RECENZIJA: Black Sabbath ''The End''

© Publicitātes foto

Pērn janvārī leģendārā “hard & heavy” grupa “Black Sabbath” uzsāka savu atvadu tūri “The End”, kuras ietvaros koncertēja 81 reizi dažādās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, “Arēnā Rīgā”, 5. jūlijā.

Pats pēdējais koncerts notika 2017. gada 4. februārī grupas “mājas trasē” Birmingemā, un tajā nospēlētais skaņu materiāls apkopots dubultalbumā “The End” - pavisam 17 dziesmas ar superhitu "Paranoid" kā spožu noslēguma akordu izskaņā. Ja salīdzina koncertus Birmingemā un Rīgā, tad nākas konstatēt, ka “sabati” nav īpaši mūs apdalījuši - praktiski viss tas pats repertuārs (un tādā pat secībā), tikai šajā koncertniekā klāt nāk “Supernaut”, “Sabbath Bloody Sabath” un “Megalomania”. “Šis stāsts aizsākās pirms gandrīz pieciem gadu desmitiem ar pērkona dārdiem, tālām zvanu skaņām un šaušalīgiem rifiem, kas sadrebināja zemi. Rokmūzikā tā bija pati smagākā skaņa, ko jebkad kāds būtu dzirdējis. Šajā brīdī dzima “heavy metal”, kuru bija radījuši pusaudži no Birmingemas. Ozijs Osborns, Tonijs Aiommi un Džīzers Batlers aizver “Black Sabbath” neticamās vēstures pēdējo nodaļu,” vēl pirms atvadu turnejas pirmā koncerta tika vēstīts mūziķu oficiālajā paziņojumā. Pēdējā nodaļa ir aizvērta.

PAR. “Black Sabbath” ir leģendas - tādas dziesmas kā “Paranoid”, “Iron Man”, “War Pigs”, Children Of The Grave”, “Fairies Wear Boots” un daudzas citas var klausīties vēl un vēl. Ja par šo konkrēto dubultalbumu, tad interesanti paklausīties, kā “frontmens” Ozijs Osborns ļauj (vai pat liek) individuāli izpausties arī superģitāristam Tonijam Aiommi, basistam Džīzeram Batleram un pirms kādiem pieciem gadiem sastāvā iesauktajam jaunajam rekrūtim Tomijam Klafetosam pie bungām (“Rat Salad”) - visi to dara “ar garšu”.

PRET. “Kad šī turneja noslēgsies, tās tiešām būs beigas vienai no leģendārākajām grupām rokmūzikas vēsturē,” vēl pirms tūres teica Ozijs Osborns. Klau, vecīt, ja būsi samelojies, neviens tev nepārmetīs…

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Kultūra

Pirmdien, 30. septembrī, notikusi kultūras ministres Agneses Lāces un Žaņa Lipkes memoriālā muzeja pārstāvju tikšanās. Sarunas laikā puses pārrunāja jautājumus par valsts budžeta finansējumu privātajiem muzejiem.

Svarīgākais