Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT: Koncerts uz ūdens Usmas ezera viducī

MĪLESTĪBA NO PIRMĀ ACU SKATA. «Es esmu kurzemnieks, dzimis Talsos, taču dīvainā kārtā līdz trīsdesmit gadu vecumam nebiju bijis Usmā. Un, kad mans ieprecējies radinieks aizveda mani uz Usmu pamakšķerēt, tā bija mana mīlestība no pirmā acu skatiena,» atzīstas operdziedātājs Nauris Puntulis, sakot, ka šī mīlestība nevien nepāriet, bet aug augumā © Foto Sandra PUNTULE, no personīgā arhīva

«Gadiem ilgi kopā ar draugiem makšķerējot Usmas ezerā, vienā brīdī sapratām, ka nevaram no ezera tikai ņemt – mums ir jādod arī kaut kas pretī, un ko gan mēs, mūziķi, citu varam dot, kā vien brīnišķīgu mūziku,» saka operdziedātājs Nauris Puntulis.

Piektdien, 3. augustā, pulksten 20 viņš ikvienu aicina uz Usmas ezera saulrieta sonāti - koncertu uz ūdens ezera viducī. Ieeja koncertā ir bez maksas, bet katram pašam jāpadomā par peldlīdzekļiem un naktsmājām.

Šogad koncerts uz ūdens - Usmas ezera vidū pie Mazalksnītes salas - notiks jau trešo reizi un būs vēl īpašāks: ezeram, zivīm un visiem, kuri mīl Usmu, savā 20. jubilejas gadā dziedās Trīs tenori - Nauris Puntulis (balss, perkusijas), Miervaldis Jenčs un Guntars Ruņģis, kā vienmēr - Raimonds Ozols (vijole) un Raimonds Macats (mutes harmonikas), un pirmo reizi - talsenieks Jānis Pērkons ar pānflautu un Māris Žagars pie klavierēm.

«Bet sākās viss pavisam nejauši,» saka viens no pasākuma pārstāvjiem, dziedātājs Nauris Puntulis. «Usmā makšķerēju jau teju trīsdesmit gadu, Usma ir mana mīlestība, un ar to esmu saslimdinājis arī savus labus draugus, abus Raimondus - Macatu un Ozolu. Reiz, kad kopā makšķerējām - mēs visi esam kaislīgi makšķernieki -, mums galīgi neķērās, un tad Raimonds Macats izņēma no kabatas mutes harmonikas, nospēlēja vienu burvīgu melodiju un teica, ka varbūt uz šo ķersies... Tajā brīdī sapratu: tas ir tas, kas mums vajadzīgs - mēs nevaram no ezera tikai ņemt, mums ir jādod kaut kas pretī, un ko gan mēs, mūziķi, citu varam dot, kā vien brīnišķīgu mūziku. Un jau pēc pāris dienām nolēmām sarīkot koncertu tieši uz ezera - savam priekam un saviem draugiem,» stāsta Nauris Puntulis, piebilstot, ka vienīgā reklāma bija informācija feisbukā un - pilnīgi negaidīti «sagāzās lērums ar laivām». Pagājušogad šo koncertu jau gaidīja daudzi un - sabrauca ap 70 peldošo līdzekļu, no kuriem 20 bija jahtas, lielākas un mazākas laivas, SUP dēļi un pat speciāli būvēti pontoni.

«Šogad interese ir vēl lielāka, un gaidāms, ka būs arī divas lidmašīnas,» stāsta Nauris Puntulis. Un, lai arī tieši piektdienas vakarā Ventspilī gaidāms Prāta vētras koncerts, daudzi šīs grupas fani jau teikuši, ka viņi to skatīsies vai nu Rīgā, vai Jelgavā, bet šo brīnišķīgo iespēju - dzirdēt Usmas ezera saulrieta sonāti - nelaidīs garām.

«Jau esam noteikuši, ka šos koncertus turpināsim kā tradīciju - ik gadu augusta pirmajā piektdienā. Un, kamēr mums izdosies tos organizēt bez naudas, viss notiks. Protams, mēs dzīvojam materiālā pasaulē, neviens nevaram bez naudas, bet šajā gadījumā no tās mēģinām izvairīties, jo, kā zināms, ir situācijas, kad nauda sabojā vislabāko ideju, un, manuprāt, šī ir viena no tām. Šis pasākums balstās absolūti uz entuziasmu, mums talkā nāk biedrība Usmas krasts, un visiem, kuri dzīvo Usmas krastā, šī ideja ir tuva un mīļa, katrs savā veidā palīdz, bet - nekur nefigurē nauda. Viens iedod plostu, otrs aparatūru, trešais uzlādē akumulatorus, ceturtais ar savu labo gribu palīdz, kā var. Un tieši tāda atmosfēra ir arī uz ūdens koncerta laikā,» aizrautīgi stāsta Nauris Puntulis.

Ko varēs dzirdēt šā gada koncertā uz ūdens? Operdziedātājs atklāj, ka tā būs visdažādākā mūzika - sākot ar nosacīti akadēmisko, līdz pasaules mūzikai. «Programma ir ļoti demokrātiska, lai ikviens tajā varētu atrast to, kas sirdij tuvs un mīļš. Un kā obligātais skaņdarbs, protams, būs Aizved mani uz Morica salu (Ā. Elksnes/U. Marhilēviča Lūgums)...» Koncerts būs pusotru stundu garš un beigsies līdz ar saulrietu, lai līdz tumsai visas laivas bez steigas pagūtu atgriezties krastā.

***

IETEIKUMI

• laikus padomāt par peldlīdzekļiem un naktsmājām (tos var meklēt usmasezers.lv)

• ierasties savās laivās vismaz 15 minūšu pirms koncerta sākuma, lai motoru skaņas netraucētu klusumu, visi pagūtu noenkuroties, ērti iekārtoties laivās un ļautos mirkļa burvībai, vērojot, kā aiz Moricsalas dižajiem ozoliem noriet saule

• koncerta laikā ievērot pilnīgu klusumu, rūpēties par savu drošību un laikapstākļiem atbilstošu apģērbu

• ērtākā pieejas vieta ir no kempinga Bukdangas