucās par mani - ārprāts, ja nu dziesmas neskanēs radio? Es teicu - nē, nē, Maestro, ja man vajadzēs naudiņu, tad es iešu biznesā!» aizrautīgi smejas Dināra.

Lai gan viņa pazīstama no skatuves jau gadu gadiem - savulaik kā fona vokāliste grupā Re:public (tā pazīstamākais hits bija joprojām nemirstīgā Strēlniece), sanāca, ka Dināras pilnā loze tika izvilkta ar uzvaru šovā Izklausies redzēts, no kura arī sākās sadarbība ar Raimondu Paulu. Taču te ir viena dilemma - viņa dzied arī rokmūziku (grupā Rock 5) un kādus astoņus gadus piedalījusies Siguldas opermūzikas svētkos, ko gan īsti no viņas katrā brīdī gaidīt?! «Esmu kā ūdens, varu pielāgoties jebkam. Ja man sagribas iemācīties šūt, tad es to izdaru, ja man sagribas iepazīt kādu citu mūzikas stilu, tad es to izdaru un pēc tam vienmēr uztraucos, ka cilvēki, kas mani tik labi nepazīst, nesapratīs, ko no mana koncerta gaidīt. Laikam jāsāk afišās pie mana vārda rakstīt arī mūzikas stils. Jo tiešām - cilvēki, kas mani pazīst pēc dalības opermūzikas svētkos, nevar taču pat iedomāties, ka es dziedu arī rokmūziku ar savu grupu Rock 5. Bet tie, kas nāk uz Maestro koncertiem, taču būs šokā, kad uzzinās, ka es nodarbojos ar boksu!» smejas Dināra.

Skatuves izvēlē izvēlīga

Tiesa, Dināra Rudāne nemaz nav redzama (un dzirdama) visur un vienmēr. «Es esmu ļoti izvēlīga, es nepiedalos visos pasākumos,» viņa atklāt atzīst. «Pat no Maestro atnestajām 40-50 dziesmām mēs atlasījām desmit. Viņš kā mūziķis ļoti labi saprata, ka dziesmai jāatbilst ne tikai pēc tonalitātes, tā ir arī jāsaprot. Lai es to justu. Es nemeklēju izpildīšanai to, kas varētu aiziet komerciāli, es meklēju tādus skaņdarbus, kurus varētu sniegt [klausītājiem]. Es arī netiecos pēc klausītāju daudzuma, es taču tāpat nevarēšu patikt visiem. Arī operā sevi īsti neredzēju, jo man ir ļoti augsta balss - koloratūrsoprāns, tāpēc man ir ļoti maz piemērotu lomu, tās var saskaitīt uz rokas pirkstiem. Tāpēc man patīk piedalīties operas mūzikas svētkos, jo tajos var izpildīt skaistākās ārijas. Un viss, braukt mājās! Es zinu, ka tā droši vien nav pareizi, taču tāds nu esmu cilvēks,» smejas Dināra. Taču tajā pašā laikā viņa nekaunas, ka daudzus gadus uzstājas korporatīvajos pasākumos ar grupu Rock 5, kas izpilda pazīstamu ārzemju grupu hitu kaverversijas, no Maikla Džeksona un Bee Gees līdz pat Limp Bizkit un The Prodigy - vēl viena Dināras daudzšķautņainās personības šķautne. «Arī šajā jomā gan esmu diezgan izvēlīga: ja kāds man sāk diktēt savu vēlamo repertuāru, tad saku, sorry, vienu dziesmu es jums varu iemācīties, bet ne visas! Rock 5 šo privāto pasākumu aprindās jau ir pietiekami labi pazīstami, mums vairs nav speciāli jāstāsta, ko spēlējam. Mums pat nav ierakstu, bet kāds tāpat jau mūs ir redzējis dzīvajā.»

Taču Raimondam Paulam dziedātāju kāds esot ieteicis jau pirms šova Izklausies redzēts. «Nu jā, bet loģiski - kur gan citur, ja ne televizorā, viņš mani pēc tam varēja ieraudzīt?! Šovs bija tas, kurā to, par kuru bija pirms tam dzirdējis, varēja noklausīties un noskatīties. Pēc tam viņš man zvanīja - labdien, vai Dināra, vai varat runāt utt. It kā nebūtu pazinusi viņa balsi!» smejas dziedātāja. Tā nu arī sākusies šī sadarbība nu jau pāris gadu garumā.

Motobraucēja un boksere

Opermūzika un rokmūzika, programmas kopā ar Raimondu Paulu un šovs Izklausies redzēts - tā ir Dināras muzikālā puse. Savukārt hobiju sadaļā ietilpst tādas lietas kā… motocikli, hokejs un bokss. «Man joprojām ir mocis, nu jau divi!» ar aizrautību sāk stāstīt mūziķe. «Arī otrs ir Ducati, bet manam vecākajam ir jau divpadsmit gadi. Taču es to nopirku pavisam jaunu, bet mans jaunais ir pat vēl vecāks nekā mans vecais motocikls.» Pēc tam seko profesionāls stāsts par kubatūrām, abu motociklu izmantošanas iespējām (Dināra labi zina, kā ar motociklu dabūt tērpu uz opermūzikas svētkiem, to nesaburzot!), to tjūningu utt., kas liek ar interesi uzprasīt, vai viņa gadījumā tos pati arī neremontē… «Starp citu, tieši šodien, kad nācu pie tevis uz interviju, atcerējos, ka es kādreiz mācījos automehāniķos!» skan nogalinoša atbilde. «Es gribēju remontēt močus - nu, vismaz prast saremontēt savējo. Nomācījos tur divus mēnešus, man bija jau sarakstītas pilnas klades ar žiguļu un traktoru uzbūvēm, es gaidīju, kad tad beidzot tiksim pie močiem, bet tā arī nesagaidīju,» smejas Dināra. Tas bijis pirms kādiem desmit gadiem. «Par boksu un hokeju - šobrīd man ar to sanāk nodarboties mazāk. Sakarā ar vienu dāmīti. Taču pamazām atsāku.» Arī par boksu dziedātāja var stāstīt daudz: «Tas ir sporta veids, kas prasa nenormālu izturību - trīs minūtes esi viens, sit un sit. Es apbrīnoju šos sportistus, kuriem līdz bezsamaņai jāiztur visi šie divpadsmit raundi. Jā, nevienā sporta veidā gan nav viegli.»

Par boksu mūziķe sākusi fanot jau no bērnības, tolaik viņai topā bijis Maiks Taisons. «Taču Nīcgalē, kur es augu, nebija nekādu iespēju nodarboties ar boksu, turklāt vēl meitenēm - kāds tur vēl bokss?! Mana mamma aizveda mani uz kungfu, bet tas tomēr ir kas cits, tas vairāk ir kā filozofija, Taču vismaz enerģiju bija kur izlikt. Bet beigu galā saņēmos un tomēr aizgāju patrenēties boksā. Savulaik strādāju Dubaijā, bet mums apsardzes priekšnieka brālis kādreiz bija bijis Ēģiptes kikboksa čempions. Gribēju, lai mani patrenē, un sapratu, ka tas ir mans, es to vēlos! Kad atgriezos Latvijā, atradu sev treneri [Jevgēņiju Aleksejevu] un joprojām eju pie viņa trenēties. Starp citu, ja nebūtu šova [Izklausies redzēts], man būtu bijusi arī cīņa ringā, tas mani mazliet izsita ārā,» ar nožēlu balsī saka Dināra. «Taču es domāju, ka šovā varēja labi redzēt, kādā fiziskajā formā es biju.»

Bet pirmām kārtām - māmiņa

Protams, tagad visiem šiem stāstiem ir vēl viens būtisks aspekts - jau iepriekš minētā «dāmīte», kas ir Dināras meitiņa. «Esmu sākusi šūt, varu bērnam drēbītes sašūt!» par saviem jaunajiem vaļaspriekiem joko mūziķe. «Kamēr biju stāvoklī, iemācījos bērnam taisīt spēļmantiņas no vilnas - tas saucas filcēšana. Pēc dzemdībām jau, protams, visa uzmanība ir viņai. Kā man ar viņu iet? Mainīgi! Esmu intervijās šajā jomā runājusi par daudzām un dažādām tēmām, par kurām, kā izrādās, pie mums nav pieņemts runāt. Es tajā brīdī jutos ļoti vientuļa savā sarežģītībā, jutos slikta mamma, ka man kaut kas nesanāk utt., bet man pēc tam rakstīja citas jaunās māmiņas un teica paldies, jo viņām esot sācis likties, ka arī jau sāk jumts braukt. Arī par šādām lietām ir jārunā. Daudzas sievietes jūtas līdzīgi, taču kaunas par šādām lietām runāt. Kaut vai par dzemdēšanu ar ķeizargrieziena palīdzību. Piemērs: man bija tik daudz piena, ka droši vien varētu kaut visu Ķengaragu pabarot, bet es izaugu uz govs piena - manai mammai nebija piena! Un? Es taču esmu normāls cilvēks! Bet, ja sāc šo savu hormonu laikā par tādām lietām domāt, tad nez ko vari sadomāties. Un šādu lietu ir daudz. Tev liekas, ka tāda esi vienīgā, jo citas par to nerunā, bet tā taču nav! Un, kad kāds par to sāk runāt, tad tev vairs nav domu, ka esi vienīgais, kam kaut kas nesanāk.»

Dināra gan to visu stāsta optimistiski - nav brīnums, ka viņai vēlāk sākušas mammas sociālajos tīklos apvaicāties pat par tādām lietām, kā pareizi nolikt bērnu gulēt. Varbūt pienācis laiks kā raidījuma vadītājai, piemēram, Māmiņu klubā? «Nē, nē, tas viss ir ļoti individuāli!» smejas Dināra. «Vienam bērnam vajag padziedāt, otru vajag ieaijāt, un, nedod Dievs, sāksi dziedāt! Bet tāpēc jau mēs visi esam tik dažādi, ka dažādi esam jau no bērnības.»

***

DINĀRA RUDĀNE

- Dzimusi 1985. gada 15. martā Daugavpilī

- Izglītība: Špoģu mūzikas un mākslas skola, Jāzepa Mediņa mūzikas koledža, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, studiju laikā gājusi arī uz bungu stundām

- LNT šova Izklausies redzēts (2016) uzvarētāja

- Grupas Re:public fona dziedātāja, muzicē pašas izveidotajā meiteņu rokgrupā Rock 5, piedalījusies vairākās Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajās atlasēs, gadu strādājusi klubā Dubaijā, kur sniegusi 29 koncertus mēnesī, regulāri dzied Opermūzikas svētkos Siguldā

- Brauc ar motociklu, nodarbojas ar boksu un spēlē hokeju

- Ģimenes stāvoklis: precējusies, vīrs basģitārists Edvīns Ozols («Mēs ar viņu kādreiz mediņos mācījāmies»), meita Mirjama Amira (1). «Iedomājies, viņa piedalījās ierakstā! Es taču tad biju gaidībās! Un cik reizes viņa tagad jau satikusi Raimondu Paulu! Kas par CV!» smejas laimīgā mamma.

Svarīgākais