Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Stirnas stāv uz vietas

© Ģirts Ozoliņš/F64

«Esmu ar viņu personīgi ticies, kopā daudz uzstājušies un daudz pļāpājuši. Atceros viņu tiešām kā fantastisku cilvēku, kā štramu, staltu, spēcīgu, gudru un asprātīgu vīrieti, kurš mūs, tolaik jaunus puikas, mīlēja pamācīt, kā dzīvē notiek...» tā par mūsu valsts vienaudzi – komponistu Eduardu Rozenštrauhu – saka dziedātājs Andris Daņiļenko.

Komponista Eduarda Rozenštrauha (13.08.1918.-08.03.1992.) 100. gadskārta tiks svinēta 13. augustā Dzintaru koncertzālē un arī Tukumā (10. augustā), Bauskā (11. augustā), Jēkabpilī (17. augustā) un Alūksnē (18. augustā) - viņa dzimšanas dienai veltītajos dižkoncertos Rozenštrauha gadsimts, kuros gandrīz viss būs kā 1988. gadā, kad Raimonds Pauls reabilitēja tautā mīlēto, bet oficiālās varas neatzīto dziesminieku ar tik sarežģīto likteni. Viņa populārākās dziesmas orķestra Vintāža pavadībā izpildīs Andris Daņiļenko, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Dainis Porgants, kā arī Samanta Tīna, Ginta Krievkalna un citi mākslinieki.

EDUARDS ROZENŠTRAUHS viens no spilgtākajiem 20. gadsimta latviešu komponistiem, kura profesionālo karjeru ierobežoja padomju vara. Slavas virsotnē viņš nokļuva Atmodas laikā, sava mūža nogalē / Publicitātes foto

Koncerta starpbrīdī savu pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Eduardu Rozenštrauhu Zilais lakatiņš, ko veidojusi žurnāliste Ilze Strenga un režisors Guntis Lēmanis, un kurā būs ne tikai intervijas ar komponista līdzgaitniekiem, bet arī unikālas, līdz šim plašākai sabiedrībai nezināmas video liecības par izcilo komponistu. Koncertu sākums pulksten 20.

«Mūsu pirmā satikšanās bija jau 1989. gadā programmā Še, kur līgo priežu meži, kur mēs ar Andi Pētersonu bijām solisti, dziedāja arī Viktors Lapčenoks. Tie bija trīsdesmit astoņi (!) koncerti toreizējā Valsts Rīgas Operetes teātrī un vēl pieci koncerti bija Sporta manēžā. Tā sākās Rozenštrauha ziedu laiki. Vēlāk man bija vairāki koncerti ar viņu kopā, un tā bija patīkama tikšanās ar fantastisku cilvēku. Atceros, kā viņš teica par Vecajām likteņdzirnām: «Puikas, kad to dziesmu uzrakstīju, man galvā bija viena doma, ka, salīdzinot ar gadiem, stirnas vispār stāv uz vietas...» Tāds bija viņa teiciens,» atminas Andris Daņiļenko.

Sazvanīts, staigājam pa dzimtas takām Ugālē, dziedātājs saka: «Ir interesanti izstaigāt jaunības vietas un atcerēties, kā tas viss sācies. Jau jāsāk domāt, ko ar to visu iesākt, jo nākamgad man paliek tas šausmīgi skaistais skaitlis sešdesmit...»

Bet vēl pirms paša apaļās jubilejas Andris Daņiļenko aktīvi muzicē gan kopā ar komponistu Valdi Zilveru un aktrisi Zani Jančevsku, gan ar muzikālo apvienību Paldies Tev, draugs. «Ar šo muzikālo apvienību mums tapusi jauna programma Ceļojošais vijolnieks, un tās pirmizrāde plānota 22. septembrī Kuldīgā,» stāsta Andris Daņiļenko, piebilstot, ka šajā programmā, kurā iekļautas skaistākās un jutekliskākās latviešu mīlas dziesmas, viņš muzicē kopā ar Kasparu Pudniku, Antru Ozolu (Menuets/Tip Top), Jāni Krūmiņu (Apvedceļš), Māri Trankali, Ravitu Kreicbergu un Margaritu Konošonoku. Tajā piedalās arī Eksotisko deju teātris. «Ir patīkami strādāt ar cilvēkiem, kuri uz skatuves visu dara par simt procentiem,» piebilst tautā mīlētais dziedātājs. Kopā ar Ceļojošo vijolnieku viņš šoruden dziedās vēl 12 pilsētās visā Latvijā.