Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Jauniešu koris "Balsis". No Ogres līdz Rīgai un Stokholmā

#izvēliesBALSIS. Uzsākot savu 31. sezonu, jauniešu koris Balsis 5. un 6. septembrī aicina pievienoties jaunos dziedātājus visās balsu grupās (vecumā no 16 līdz 25 gadiem). Uzņemšana notiks Mazajā ģildē, pieteikšanās anketa: ej.uz/balsii © Publicitātes foto

Turpinot savu 30. jubilejas sezonu, jauniešu koris Balsis mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Inta Teterovska vadībā jau septīto reizi dosies ceļā pa Daugavu, lai noslēgtu 2011. gadā uzsākto koncertsēriju Daugavas balsis. Pateicoties novadiem, draudzēm un labiem ļaudīm, visi koncerti, kas notiks Latvijā, ir bez maksas.

Koncertsērijas mērķis ir vairāku gadu laikā ar plostiem, liellaivām vai citiem ūdens transporta līdzekļiem izbraukt visu Daugavas baseinu Latvijas teritorijā, sniedzot bezmaksas koncertus tuvākajos dievnamos, kultūras namos, skolās, estrādēs un citviet. Līdz šim koris ir sniedzis jau 49 koncertus abos Daugavas krastos, un šogad no ceturtdienas līdz svētdienai kori varēs sastapt noslēdzošajā koncertsērijas posmā Ogre-Rīga, un kopumā tie būs 14 koncerti.

l Koncertsērija tiks atklāta ceturtdien pulksten 12 - ar koncertu Ogres Ev. lut. baznīcā, kas atrodas pie Ogres upes, netālu no peldošās skatuves, kur noslēdzās Daugavas balsis 2016. Ceturtdienas otrais koncerts notiks pulksten 17 leģendām apvītajā Sv. Meinarda salā Ikšķilē (augsta ūdens līmeņa gadījumā koncerts notiks jaunatklātajā Ozoliņa skvērā). Īpašas sajūtas sniegs koncerts pulksten 20 - Dzīvības dziesmas Nāves salā, uz kuru no abiem krastiem var nokļūt ar laivām. Ierobežotam klausītāju skaitam tiks nodrošināta pārcelšana no atpūtas vietas Ķīķerīši.

l Piektdien pirmais koncerts būs pulksten 15 pie Lejas ezera Daugmalē. Tas ilgs vien 15 minūtes un būs eksperimentāls - koris dziedās, apstājies apkārt ezeram, un diriģents būs uz laipas. Vēlāk abus Daugavas krastus savienos divdaļīgs koncerts Sasaukšanās - pulksten 19 kreisajā krastā Daugmales pilskalnā korim pievienosies Daugmales folkloras kopa, bet pulksten 20 labajā krastā pie Daugavas lībiešu vadoņa Ako piemiņas zīmes Salaspilī - koris Lōja.

l Sestdienas rīts iesāksies kormūzikai neierastā vietā - pulksten 11 koncerts Pacelies augstāk būs pie Rīgas Radio un televīzijas torņa Zaķusalā. Vakarpusē, pulksten 18, Arkādijas parka bijušajā estrādē pēc ilga pārtraukuma atkal būs Svētki! - Dziesmu svētku dziesmas. Tāpēc dziedošie apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi Dziesmu svētku grāmatiņas, lai kopīgi un vienoti ieskandinātu tuvojošos Dziesmu svētkus. Bet viena no kora mīļākajām tradīcijām Daugavas balsis ietvaros ir vēlā vakara koncerts, kas zudina robežu starp kori un klausītāju - šādas sajūtas varēs noķert koncertā Vakars pie Smiļģa Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā pulksten 21. Turp klausītāji tiek aicināti doties ar līdzpaņemtu gaismu - lampiņām, galda lampām, naktslampiņām, stāvlampām un citiem spīdekļiem, lai izgaismotu muzeja dārzu un radītu maģisku atmosfēru.

l Savukārt svētdienas rīts sāksies pulksten 11 ar koncertu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un turpināsies ar koncertu pulksten 14 Mazajā ģildē, kas ir Balsu mājvieta.

Lai septiņu gadu ilgās koncertsērijas mērķis būtu sasniegts pilnībā, ir jādodas tālāk, tāpēc Balsis kāps uz Tallink kuģa Isabelle, iepeldēs starptautiskos ūdeņos un dosies apciemot aizjūras kaimiņvalsts Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu, kur kopā ar Stokholmas latviešu kori 28. augustā sniegs koncertu prestižajā Eric Ericsonhallen koncertzālē. Bet koncertsērijas noslēdzošais koncerts notiks uz Tallink kuģa, šoreiz Romantika, 29. augustā pulksten 20.