Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Laivu šķūņa romantika

© Publicitātes foto

«Pamatā simfoniskā mūzika tiek atskaņota koncertzālē, taču tā ļoti labi iederas arī citās vietās, tostarp brīvdabā, jo īpaši vasarā. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik skaistā vietā, kāda ir Jaunciema osta. Pati vieta jau iedvesmo radošai fantāzijai un muzicētpriekam,» saka klarnetists un diriģents Guntis Kuzma.

Šovakar un rītvakar, 29. un 30. augustā, pulksten 19 Jaunciema ostas laivu šķūnī notiks ezera mūzikas koncerti.

Šovakar gaidāms komponista Valta Pūces mūzikas koncerts Notiksies, kam jānotiek, un līdzās viņam tajā piedalīsies aktrise Dita Lūriņa (balss), Raimonds Ozols (vijole, balss), Raimonds Macats (čells, taustiņi, harmonika), Mārcis Auziņš (ģitāras), Andris Grunte (bass) un Uģis Krūskops (sitamie instrumenti). Koncertā skanēs Valta Pūces dziesmas no grupas Marana programmām, mūzika no uzvedumiem un teātra izrādēm.

EZERA MŪZIKA. Divus vakarus Jaunciema ostas laivu šķūnī skanēs ezera mūzika. «Es šajā vietā muzicēšu pirmoreiz, tāpēc domāju, ka man tas būs ļoti īpašs notikums un reizē aizraujošs piedzīvojums,» saka diriģents Guntis Kuzma / Ģirts Ozoliņš/F64

Rītvakar uz laivu šķūņa skatuves kāps Jaunciema ostas festivāla orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. «Es šajā vietā muzicēšu pirmoreiz, tāpēc domāju, ka man tas būs ļoti īpašs notikums un reizē aizraujošs piedzīvojums,» saka diriģents. Viņš atklāj, ka vakara programma būs divās daļās. Pirmā būs klasiskāka, tajā skanēs vasarīgi viegla operešu mūzika, kurā dominē humors un mīlas dziedājumi un kas rada pacilātu noskaņojumu. Par to gādās arī šarmantā operdziedātāja Sonora Vaice. Programmā būs gan J. Štrausa uvertīra un Rozalinas čardašs no operetes Sikspārnis, gan J. Brāmsa Ungāru dejas un A. Dvoržāka Slāvu deja, gan Guidettes dziedājums no F. Lehāra operetes Guidette, gan Ofenbaha Perekolas dziedājums no operetes Perekola, kā arī Marģera Zariņa tango un fokstrots no kinofilmas Pie bagatās kundzes un Elgas Īgenbergas Anneles dziesma.

Savukārt koncerta otrās daļas īpašie viesi būs Maestro Raimonds Pauls, Raimonds Ozols (vijole) un Mārcis Auziņš (ģitāra). «Otrā daļa atšķirsies gan pēc stila, gan žanra - tajā skanēs spraiga un melodiska estrādes un džeza instrumentāla mūzika, tostarp Raimonda Paula Rapsodija, Presto orķestrim un populārākie fragmenti no filmas Teātris. Mēs visi kopā gādāsim par vasarīgu un priecīgu noskaņojumu. Ceram tikai, ka laika apstākļi būs tikpat skaisti, kāda bija visa šī vasara,» saka Jaunciema ostas festivāla orķestra diriģents Guntis Kuzma.

Ar koncertu Jaunciema ostā viņam noslēgsies vasaras un sāksies jaunā - rudens/ziemas - koncertu sezona. «Man būs diezgan daudz kamermūzikas un solo projektu. Jau pēc divām nedēļām, 12. septembrī, Latvijas Mūzikas akadēmijā gaidāms orķestra Sinfonia Concertante koncerts, kurā tiks pirmatskaņots jaunās autores Anetes Ašmanes jaundarbs - koncerts sitaminstrumentālistiem. Un tad jau jāsāk gatavoties arī Ziemassvētku un Vecgada koncertiem,» saka diriģents. Viņam gada izskaņā jau ieplānota Vecgada koncertu tūre ar Liepājas simfonisko orķestri, kurā skatītājiem būs iespēja tikties ar latviešu jauno zvaigzni vijolnieci Kristīni Balanas un operas dīvu Elīnu Šimku.

«Ar ļoti lielu nepacietību gaidu tikšanos arī ar kamerorķestri Sinfonietta Riga un diriģentu Normundu Šnē - tur savulaik strādāju kā klarnetists. Mēs tiksimies 23. februārī Lielajā ģildē Fagerlunda klarnetes koncertā, un es būšu solists. Tas ir liels un sarežģīts darbs, kam jau tagad nopietni gatavojos,» stāsta izcilais klarnetists.

Taujāts, kurā laikā viņš atpūšas, Guntis Kuzma atteic, ka mūziķa profesijā darbu grafiks ir tik intensīvs, ka tas izspiež kā citronu. Tāpēc, lai būtu enerģija gan spēlēt pašam, gan diriģēt orķestri, divas nedēļas gadā tiešām vajag kaut kur izrauties un pabūt bez klarnetes un notīm. Un šovasar viņam tas izdevās - enerģiju un spēku rudens/ziemas sezonai mūziķis ir sasmēlies saulainajā Krētā.