Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. "Kremerata Baltica" vējainie koncerti

ŠONEDĒĻ uz četriem koncertiem, kas notiks Dzintaru koncertzālē, aicina kamerorķestris Kremerata Baltica un vijolnieks Gidons Krēmers © Publicitātes foto: Angie KREMER

No 13. līdz 16. septembrim Dzintaru koncertzālē norisināsies 15. Kremerata Baltica festivāls, piedāvājot četrus koncertus.

Izceļot gan Latvijas, gan citu Austrumeiropas valstu vēsturiskos centienus pēc neatkarības, Kremerata Baltica festivāla motīvs šogad ir Austrumeiropas vējš - mūzikas gaiss ar latviešu, ungāru, čehu, ukraiņu un poļu komponistu skaņdarbiem.

Festivāla atklāšanas koncertam (13. septembrī) dots apakšnosaukums Ungāru vējš, tajā tiks atskaņoti Franča Lista, Antonio Vivaldi, Bēlas Bartoka, Adama Skoumala darbi un Kristapa Pētersona speciāli šim koncertam radīts skaņdarbs, kas tapis, iedvesmojoties no Bēlas Bartoka intervijas Ņujorkas Radio 1944. gada 2. jūlijā. Kristaps Pētersons par jaundarbu Bartokāla etīde saka: «Bēla Bartoks sniedza interviju Ņujorkas Publiskā radio raidījumam Jautā komponistam un jaundarba pamatā ir šīs intervijas ieraksts. Ir sanācis tā, ka līdzīgi Bartokam Ungārijā viņa laikabiedrs Latvijā, folklorists un filologs Kārlis Straubergs, arī veica nozīmīgu pētījumu folklorā. Skaņdarbā dzirdams divu veidu akustiskais materiāls, kur pirmais vairāk akcentē laika, otrs - telpas kategoriju.»

Piektdien, 14. septembrī, Kremerata Baltica kamerorķestris un pianists Georgijs Osokins uzstāsies programmā Polijas vējš. Skanēs Mikolaja Gurecka, Friderika Šopēna mūzika un 20. gadsimta poļu pianista un skaņraža Miloša Magina lūgšana Stabat Mater, kura pamatā ir Jaunavas Marijas ciešanas, izdzīvojot sava Dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Poļu skaņraža konkrētais Stabat Mater ir tīri instrumentāls šī stāsta emocionāli nospriegots un jaudīgs dvēseļu sāpju īstenojums. Sestdien, 15. septembrī, programmā Čehijas vējš pulcēti skaņraži no Čehijas un Latvijas, tajā tiks atskaņoti čehu komponista Antoņīna Dvoržāka, Hansa Krāsas, Ervina Šulhofa skaņdarbi, kā arī latviešu komponistes Selgas Mences skaņdarbs Klavieru kvartets, kas tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2015 kā gada jaundarbs.

Svētdien, 16. septembrī, festivāla noslēgumā programmā Kremeratas vējš kopā ar kamerorķestri Kremerata Baltica uzstāsies vijolnieks Gidons Krēmers, pianiste Juliana Avdejeva un cirkus mākslinieki Žiljēns Kotro un Katrīne Žermēna. Programmā iekļauti Pētera Vaska, Valentīna Silvestrova darbi, skanēs arī Kremeratas Baltica programma Con Amore, kurai tā būs pirmizrāde Latvijā. Mūsdienu ukraiņu savdabja, dzīvā klasiķa Valentīna Silvestrova pieci skaņdarbi vijolei un klavierēm, kas veltīti Gidonam Krēmeram, ir kā dziesmas bez vārdiem, plūstošas melodijas, kas notvertas un sastingušas laikā. Pētera Vaska simfonija Balsis pavēra komponistam ceļu uz starptautisku atpazīstamību. Ir 1991. gada janvāris, asinis Latvijā un Lietuvā, bezmiega naktis barikādēs, un Vasks, mīlot un ticot, raksta skaņdarbu garīgajai esamībai par dzīvību, sirdsapziņu un mūžību. Koncerta otrā daļa sola pārsteigumu, piedaloties slaveniem franču aktieriem klauniem Žuljēnam Kotjē un Ketrīnai Žermēnai.