Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Siguldā atklās atjaunoto Kultūras centru; jauno flīģeli iemēģinās Raimonds Pauls

© P/A "Siguldas Attīstības aģentūra"

Piektdien, 14. septembrī, savas durvis mākslas cienītājiem un baudītājiem vaļā vērs Siguldas novada Kultūras centrs, kura pārbūve noslēdzās šā gada augustā. Svinīgajā notikumā uz īpašas āra skatuves uzstāsies etno mūzikas grupa „Tautumeitas” un klasiskās mūzikas huligānu grupa „DaGamba.” Taču 15. septembrī plkst.18.00 labāko skaņu sistēmu Baltijā iemēģinās Maestro Raimonds Pauls.

Siguldas novada Kultūras centra ēka, kura būvēta 1962. gadā un līdz pārbūvei kalpojusi bez būtisku remontdarbu veikšanas. Taču pēc vērienīgās pārbūves, jaunās telpas kļuvušas plašākas, mūsdienīgākas un daudzfunkcionālas. Lai ēka iekļautos Siguldas pilsētvidē arhitekts Aldis Polis oriģinālajam ēkas dizainam un ēkas fasādes veidošanā izmantojis dekoratīvus fasādes paneļus, kuru apdruka veidota pēc devona perioda smilšakmens atsegumu fotoattēliem no Velnalas klintīm Siguldā.

Būs iespēja baudīt Maestro klavierspēli uz jauniegādātā koncertflīģeļa

Siguldas novada Kultūras centra atklāšanas pasākuma programmas ietvaros sestdien, 15. septembrī, interesentiem būs ne tikai iespēja aplūkot un izstaigāt atjaunotā Kultūras centra telpas īpašu gidu pavadībā, bet par godu centra atklāšanai, baudīt koncertprogrammu „Pie tevis, Gauja, tavā elpā”, kurā ar savu uzstāšanos klausītājus priecēs Maestro Raimonds Pauls, dziedātājs Mārtiņš Ruskis, Kristīna Zaharova, Dainis Skutelis, Ginta Krievkalna, muzikālais bigbends Kristapa Krievkalna vadībā, kā arī Siguldas jauktais koris „Atvars". Koncertu vadīs aktieris Gundars Grasbergs. Koncerta apmeklētājiem būs iespēja ne tikai skaņu baudīt caur labāko apskaņšanas sistēmu Baltijā - “Meyer Sound”, bet arī baudīt Maestro klavierspēli uz jauniegādātā koncertflīģeļa.

P/A "Siguldas Attīstības aģentūra"

Savukārt pats Maestro Raimonds Pauls uzsver, ka Sigulda viņam vienmēr esot raisījusi siltas un patīkamas emocijas: “Siguldas daba vien ir apbrīnas vērta. Pati daba pasaka priekšā ar ko Sigulda ir īpaša - Gauja un paugurainais apvidus veido pasakainu ainavu un, ne velti, pilsēta ir apdziedāta un par godu tai ir vairākas dziesmas. Man ir prieks, ka es kārtējo reizi varu runāt par jauna kultūras centra atklāšanu, patīkami ir arī tas, ka nu mūsu māksliniekiem būs iespēja uzstāties atjaunotā un modernā kultūras centrā. Apsveicu Siguldu ar jauno kultūras objektu un vēlu, lai klausītāju un skatītāju rindas vienmēr būtu pilnas!”

Atzīmējot jaunās un modernās skaņu sistēmas iemēģināšanu, Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa uzsver, ka Siguldas novada Kultūras centra atjaunošana bija laikietilpīgs process, kas šobrīd noslēdzies ar neizsakāmi lielu prieku redzēt tik modernu kultūras vidi tieši Siguldā. Jaunajā sezonā mākslas cienītājiem un kultūras baudītājiem ir sarūpēta interesanta un moderna programma, lai gan Siguldas novada iedzīvotājiem, gan viesiem būtu iespēja apmeklēt savām interesēm atbilstošus kultūras un mākslas pasākumus.

“Pārbūvētajā ēkā ir izcila akustika ar mazu reverberācijas laiku, kas lieliski piemērota koncertiem ar apskaņošanu. Tā ļaus veikt augstvērtīgus audio ierakstus vai pat tiešraides no kultūras notikumiem. Šī ir pirmā ēka Baltijas valstīs, kurā uzstādīta „Meyer Sound” apskaņošanas sistēma. Latvijas atzītākie skaņas eksperti Andris Uze un Krišjānis Geidāns norāda, ka “Meyer Sound” ir viens no pasaulē populārākajiem apskaņošanas sistēmas zīmoliem, kuru izmanto arī pasaulē atzīti mākslinieki un rokgrupas. Šī apskaņošanas sistēma šobrīd ir tirgū jaunākā un labākā tā iemesla dēļ, ka pati sistēma ir viegli saprotama un pastiprinātā skaņa tiek maksimāli pietuvināta dabīgai skaņai. Šādu apskaņošanas sistēmu vecākas versijas uzstādītas arī citur Latvijā.”

Turpinot Kultūras centra atklāšanas svētkus, svētdien, 16. septembrī, uz bagātīgu programmu tiek aicinātas ģimenes ar bērniem. Bērniem būs iespēja piedalīties aizraujošās radošās un izzinošās nodarbēs dabas darbnīcās, kā arī pēcpusdienā baudīt bezmaksas multfilmu seansus. Savukārt noslēgumā apmeklētājus priecēs XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētkos novērtētais Andra un Reiņa Sējānu radītais oriģināldarbs, bērnu vokālo ansambļu muzikālais uzvedums „Vilkam tāda dvēselīt`”.