Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS REDZĒT: "Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr..."

© F64 Photo Agency

Sestdien un svētdien, 10. un 11. maijā, Dzintaru koncertzālē būs unikāla iespēja noskatīties koncertizstādi Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr..., kas pērn izrādīta tikai dažos koncertos un tika arī izvirzīta Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada uzvedums.

Kā Neatkarīgajai uzsver kora jaunais mākslinieciskais vadītājs Aivis Greters, šī arī būs pēdējā iespēja noskatīties koncertizstādi, kas veltīta kora ilgstošajam radošajam partnerim - māksliniekam Ilmāram Blumbergam (1943-2016). Pērn, atzīmējot Ilmāra Blumberga 75. dzimšanas dienu, koris aicināja septiņus komponistus radīt jaundarbus. Iedvesmojoties no izcilā mākslinieka Ilmāra Blumberga dzīves gājuma un darbiem, jaundarbus radīja kora Kamēr... uzticami draugi - latviešu kormūzikas dižgari Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds, Juris Karlsons, bulgāru komponiste Dobrinka Tabakova, britu komponists Gabriels Džeksons un lietuviešu skaņradis Vītauts Miškinis. Koncertizrādē Ilmāra Blumberga darbi - Kalpotāji - atdzīvojas jauniešu kora Kamēr… un tā mākslinieciskā vadītāja Aivja Gretera muzikālajā vadībā, ko papildina Viestura Kairiša režija, Elīnas Lutces horeogrāfija un Egila Kupča gaismu partitūra. «Ilmārs Blumbergs ir bijis mūsu kora vizuālā tēla veidotājs, viņa mākslas darbi ir gan uz disku vāciņiem, gan uz koncertu plakātiem, gan programmiņām... Ar Ilmāru Blumbergu sadarboties sāka kora Kamēr... dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, turpināja Jānis Liepiņš, un šī koncertizstāde ir mūsu veltījums izcilajam māksliniekam. Turklāt svarīgi ir tas, ka visiem komponistiem, kas rakstīja jaundarbus šai koncertizstādei, ir bijis personisks kontakts ar mākslinieku,» saka Aivis Greters.

Jau nākamajā nedēļā klajā nāk kora Kamēr... 15. albums, kurā iekļauti visi septiņi šim projektam īpaši radītie skaņdarbi. Jaunā albuma ieraksts tapis šā gada februārī Rīgas Sv. Franciska Romas katoļu baznīcā, piedaloties vijolniekiem Aleksejam Bahiram un Arvīdam Zvagulim, sitaminstrumentālistam Ernestam Mediņam un skaņu režisoram Normundam Slavam.

Pērnā gada izskaņā par jauniešu kora Kamēr... galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju kļuvušais Aivis Greters, kas iepriekš pildīja kora otrā diriģenta pienākumus, pirms tam bijis arī šī kora dziedātājs, atzīst, ka šīs sezonas izskaņa korim būs saspringta - paredzēti vairāki koncerti un piedalīšanās dažādos projektos gan Latvijā, gan Vācijā, gan Indonēzijā. Turklāt jau ir sākusies kora gatavošanās savai 30 gadu jubilejai, kas būs nākamgad. «Cerams, ka mums izdosies turpināt tradīcijas - būsim patiesi, darīsim maksimālo un mērķus esam gatavi sasniegt visi kopā,» saka Aivis Greters.