Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Oskars Millers. Mūziķis, finansists, bokseris

MĒRĶTIECĪGS. Oskaru Milleru plašāka auditorija iepazina šovā X faktors, viņš ar savu grupu Rock’N’Berries piedalījies arī Supernovas konkursā, spēlējuši neskaitāmus koncertus utt. Šķiet, ka Oskars ļoti labi zina, ko vēlas, un mērķtiecīgi virzās uz priekšu. Nākamais solis – šobrīd viņš nopietni pēta Krievijas šova Golos atlašu laikus – griboties paskatīties, kas kaimiņzemē labs… © Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Nupat klajā nācis pašmāju grupas Rock’n’Berries jaunākais albums Stāsti. Grupas līderis ir dziedātājs Oskars Millers – atraktīvs puisis, kuru plašāka auditorija iepazinusi konkursā Supernova un šovā X faktors.

Piecas par pieciem

Ja Rock’n’Berries debijas albums Smoothie Call bija dubultnieks ar desmit dziesmām, tad jaunajā darbā dziesmu ir tieši uz pusi mazāk. «Pieci gabali tajā ir tāpēc, ka mēs grupā esam pieci,» skaidro grupas vokālists Oskars Millers. «Šīs dziesmas ir personificētas katram dalībniekam - no pagātnē piedzīvotā izvilkti stāsti vai notikumi. Šos stāstus liekam savā Facebook lapā: ieliekam konkrētā dalībnieka bildi, stāstu par dziesmu, kāpēc tā ir tieši šāda utt. Par mani ir dziesma Tuvumā.» Publicētais stāsts vēsta, ka tā ir «par atgriešanos bērnībā, kur aizvadīti bezrūpīgi mirkļi un satikta pirmā mīlestība; tas ir stāsts par jūtām, kas nekad nepāriet; tās ir ilgas un cerības atkal satikt kādu, kurš nav redzēts gadiem». Stāstam gan ir daudz vienkāršotāka nozīme. «RNB šobrīd ir daudz koncertu, dažkārt ir ļoti liels nogurums, un vairs nav tās bezrūpības, kad varēji darīt, ko gribi, iziet ārā un pasist bumbieri. Tā kā esmu grupas vadītājs, visu laiku ir jādomā nākamais solis, turklāt jāizvēlas pareizākais. Man RNB ir režīmā 24-7, ir grūti no tā atslēgties, varbūt arī tāpēc sanāca šāds gabals, jo nedaudz gribējās atgriezties šajos bezrūpības laikos. Protams, ir jau forši, ka daudz darba, bet dažkārt gribas atgriezties bērnības emocijās,» skaidro Oskars.

Jāatzīst, ka RNB koncerti tiešām notiek gandrīz režīmā 24-7, jo grupa gatava piedāvāt visdažādāko repertuāru un spēlēt visdažādākajās vietās. Lielākoties viņi manāmi Latvijas 1. rokkafejnīcā, kur spēlē pazīstamu grupu hitus jeb kaverversijas. «Latvijas 1. rokkafejnīcā mēs tiešām jau esam gandrīz vai kā hausbends,» atzīst Oskars. «Taču daudzas grupas ir sākušas ar kaveru spēlēšanu un bijušas piesaistītas konkrētam klubam. Tikai laikā gaitā saproti, kāds ir tavs stils, kāda ir tava oriģinālā ideja, līdz ar to vari izdot savu materiālu. Kā mēs to šobrīd arī darām. Iepriekšējā albuma divi diski katrs bija citādā stilā: viens bija funky, otrā vairāk bija elektroniskā mūzika, jo nevarējām saprast, kurš ir mūsu īstais virziens. Jaunais albums ir mūsu muzikālā identitāte.» Koncertos to varēs iepazīt rudenī.

Ar šovu skolu

Oskars Millers tika iepazīts šīs sezonas šovā X faktors - viņš tika fināla divpadsmitniekā, tiesa, izlidoja jau pirmajā raidījumā. «Lai gan man maz sanāca uzkavēties X faktorā, taču arī šajā īsajā laikā darbs ar [vokālo pedagoģi] Maiju Sējāni daudz deva. Iemācījos to, kā uz skatuves sevi kontrolēt - mēģinājumos vajadzēja ļoti strādāt ar sevi. Iemācījos darba ar sociālo vidi principus - kā pareizāk sevi pasniegt, kā parādīt mediju gaismā, ko varbūt neteikt, kā izturēties citādāk. Lai gan mēs lielākoties spēlējam popu, dzīvē es vairāk esmu rokenrols - iemācījos to mazliet apslāpēt un neizrādīt to, ko varbūt dažkārt nevajag,» ieguvumus no šova uzskaita Oskars. «Iepriekš visu laiku gāju pie vokālā pedagoga, bet X faktora laikā sakrita virsū tā lielā uzmanība. Es neteiktu, ka sakāpa galvā - nekā tamlīdzīga! - bet domāju paņemt pauzīti un pie pedagoga pagaidām neiet. Bet ātri sapratu, ka pie vokālā pedagoga ir jāiet divreiz vairāk un divreiz biežāk! Pie tā šobrīd es aktīvi piestrādāju, lai nākamajos šādos pārbaudījumos viss būtu kvalitatīvāk un labāk.»

Starp citu, pirms trim gadiem Oskars kopā ar RNB piedalījās arī konkursā Supernova - lai gan finālā viņi netika, izrādās, tieši tur dziedātājs izvilcis savu pilno lozi, proti, sapazinies ar savu pašreizējo draudzeni, Zviedrijā dzīvojušo latviešu dziedātāju Katrini Lukins jeb Katrīni Lūkinu. Viņa piedalījās arī RNB jaunā albuma ierakstā, piepalīdzot iedziedāt dziesmu Laiks. «Ar Katrīni iepazinos Supernovā. Mēs nokāpām no skatuves, un viņa nāca man pretī - nopētīju ar mednieka skatienu, bet viņa atskatījās ar skatienu no sērijas «ko tas stulbenis uz mani skatās?!»,» smejas Oskars. Septembrī pārim kopdzīvē aizritēs divi gadi. Pašlaik Katrīne uz Zviedriju brauc tikai ciemoties - tur dzīvo viņas mamma un brālis, savukārt tēvs - grupas ODIS pirmā sastāva basists Andris Lūkins - Latvijā.

No Cāļa līdz RNB

Oskara pirmais vokālais pedagogs bijusi vecmamma. «Jā, omīte ņēma dziesmu grāmatiņu ar tautasdziesmām un dziedājām. Trīs gadu vecumā Olainē vinnēju konkursā Cālis - dziedāju dziesmu par pupu, pa kuru varēja kāpt debesīs. No sešu gadu vecuma sāku iet Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā,» savas pirmās muzikālās gaitas uzskaita dziedātājs. Kā jau kārtīgam Liepājas rokenrola čalim, bijusi sava grupa. «Spēlējām tīru roķi, un tur es, latviski izsakoties, mazliet sad***u savu balsi. Pirms tam biju dziedājis visādas maigās dziesmas, un džeki saka - kas ir, ieliec taču kārtīgu čosi, mēs spēlējam roku! Liku, liku, un vienā brīdī balss sabojājās. Taču vokālie pedagogi to salika atpakaļ,» smejas Oskars.

Vēlāk izveidota grupa, kas spēlējusi pazīstamu hitu kaverversijas. «Kādu pusgadu pabraukājām ar koncertiem, bet tad mani no tās izmeta. Man joprojām ir tendence nerakstīt setlisti [koncertā atskaņojamo dziesmu sarakstu], vados pēc publikas noskaņojuma - cenšos to izprast, lai izlemtu, kuru gabalu spēlēt kā nākamo. Man setliste ir galvā, bet pārējiem pasaku, kurš būs nākamais gabals. Savukārt toreiz setliste bija, bet sajutu, ka tajā ierakstīto nākamo gabalu nevajag spēlēt konkrētajā brīdī, un es pateicu taustiņniekam, ka spēlēsim citu dziesmu, lai padod šo ziņu pārējiem. Taču aizgāja klusie telefoni, katrs sadzirdēja citu dziesmas nosaukumu… Bundzinieks iesāk spēlēt, un es saprotu, ka tas nav īstais gabals, taustiņnieks iesāk manis pieteikto dziesmu, ģitārists skatās un vienkārši kaut ko spēlē utt. Divdesmit sekundes uz skatuves valdīja panika - viens uz otru stulbi skatās un turpina spēlēt. Visā vainoja mani, un tas laikam bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mani izmeta no grupas. Šī uzstāšanās notika uz kuģa Tallink pirms kādiem astoņiem gadiem, tā bija mana lielākā izgāšanās,» smejas Oskars. «Bet, paldies Dievam, ka tā notika, jo nezinu, vai citādi būtu pārcēlies uz Rīgu. Tajā dienā, kad mani izmeta [no grupas], zvanīju mammai un teicu - viss, man mūzika ir apnikusi, beidzu! Mamma atrunāja. Nākamajā dienā ar viņas palīdzību pārvācos uz Rīgu un - tā radās Rock’N’Berries!» Šī grupa liepājniekiem visai neraksturīgi spēlē popu. «Es uz to skatos no biznesa viedokļa - lai tas būtu pietiekami komerciāli, lai tas viss liktos kopā un lai būtu arī draudzīgāks radiostacijām,» nesatricināmi atbild grupas līderis. «Jo mēs tomēr radām mūziku klausītājiem - ja radītu to tikai sev, tad sēdētu pagrabā un tur arī uzspēlētu.»

Boksa čempions, topošais jurists

Starp citu, par šo «raudzīšanos no biznesa viedokļa» nav jābrīnās, jo pēc izglītības Oskars ir finansists. «Man vienmēr ir bijušas divas dabas - man ļoti patīk bizness, bet man ļoti patīk arī radošais process. Tāpēc es nekad neaiziešu baigā bohēmā, jo man visu patīk kontrolēt un plānot, domāt, kas notiks, ja izdarīšu tā vai citādāk. Man patīk šāda biznesa domāšana,» skaidro dziedātājs. Viņam gan laikam ir arī trešā daba - deviņus gadus ar labiem panākumiem trenējies boksā. «Liepājā tas bija pat vajadzīgs. Dzīvoju ezermalā, un, ejot mājās, šad un tad sanāca dažādas salēkšanās. Kad man bija 13 vai 14 gadi, pamatīgi dabūju pa muti un sapratu - viss, sāku ļoti intensīvi trenēties!» atminas Oskars. Savās svara kategorijās - iesākumā 57 kg, bet pēdējo cīņu aizvadījis jau 69 kg kategorijā. Viņš bijis četrkārtējs Liepājas čempions un divkārtējs Latvijas čempions, piedalījies sacensībās arī ārpus Latvijas un savulaik visā nopietnībā apsvēris domu par profesionāļa karjeras uzsākšanu. Oskara cīņu bilance - 27 uzvaras, astoņi zaudējumi. «Es arī tagad sekoju līdzi visām cīņām - UFC, boksam. Man ir pazīstami pāris džeki, kas trenējas Rīgā, tāpēc arī pats dažkārt aizeju padauzīt maisu vai sparingot. Es uzskatu, ka ir jāmāk aizstāvēt sevi un savus tuvos, protams, nesaku, ka tas uzreiz kaut kur jāizmanto.»

Taču arī tas vēl nav viss - šobrīd viņš Rīgas Stradiņa universitātē studē jurisprudenci. «Man patīk zināt likumus, un man nepatīk, ja kāds mani čakarē. Labāk ir visu zināt pašam, jo tas vienmēr noderēs, nevis neko nezināt, un tad tevi kāds paņems priekšā. Un tā ir visās nozarēs. Taču mūzika ir augstāka par visu. Esmu vairākas reizes atvēris savu biznesiņu vai arī piestrādājis pie kāda kā padomdevējs, taču vienmēr esmu atgriezies pie mūzikas, jo bez tās kaut kā nevar. Tā laikam pārāk dziļi iegājusi saknēs.»

Oskars Millers

  • Dzimis gada 17. februārī Priekulē. «Kādu laiku dzīvojām Olainē, jo mammai vēl bija jāpabeidz skola, pēc tam pārcēlāmies uz Durbi pie omes, tad - uz Grobiņu, tad - uz Liepāju. Šobrīd rīdzinieks, bet sirdī liepājnieks.»
  • Grupa Rock’N’Berries: Oskars Millers (vokāls), Mārtiņš Sliede (ģitāra), Jānis Narbuts (bass), Arnolds Jass (taustiņi), Kaspars Pļavnieks (bungas). Izdoti divi albumi- Smoothie Call (2016), Stāsti (2019)
  • Izglītība: Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola («Tā ir ar vācu valodas novirzienu, es arī eksāmenu liku nevis angļu, bet vācu valodā, līdz ar to šobrīd diezgan brīvi runāju četrās valodās - latviešu, vācu, angļu un krievu.»); Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas filiāle, finanšu speciālists; šobrīd studē Rīgas Stradiņa universitātē juristos. Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola. («Es to nepabeidzu, man pietrūka divu gadu, bet vispār es gāju klavieru klasē.»)
  • Hobijs: sports. «Baigi maz gan tam paliek laika, it īpaši šajā vasaras mutulī, kad izdevām albumu. Intensīvi eju trenēties uz fitnesa zāli, dažkārt aizbraucu uz [cīņas klubu] MMA Jūrmala Aizbraucu tur pāris reizītes un pasitos, lai nolaistu tvaiku.»