Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Rīgā dziesmu karos piedalīsies 10 tūkstoši dziedātāju

PASAULES MĒROGA SKANĪGI PASĀKUMI astoņu dienu garumā paredzami jūlija vidū gan Rīgā, gan reģionos – koru sacensības, koncerti, sadziedāšanās, meistarklases, gaidāmos notikumus ieskicēja pasākuma mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags un projekta vadītāja Diāna Čivle © F64

Rīgā no 16. līdz 23. jūlijam vienlaikus notiks divi lieli muzikāli pasākumi – Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiāde, kā arī pirmo reizi izskanēs jauns televīzijas konkurss amatieru koriem Eirovīzijas gada koris 2017.

Pasaules līmeņa koru sacensībās piedalīsies vairāk nekā 150 koru un 10 000 dziedātāju, viņu sniegumu varēs baudīt Rīgas un Latvijas koncertzālēs, baznīcās, parkos un skvēros, būs arī nāciju parāde un daudzi citi vērienīgi sarīkojumi.

Tuvi un tāli viesi

Šie pasākumi daudzējādā ziņā atsauks atmiņā 2014. gadā Rīgā notikušo pasaules koru olimpiādi. Tā tika atzīta par līdz šim veiksmīgāko šā pasākuma vēsturē, kas arī ļāva Latvijas galvaspilsētai iegūt tiesības rīkot šos divus lielos kultūras notikumus. «Pasākumu ir tikpat daudz kā pirms trim gadiem, taču dalībnieku skaits gan ir mazāks, un arī plānoto notikumu struktūra ir atšķirīga. Kopīgs būs dziedātprieks,» preses konferencē teica projekta vadītāja Diāna Čivle. Kori, kas nosacīti būs iedalīti divās grupās, piedalīsies konkursos desmit kategorijās. Nāciju Grand Prix sacentīsies dziedātāji no dažādām pasaules daļām, kuriem jau ir bijuši augsti panākumi konkursos, Eiropas koru olimpiādē koru karos cīnīsies tikai dalībnieki no Eiropas valstīm, kas ar zināmiem nosacījumiem varēs arī kvalificēties uz Nāciju Grand Prix, skaidroja pasākuma mākslinieciskais vadītājs, diriģents Romāns Vanags, piebilstot, ka šajā konkursā uzvarētājiem tiks arī naudas balvas.

Dalībnieku priekam

Taču dalībniekiem būs iespēja ne tikai sacensties, bet arī piedzīvot ko tādu, ko var tikai Latvijā. Tie, protams, būs dziesmu svētki, jo vienā no dienām pie Brīvības pieminekļa plānots Dziesmu un deju svētku ieskaņas koncerts Pa zvaigžņu ceļu. Savukārt atklāšanas koncerts paredzēts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur dalībnieki (tas ir pasākums tieši viņiem, mazāk publikai) ir aicināti ierasties ar savu tautasdziesmu. Tur tad notiks tāda kā sadziedāšanās, un noslēgumā visi vienosies Uģa Prauliņa aranžētajā Līgo dziesmā.

Ziemeļu gaisma tiltiem pāri

Viens no pirmajiem lielākajiem koncertiem notiks 18. jūlijā Rīgas Domā - Ziemeļu gaisma, kur skanēs latviešu un skandināvu laikmetīgā garīgā mūzika. Tur būs dzirdama gan pasaules slavu ieguvusī vokālā grupa no Norvēģijas Nordic Voices, gan Zviedrijas pilsētas Ērebrū kamerkoris, gan Rīgas Doma un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kori un ērģelniece Iveta Apkalna. 20. jūlijā Arēnā Rīga būs skatāms un klausāms multimediāls bērnu un jauniešu koru lielkoncerts Tiltiem pāri. Tajā piedalīsies arī solisti Aminata un Daumants Kalniņš, Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris un Kristapa Krievkalna grupa, dažādu valstu jauniešu kori. 21. jūlija muzikālais akcents būs kopdziedāšanas koncerts Rīgas Domā, kurā tiks atskaņota J. Haidna oratorija Pasaules radīšana. 22. jūlija vakarā Arēnā Rīga pirmo reizi notiks jauns starptautisks talantu konkurss Eirovīzijas gada koris. Par labākā titulu sacentīsies kori no deviņām valstīm - Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Slovēnijas, Ungārijas, Vācijas un Lielbritānijas (Velsas), katrs izpildot sešas minūtes garu programmu. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija, un Latviju tajā pārstāvēs operdziedātāja Elīna Garanča. Lielais notikums vainagosies ar noslēguma koncertu, kas izskanēs 23. jūlijā Arēna Rīga.

Tie, kam nebūs iespējas sekot līdzi koru konkursiem, bet ir vēlme sajust īpašo koru olimpiādes atmosfēru, emocijas un čempionu koru dažādo skanējumu, varēs apmeklēt uzvarētāju apbalvošanas ceremoniju 19. un 23. jūlijā. Tāpat visas šīs astoņas dienas Rīgā varēs baudīt dažādu dziedātāju sniegumu brīvdabas pasākumos, arī reģionālajās koncertzālēs gan Rēzeknē, gan Liepājā, gan Cēsīs būs ekskluzīva iespēja klausīties augstas raudzes izpildījumu. Līdzīgi kā Pasaules koru olimpiādē notiks arī meistarklases.