Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Zemessardzes orķestris aicina uz bezmaksas koncertu Ziedoņa zālē

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 24. novembrī, pulksten 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Zemessardzes orķestris, bigbends un koris Stars, kā arī Somijas latviešu koris “Ziemeļmeita” diriģenta kapteiņa Anda Kareļa vadībā klausītājiem dāvinās krāšņu koncertu, atzīmējot valsts 100. gadadienu.

Zemessardzes orķestrim šis gads bijis notikumiem bagāts, tādēļ koncerts veltīts gan Latvijas simtgadei, gan arī Zemessardzes orķestra jaunajiem draugiem - mūziķiem no Kanādas Bruņoto spēku Centrālā orķestra un Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestra, ar kuriem šovasar uzsākta kopīga sadarbība. Par godu šiem jaunajiem kontaktiem koncertā iekļauti tādi skaņdarbi kā Ralfa Forda “Šenonas ūdenskritumi” un Andrē Žutrā “Trīs tautas miniatūras”, kam pamatā ir franciski runājošās kanādiešu daļas tautas mūzika, kā arī versija par latviešu tautas dziesmas “Kur tu teci, gailīti” tēmu, ko savukārt ir sarakstījis Kanādas Bruņoto spēku Centrālā orķestra saksofonists un komponists Maikls Lets. Viesojoties ASV, mūsu Zemessardzes orķestrim izveidojusies īpaša sadarbība ar Mičiganas Nacionālās gvardes tubistu un komponistu Džordanu Robertsu, kurš vizītes laikā sarakstījis veltījuma skaņdarbu orķestrim “Jaunie draugi” - sestdien būs šī skaņdarba pirmatskaņojums.

Košas atmiņas Zemessardzes orķestrim šovasar ir radījuši arī panākumiem bagātie XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuros orķestris, pēc pašu mūziķu stāstītā, spēlējis “no visas sirds”, tāpēc koncertā iekļauti arī svētku konkursa repertuāra skaņdarbi: komponista Tomasa Dosa “Aurora” un operetes “Kandids” uvertīra. Atzīmējot valsts svētkus, Zemessardzes orķestris sadarbībā ar Zemessardzes kori “Stars” (diriģents Ārijs Šķepasts) un kori “Ziemeļmeita” diriģents (Ilmārs Millers) izpildīs arī skaņdarbus, kuros cauri vijas dzimtenes mīlestība tēma. Jāuzsver, ka ieeja koncertā ir bez maksas.