Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

"Menuets". Ar cieņu pret Imanta Kalniņa daiļradi

MENUETS ir hrestomātisks veidojums – tā saka viņi paši. 1998. gadā grupa saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu latviešu rokmūzikā. Pēc desmit gadiem, 2008. gadā, pirms Latvijas tūres Menuets izplatīja informāciju, ka šī būs viņu pēdējā tūre. 2014. gadā grupa devās 45 gadu jubilejas koncerttūrē, un nu Menuets dodas pie saviem klausītājiem, lai svinētu savu 50. dzimšanas dienu © Foto Matīss MARKOVSKIS, publicitātes foto

«Rudens solās būt diezgan saspringts un ļoti ražīgs. Tas ir labi – ja ir daudz darba, nav laika skumt,» saka dziedātājs, dziesmu autors un grupas Menuets solists Adrians Kukuvass.

Svētdien, 2. septembrī, par godu komponista Imanta Kalniņa 77 gadu jubilejai Dzintaru koncertzālē notiks komponista jubilejas koncerts Menuets, Kalniņš, Latvija. 50, 77, 100.

Koncerta pirmajā daļā muzicēs grupa Turaidas Roze, LU absolventu koris Jubilate (mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Juris Kļaviņš, kormeistari Guntars Felsbergs un Andris Mockus, koncertmeistare Ilze Dzērve), bērnu koris Omnes Aijas Kukules vadībā, solisti Uģis Roze un Olga Rajecka, aktrise Rēzija Kalniņa, kā arī mūziķi Aivars Gudrais (ģitāra), Modris Laizāns (basģitāra), Juris Kristons (taustiņinstrumenti) un Ivars Kalniņš (bungas).

Savā 50. dzimšanas dienā, 4. novembrī, grupa Menuets spēlēs divus koncertus VEF, un pēc tam plānoti vairāki koncerti visās lielākajās Latvijas koncertzālēs.

Koncerta otrajā daļā uz skatuves kāps grupa Menuets, kas šogad svin 50. dzimšanas dienu. «Tā kā šis būs Imanta Kalniņa jubilejas pasākums, uzsvaru liksim uz viņa dziesmām. Izpildīsim gan tautā labi pazīstamas dziesmas - Viņi dejoja vienu vasaru, Alvas zaldātiņi, Dzeguzes balss, Balāde par Johanu, Dziesma, ar ko tu sācies, Četri balti krekli -, gan atjaunosim dažas no grupas agrīnajām dziesmām [kuru autori ir Adrians Kukuvass, Juris Sējāns un Juris Kulakovs], kas pārāk bieži nav skanējušas,» stāsta Adrians Kukuvass. «Mums ir ļoti, ļoti patīkami, ka savu piecdesmitgadi varam ieskandināt tieši Dzintaros, Jūrmalā, jo tas ir gandrīz kā mājās - jo mēs visi esam nākuši no Jūrmalas, no Pumpuru vidusskolas. Iesākām Andra Kronberga vadībā, tad bija televīzijas jauno mūziķu konkurs Ko tu proti?, un tad mūs pamanīja obojists Jānis Blūms, un viņa vadībā viss notika jau pavisam savādāk - profesionālāk,» Adrians Kukuvass atsauc atmiņā teju pusgadsimtu senus notikumus. «Patiesībā mēs jau bijām gatavi, pabeiguši mūzikas skolu, kas nozīmēja, ka Blūmam jau bija normāls materiāls, ar ko strādāt.»

Vai pašiem ir sajūta, ka kopā ar Menuetu pagājuši jau 50 gadi? «Kalendārs ir kalendārs, tas to laiku skaita, bet... nē, nav tādas sajūtas. Joprojām ir prieks un gandarījums to darīt, vienīgi briedums ir nācis klāt. Un, godīgi sakot, ir sajūta, ka ar katru nākamo reizi mums sanāk arvien labāk,» smaidot saka Adrians Kukuvass. Un viņš piekrīt Imanta Kalniņa reiz teiktajam, ka Menueta izveide bija apstākļu sakritība - jo nokļuvuši īstajā laikā īstajā vietā. «Un nu mums jau piecdesmit gadu ir tas lielais gods spēlēt visas Imanta Kalniņa skaistākās dziesmas...»

Taujāts, kas vieno grupas biedrus un ļauj turēties kopā tik garus gadus, Adrians Kukuvass atteic, ka viņu «lielais noslēpums» ir mīlestība pret mūziku un īpaša cieņa pret Imanta Kalniņa daiļradi. «Lai kā mēs ikdienā kašķētos savā starpā - neviens kolektīvs bez tā neiztiek -, tiklīdz ir koncerts un atskan pirmais akords, mēs visi atkal vienojamies kopējā dūrē, visas sīkās ķildas paliek aizskatuvē, un atkal viss iet uz priekšu.»

Savā 50. dzimšanas dienā, 4. novembrī, grupa Menuets spēlēs divus koncertus VEF, un pēc tam plānoti vairāki koncerti visās lielākajās Latvijas koncertzālēs.

18. novembrī Menuets spēlēs Alūksnes kultūras namā, un tas būs ļoti zīmīgi, jo Alūksne ir Jāņa Blūma dzimtene.

Bet vēl pirms visiem lielajiem koncertiem īpaša diena trim Menueta dalībniekiem būs 1. septembris. «Jo mēs esam arī skolotāji, un mums sākas jauns mācību gads! Baiba Jagere ir flautas skolotāja, es - trompetes un ģitāras skolotājs, bet Ikars Ruņģis - sitamo instrumentu skolotājs. Jā, šis rudens mums solās būt diezgan saspringts un ļoti ražīgs.»