Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Vērts apmeklēt! Koncerts Uģa Brikmaņa piemiņai

AUGUSTA DEBESĪS. Koncertā piedalīsies mūziķis, grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs © Publicitātes foto

Sestdien, 24. augustā, pulksten 15 Kocēnu novadā – Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos – notiks izcilajam latviešu režisoram Uģim Brikmanim (2.10.1956.–9.08.2018.) veltīts noskaņu koncerts Augusta debesīs.

Neikenkalna dabas koncertzāle Uģim Brikmanim bija īpaša vieta - viņa iniciatīva bija atgādināt Latvijai par Dikļiem - vietu, kur notika Pirmie dziedāšanas svētki. Viņš bija režisors visiem lielajiem pasākumiem, kuri notika Neikenkalna dabas koncertzālē: Pirmajiem dziedāšanas svētkiem - 150, folkloras festivāliem Baltica, deju uzvedumam No zobena saule lēca, kas pirmo uzvedumu dabā piedzīvoja tieši Dikļos, Dziesmu svētku modelēšanas koncertam. Uģis Brikmanis ticēja, ka laba mūzika, labi vārdi, vienošanās kopīgā dejā ir veids, kā atklāt kultūrvēsturisko, leģendām apvīto vietu patieso dabu.

Koncertā piedalīsies mūziķis, grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs, džeza dziedātāja Laura Polence un Baltijas valstu mūziķu kopprojekts Trīs upes, kurā apvienosies mūziķi - lietuviešu pūšaminstrumentālists Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis), Igaunijas jaunās paaudzes spožākais ģitārists Andrē Mākers (Andre Maaker) un mūsu meistarīgākā koklētāja Laima Jansone.

Igaunis Andrē Mākers ir ļoti daudzpusīgs un atzīts jaunās paaudzes mūziķis. Viņš ir prasmīgs ģitārists un komponists. Uzstājies kopā un ierakstījis skaņdarbus ar vairākiem prominentiem un labi pazīstamiem džeza mūziķiem un dziedātājiem, kā arī sadarbojies ar dažādām grupām un klasiskās mūzikas pārstāvjiem.

Lietuvietis Sauļus Petreikis ir viens no retajiem Eiropas mūziķiem, kura īpašumā atrodas pavisam unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules, kura tiek izmantota arī viņa paša mūzikas radīšanā. Viņš profesionāli apguvis dažādu vēja instrumentu spēli, kuru skanējumu varēs dzirdēt arī šajā koncertā. Izpildot savus skaņdarbus, viņš savieno vieglu draiskumu ar dziļu sirsnību, spontānu ekspresionismu un tieksmi uz dažādu mūzikas stilu sintēzi jeb savienošanos.

Savukārt džeza dziedātāja Laura Polence izpildīs latviešu tautas dziesmu melodijas. Laura ir sadarbojusies ar vokālo grupu Latvian Voices, ar kuru iegūts čempionu tituls un zelta medaļa Pasaules koru olimpiādē 2012. gadā ASV. Pēc Rīgas Doma kora skolas pabeigšanas viņa iestājās Amsterdamas konservatorijā un ar izcilību pabeidza džeza vokāla bakalaura un maģistra programmas studijas un šobrīd dzīvo Nīderlandē, tādēļ sestdienas koncertā Laura būs īpaši gaidīts viesis savās mājās Latvijā.

«Ļaudis ir aicināti uz vieglu noskaņu koncertu, kurā savijās virtuozas improvizācijas ar melodiskām dziesmām un tas viss - ar skatu Augusta debesīs. Uģis Brikmanis ir tas, kurš loloja un cēla Neikena dabas koncertzāli no jauna, bet mēs turpināsim to ievizēt un ieskandināt. Dikļi ir vieta, kurā ļaudis pulcējušies Pirmajiem dziedāšanas svētkiem, vieta, caur kuru modusies tautas apziņa, un šobrīd mums aizvien vairāk ir jāizkopj savas vērtības,» uzskata koncerta mākslinieciskā vadītāja Laima Jansone, uzsverot, ka koncertprogrammā savīsies latviskais ar pasaulīgo, kopīgi spēcinot un iezīmējot Baltijas valstu saikni un bagāto kultūru.

Koncertā, ko organizē Kocēnu novada pašvaldība, bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja par brīvu.

Koncerta biļešu nauda tiks novirzīta režisora Uģa Brikmaņa gaismas ceļa turpināšanai, Neikenkalna dabas koncertzāles attīstībai un dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanai, norāda Kocēnu novada domes pārstāve Nora Urbāne.