Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Oratorija koncertzāles "Latvija" atklāšanā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Šodien Ventspilī tiek atklāta jaunā koncertzāle Latvija, koncertā tiks atskaņoti arī divi jaundarbi, kas tapuši par godu šim notikumam – pirmās izskanēs ventspilnieka Viļņa Šmīdberga Atklāšanas fanfaras, tām sekos Raimonda Tigula un Noras Ikstenas jaundarbs – oratorija Jūras grāmata. Koncertā muzicēs arī Maestro Raimonds Pauls.

Skaņdarbu atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija, Ventspils Kultūras centra sieviešu koris Venda, jauktais koris Ventspils, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti - Iveta Apkalna (ērģeles), Intars Busulis (vokāls), Gints Pabērzs (saksofons) un Emīls Patriks Dzenītis (vokāls). Koncertprogrammas mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

RAIMONDS TIGULS: «Ventspils jaunā koncertzāle kalpos ļoti daudzām paaudzēm nākotnē. Un svarīgi, ka koncertzāle atrodas vienā ēkā ar mūzikas vidusskolu. Es ticu, paaudžu paaudzēs skolēni tajā apgūs mūziku, un es ticu, ka starp viņiem būs cilvēki, kas ar savu veikumu iepriecinās gan Latvijas klausītājus, gan visā pasaulē. Tā tam ir jābūt.» / Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

«Ar to ir jāsāk - esmu mācījies kompozīcijas pamatus Ventspils mūzikas vidusskolā,» saka Raimonds Tiguls. Komponists atklāj, ka darba rakstīšanas procesā, protams, domājis par dažādām lietām un dzīves situācijām, atcerējies arī savu mācību laiku Ventspilī pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā. «Tas laiks sakrita ar Latvijas valsts atjaunošanas periodu, turklāt tas bija īpašs laiks man kā cilvēkam. Tie bija pusaudža gadi - laiks, kad cilvēks savā izpratnē par pasauli nonāk kaut kādā sajēgā, kad sāk kaut ko saprast, kad sāk dzīvot nedaudz patstāvīgu dzīvi ārpus savas ģimenes. Latvijas valstiskuma atjaunošanas laiks sakrita ar manu personības piedzimšanas laiku. Ventspilī pavadītie gadi man palikuši spilgtā atmiņā - ar ļoti īpašu sajūtu, ar ļoti īpašu krāsu, ar īpašiem stāstiem, ar īpašiem cilvēkiem, ar īpašiem skolotājiem. Man tā nav tikai viena no Latvijas pilsētām, tā man ir pilsēta, kur esmu pavadījis ļoti svarīgu savas dzīves posmu, par to visu kopā es domāju, rakstot šo darbu...» atzīst Raimonds Tiguls.

Oratoriju Jūras grāmata Raimods Tiguls rakstījis, sadarbojoties ar rakstnieci un dzejnieci Noru Ikstenu, ar kuru kopā tapis darbs Dod, dieviņi!. «Pirms vairāk nekā desmit gadiem Valsts akadēmiskais koris Latvija diriģenta Māra Sirmā personā man pasūtīja darbu garīgās mūzikas festivālam, kuram stāstu es palūdzu izveidot Norai Ikstenai. Ar viņu nejauši biju iepazinies rakstnieku mājā Gotlandē, un tā tapa Dod, dieviņi!. Tagad Ventspilī ir rakstnieku un tulkotāju māja, kuras izveidošanas ideja pieder Norai Ikstenai. Ventspilī tiek atklāta jauna koncertzāle, tajā tiks atskaņots mans un Noras kopdarbs, pie diriģenta pults būs Māris Sirmais, to atskaņos koris Latvija. Esmu priecīgs, ka pēc vairāk nekā 10 gadiem mēs atkal satiksimies jaunā darbā,» stāsta Raimonds Tiguls. Lai saglabātu pārsteigumu, komponists nevēlas atklāt pārāk daudz par jauno darbu, vienīgi pasaka, ka oratorijas Jūras grāmata nosaukumā ietvertie vārdi jāuztver figurāli. «Oratorijā būs astoņi stāsti, un vēstījumi ir dažādi, arī par cerību un mīlestības jūru,» saka komponists. «Svarīgākais ir tā sajūta, ka Ventspilī atklājam jauno koncertzāli. Un svarīgi ir tas, ka koncertzāle atrodas vienā ēkā ar mūzikas vidusskolu. Ļoti labi atceros, kāda skola bija tad, kad es tajā mācījos, un redzu, kādas tagad ir iespējas. Man liels prieks, ka ir skolai ir jauna ēka. Es ticu, ka paaudžu paaudzēs skolēni tajā apgūs mūziku, un es ticu, ka starp viņiem būs cilvēki, kas ar savu veikumu iepriecinās gan Latvijas klausītājus, gan visā pasaulē. Tā tam ir jābūt.»