Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Dzintaros notiks leģendas koncerts

MEISTARS. Boriss Bannihs augstu kotējas savās aprindās – viņš pazīstams kā viens no meistarīgākajiem latvju kontrabasistiem © Publicitātes foto

Šodien, 18. oktobrī, kopā ar kolēģiem un mūzikas cienītājiem koncertā Dzintaru koncertzālē izcilais Latvijas džeza kontrabasists Boriss Bannihs atzīmēs savu 70 gadu jubileju.

Iespējams, ka daudziem Borisa Banniha vārds ir pasvešs. Taču šādā gadījumā - žēl. Viņš nekad nav centies līst priekšplānā, tomēr šis mūziķis ir vērā ņemama figūra latvju 80. gadu estrādē. Zigmars Liepiņš, Vjačeslavs Mitrohins, Boriss Bannihs un Vladimirs Boldirevs - tā bija to laiku Modo klasika, leģendāras personības. «Boriss ir leģenda! Viņa vārds, iespējams, nav tik plaši atpazīstams. Bet tie, kuri zina, ko viņš paveicis muzikāli, man piekritīs, ka Bannihs ir viens no Latvijas džeza vēstures dimantiem,» saka arī džeza dziedātāja Evilena Protektore.

Interesanti, ka savas mūziķa gaitas Boriss Bannihs sāka kā bundzinieks, bet, pateicoties kontrabasistam Viktoram Avdjukēvičam, kurš ievēroja viņa «kontrabasista rokasspiedienu», nomainīja instrumentu uz kontrabasu. Prasmes un disciplīnu Bannihs iemācījās, spēlējot štāba orķestrī. Bet džeza mūziķa karjeru sācis 1972. gadā - spēlējis Latvijas Televīzijas un radio bigbendā, bijis saksofonista Vadima Vjadro džeza kvarteta dalībnieks. «Boriss Bannihs ir jauks cilvēks, demokrātisks un viegli iekļaujas ansamblī - ļoti labs basģitārists! Leģendārs ir Banniha tandēms ar bundzinieku Vladimiru Boldirevu. Viņi bija kā cimds ar roku! Tāds tandēms mūsu populārajā mūzikā vairs nav bijis - viņi spēlēja kā viens,» atceras saksofonists un džeza vēsturnieks Indriķis Veitners.

Kopā ar bundzinieku Vladimiru Boldirevu un saksofonistu Raimondu Raubiško kontrabasists spēlēja trompetista Gunāra Rozenberga izveidotajā džeza kvartetā 2R+2B, gūstot plašu atpazīstamību gan Padomju Savienībā, gan ārpus tās. «Mūzika, ko tolaik izpildīja 2R+2B, miksēja bībopu ar frīdžeza elementiem, agresīvu svinga sajūtu un ļoti ekspresīvām, garām improvizācijām. Pēc koncepcijas tas bija radniecīgs ansamblis Orneta Kolmena sešdesmito gadu frīdžeza kvartetam,» spriež kontrabasists Jānis Rubiks. Ja par populāro mūziku, tad jāatgādina, ka Boriss Bannihs bijis basģitārists Raimonda Paula izveidotajā ansamblī Modo, kas apvienoja tā laika visspēcīgākos instrumentālistus un vokālistus. Tāpat viņa spēles prasme ir dzirdama trīs leģendāru albumu ierakstos - Gunāra Rozenberga albumā Laura, kā arī Raimonda Paula albumos Māsa Kerija un Mans ceļš. Bet ne jau tur vien.

Savā jubilejas koncertā Boriss Bannihs uzstāsies ar savu aktuālo kolektīvu Modal Jazz Ensemble, kurā bez viņa vēl spēlē Artjoms Sarvi, Vlads Zelkins, Indriķis Veitners, Lauris Amantovs un Normunds Piesis. Uzstāsies arī viesmūziķes Olga Pīrāgs un Evilena Protektore. Koncertā, kas tiek pieteikts kā ieturēts bībopa stilistiskās tradīcijās, izskanēs gan oriģinālkompozīcijas, gan labi pazīstami džeza standarti.