Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Jau 120 000 cilvēki vērojuši Dziesmu un deju svētku pasākumus

© F64

Līdz šim XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku pasākumus redzējuši aptuveni 120 000 skatītāju

Dalībnieki tiek aicināti ar izpratni izturēties pret notiekošo, kā arī neaizmirst par svētku kārtības noteikumiem.

Viņa skaidroja, ka, svētku nedēļai esot pusē, četru dienu laikā notikuši teju 30 pasākumi, kas bijuši skatītāju kupli apmeklēti. Šobrīd Rīgā ieradušies visi svētku dalībnieki, un tuvākajās dienās notiks svētku kulminācijas pasākumi - pūtēju dižkoncerts, deju lieluzvedums "Māras zeme", noslēguma koncerts "Zvaigžņu ceļā" un Sadziedāšanās nakts.

Svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča norādīja, ka katru dienu rīkotāji un dienesti, kas atbild par kārtību un drošību, analizē tekošo dienu notikumus, izdara secinājumus un veic nepieciešamos operatīvos uzlabojumus. Tāpēc dalībnieki tiek aicināti ar izpratni izturēties pret notiekošo, kā arī neaizmirst par svētku kārtības noteikumiem.

"Viens no lielākajiem organizatoriskajiem izaicinājumiem svētkos ir dalībnieku ēdināšanas sistēmas pārmaiņa - šoreiz dalībnieki pusdienas ēd lielajās svētku norises vietās - Skonto stadionā, Daugavas stadionā, Mežaparkā un Rīgas centrā. Ņemot vērā lielo dalībnieku skaitu un pasākumu grafiku, atsevišķos gadījumos dalībniekiem nākas ilgāk uzgaidīt, lai tiktu pie maltītes. Turklāt ikviens - gan organizatori, gan dalībnieki - vēlas svētkus bez nepatīkamiem starpgadījumiem, tostarp veselības problēmām," sacīja Juhņēviča.

Savukārt analizējot koncertu norisi un kvalitāti, secināms, ka mākslinieciskais līmenis ir ļoti augsts, pilnvērtīgi tiek realizētas visas autoru ieceres. Arī dalībnieku atdeve, sagatavotība ir lieliska, uzsvēra Juhņēviča, paužot pateicību svētku skatītājiem.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VuGD) priekšnieks Oskars Āboliņš vērsa uzmanību, ka amatpersonas šo svētku laikā dežūrē lielākajās pasākumu norises vietās, tādējādi nodrošinot drošu svētku norisi un nekavējošu ugunsdzēsēju glābēju reaģēšanu ārkārtas situācijās, kā piemēram, ja būtu izcēlies ugunsgrēks.

"Ugunsdrošības inspektori regulāri pārbauda tās vietas, kur tiek izmitināti svētku dalībnieki. Aizvadītās svētku dienas VUGD kopumā vērtē kā mierīgas, jo uzraugot ugunsdrošības prasību ievērošanu, būtiski pārkāpumi nav konstatēti, bet nelielās nepilnības tūlītēji novērstas," teica VUGD priekšnieks

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzīmēja, ka kārtības un drošības problēmas Dziesmu un deju svētkos līdz šim ir bijušas sīkas, un kopumā noskaņojums un situācija ir vērtējama kā laba. "Ievērosim noteikumus, rūpēsimies par sevi un savu līdzcilvēku drošību, būsim saprotoši un iecietīgi," aicināja Ķuzis.