Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Komponists Jānis Lūsēns "Romantisko simfoniju" velta Liepājai

IZSTĀSTĪJIS savu ļoti personīgo mūzikas stāstu koncertprogrammas AIZ... Mūzika vēlā vakarā piecos koncertos Latvijas baznīcās, komponists Jānis Lūsēns emocionāli atgriezās Liepājā, kur savulaik ieguva savu pirmo muzikālo pieredzi, un uzrakstīja savai dzimtajai pilsētai veltītu Romantisko simfoniju © Publicitātes foto

Piektdien pulksten 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars koncertā Lūsēns un Subramanjams. Veltījums Latvijai Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā klausītāju vērtējumam nodos komponista Jāņa Lūsēna pirmo simfoniju – Romantisko simfoniju.

Septembra vidū pirmatskaņojumu piedzīvos jau ceturtā no Liepājas Simfoniskā orķestra pasūtītajām Simtgades cikla simfonijām, līdz šim ciklā atskaņotas latviešu komponistu Riharda Dubras, Imanta Kalniņa un Andra Vecumnieka simfonijas.

«Kad Liepājas Simfoniskais orķestris aicināja uzrakstīt šo simfoniju, tas šķita liels izaicinājums un vilinājums,» par savas pirmās simfonijas tapšanu saka komponists, liepājnieks Jānis Lūsēns. Sākumā viņš daudz klausījās, kas notiek pasaulē, kas tiek radīts, tomēr sev neko iepriecinošu neatrada. «Mani īsti neaizrauj mūsdienu simfoniskā mūzika, aptuveni astoņdesmit procenti projektu ir viendienīši. Joprojām topā ir Gija Kančeli, viņa darbos ir meistarība un vēstījums. Vēl brīnišķīgs ir Valentīns Silvestrovs un varbūt Arvo Perts. Nav liela māksla virknēt pašmērķīgus orķestra paņēmienus un ar kaut ko pārsteigt. Bieži dzirdu - ir gan kompozīcijas tehnika, gan tieksme pēc vēstījuma, bet pašu vēstījumu nesaņemu,» atzīst Jānis Lūsēns. Līdz ar to arī pašam pazuda jēga ko darīt, jo pašmērķīgi rakstīt viņam nešķiet saistoši. Līdz vienā brīdī bija klikšķis un viņš saprata: ja reiz aicinājums nāk no Liepājas, tad tam arī ir jābūt par Liepāju.

«Tas viss ir saistīts ar manu pirmo muzikālo pieredzi, ko guvu pusaudžu laikā tieši Liepājā - Liepājas mūzikas skolā. Šeit notika iepazīšanās ar mūziku un aizsākās mans tālākais muzikālais ceļš. Tāpēc vēlējos noķert sajūtas, kas man bija tajā laikā - Mazais menuets, kur Jānis Šipkēvics spēlēja ģitāru un kurā spēlējām Imanta Kalniņa mūziku, mana aizraušanās ar ērģeļmūziku, Baha mūziku, impresionismu un ekspresionismu, franču mūziku. Vēlējos noķert intonācijas no tā laika, emocionāli atgriezties tajā laikā, tāpēc skaņdarbs ir drīzāk asociatīvs nekā tiešs,» atklāj Romantiskās simfonijas autors, piebilstot, ka tonāli un tematiski viss būs saprotams.

Piektdienas koncertā būs dzirdami arī «indiešu vijoļu Dieva» un komponista Lakšminarjana Subramanjama skaņdarbi un vijoļspēle. Pirmatskaņojumu piedzīvos L. Subramanjama Latvijas simfonija, kā arī būs iespējams dzirdēt viņa komponēto Koncertu vijolei un orķestrim Isabel un simfoniju Bharath.

Bet Jānis Lūsēns, aizvadījis piecus muzikāli un emocionāli piesātinātus koncertus Latvijas skaistākajās baznīcās - ar koncertprogrammu AIZ... Mūzika vēlā vakarā, kas bija viņa meditācijas mirklis mūzikā -, šajā rudenī plāno sadarboties ar Latvijas Bērnu fondu, ar bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm - iesaistot viņus šajā programmā, kur pavisam vienkāršā veidā ikkatrs varēs piedalīties kā mūziķis. Komponists cer, ka šāda līdzdarbošanās, iespējams, atvērs šiem bērniem kādas citas uztveres spējas un baiļu vietā attīstīsies radošums.