Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Vaikule: Kopš festivāla rašanās, es pati sev esmu pēdējā vietā

KATRS KONCERTS BŪS ĪPAŠS. «Man gribētos, lai festivāla zīmols runā pats par sevi, nevis skatītāji paļaujas uz mākslinieku vārdiem. Muļķīgi nākt uz festivālu tikai kāda konkrēta mākslinieka dēļ,» uzskata dziedātāja Laima Vaikule, solot, ka viņas festivālā katrs koncerts būs īpašs, un katru vakaru noteikti būs vairāki viesi, kuru dēļ ir vērts to apmeklēt © Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

«Kopš festivāla rašanās, es pati sev esmu pēdējā vietā. Savas dziesmas izmēģinu pēdējā brīdī. Tā vietā, lai apgūtu un pilnveidotu savas dziesmas, es izdziedu viesmākslinieku melodijas – kopā ar festivāla orķestri izeju cauri visām dziesmām, lai mūziķiem būtu vieglāk spēlēt, jo aranžējumi top savlaicīgi un ir grūti spēlēt, ja nav vokālista,» saka skatītāju mīlētā estrādes dīva Laima Vaikule.

No 18. līdz 21. jūlijam Dzintaru koncertzālē Jūrmalā jau piekto reizi notiks viņas radītais un izlolotais Starptautiskais mūzikas festivāls Laima Rendezvous Jūrmala, un šogad tajā piedalīsies vairāk nekā 40 mākslinieku no 14 valstīm.

Laimas Vaikules spilgtais, izsmalcinātais un romantiskais festivāls katru gadu jūlijā uz Jūrmalas skatuves pulcē visspožākās estrādes zvaigznes, kā arī leģendārus pasaules mūziķus un talantīgus jaunos izpildītājus. Un arī šogad, festivāla jubilejas reizē, līdzās Laimai uz skatuves kāps daudzi iemīļoti mākslinieki, pārstāvot visdažādākos žanrus un veidojot unikālus duetus un trio.

Latviju festivālā pārstāvēs operas dīva Inese Galante, Radio trio, dziedātāji Intars Busulis, Jānis Stībelis, Markus Riva, Lauris Reiniks, Dāvids Kalandija un Andris Ērglis, dziedātājas Aija Andrejeva, Samanta Tīna un Patrisha, un grupas Dagamba, Framest un Musiqq.

Dejos Laimas Vaikules iemīļotais Freedom Ballet, un savu dalību festivālā apstiprinājuši arī populārie Krievijas mākslinieki Grigorijs Ļepss, Valērijs Meladze, divkārtējais Eirovīzijas trešās vietas ieguvējs Sergejs Lazarevs, kurš festivālā piedalīsies pirmo reizi, Nino Katamadze, Lolita, Jeļena Vaenga, Arturs Pirožkovs, Stass Mihailovs, ukraiņu popzvaigzne Svetlana Loboda un daudzi citi.

«Man ir patīkami redzēt, kādi dalībnieki pulcējas uz festivāla piecu gadu jubileju - visskaistākie un neticami talantīgi,» saka Laima Vaikule, atklājot, ka dziesmu, ar kuru Sergejs Lazarevs ieguva trešo vietu Eirovīzijā Telavivā, festivālā varēs dzirdēt dzīvajā izpildījumā un Laimas festivāla orķestra pavadījumā. Tiek solīta dziedātāja dalība arī spilgtos un neierastos duetos.

Taujāta par Laima Rendezvous Jūrmala viesmākslinieku repertuāra izvēli, Laima Vaikule atzīst, ka visiem dod pilnīgu brīvību. «Es noteikti neesmu festivāla mākslinieciskā direktore. Atceros padomju laikus, kad mākslinieciskā padome sēdēja un mocīja mūziķus ar dziesmu apstiprināšanu. Es tā nekad nedarīšu,» viņa apsola. «Es varu tikai izteikt piedāvājumus vai ierosinājumus. Piemēram, pagājušā gada festivālā palūdzu Filipam Kirkorovam būt pieticīgi apģērbtam. Viņš to respektēja, cik nu varēja... Valērijam Ļeontjevam palūdzu būt smokingā, jo viņš uzstājās ar simfonisko orķestri. Arī viņš piekrita un pats bija apmierināts.»

Laima Vaikule vienmēr ir uzsvērusi, ka daudz labprātāk festivāla četru vakaru programmu un mākslinieku sadalījumu pa dienām paturētu noslēpumā, jo katrs festivāla vakars būs vērtīgs. «Man gribētos, lai festivāla zīmols runā pats par sevi, nevis skatītāji paļaujas uz mākslinieku vārdiem. Muļķīgi nākt uz festivālu tikai kāda konkrēta mākslinieka dēļ,» viņa uzskata, jo «katrs koncerts ir īpašs, un katru vakaru noteikti būs vairāki viesi, kuru dēļ ir vērts nākt».

Katru gadu festivāla translāciju skatās vairāk nekā simt miljoni skatītāju visā pasaulē: televīzijas kanālā PBK (Latvija, Lietuva, Igaunija), Inter (Ukraina), RTVi, Kartina TV (starptautisks krievvalodīgās interneta televīzijas operators), Zhara TV (visā pasaulē translējošs Krievijas kabeļtelevīzijas kanāls), Izraēlas 9. kanālā, portālā OK.ru un citviet.