Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Diriģents Mariss Jansons saņems Herberta fon Karajana balvu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Latviešu diriģents Mariss Jansons aprīlī Zalcburgas Lieldienu festivāla laikā saņems Starptautisko Herberta fon Karajana balvu, informēja "RJMF2019" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Viņa atgādināja, ka balvu ik gadu piešķir mūziķim, kura izcilie mākslinieciskie sasniegumi ir guvuši pasaules atzinību.

Jansons ir viens no nedaudzajiem diriģentiem, kura muzikālais mentors bija 20.gadsimta izpildītājmākslas leģenda, diriģents Herberts fon Karajans (1908-1989). Abi mūziķi pirmo reizi satikās 1968.gadā, kad Karajans un Berlīnes filharmoniķi viesojās Padomju Savienībā. Jansons bija jaunākais starp 12 studentiem, kas papildinājuši savas prasmes Karajana meistarklasēs. 1971.gadā Jansons ieguva godalgotu vietu Starptautiskajā Herberta fon Karajana fonda diriģentu konkursā Berlīnē.

Šovasar Mariss Jansons un Bavārijas Radio simfoniskais orķestris sniegs divus koncertus Latvijā, atklājot mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala", kas notiks no 19.jūlija līdz 1.septembrim, piedāvājot 20 koncertus Rīgā un Jūrmalā ar pasaules labāko orķestru un solistu piedalīšanos.

Starptautisko Herberta fon Karajana balvu 2017.gadā saņēma pianists un komponists Daniils Trifonovs, bet pērn - čelliste Sola Gabeta.