Laimas Vaikules draugu saiets Jaunā viļņa noskaņās

DUETS. Laima Vaikule (pa labi) sadziedājās ar daudziem festivāla dalībniekiem, arī ar Kristīnu Orbakaiti © F64

Šajās dienās Dzintaru koncertzālē norisinās starptautiskais festivāls Laima Vaikule Jūrmala Rendez–vous.

Tajā uzstājas gan pašmāju skatuves mākslinieki, gan estrādes zvaigznes no Krievijas, Ukrainas, Gruzijas un citām bijušajām un esošajām NVS valstīm. Tāds sava veida Jaunais vilnis, kurš nu jau divus gadus vairs Jūrmalā nenotiek.

Pasākumu rīko jau otro gadu pēc kārtas, tikai šoreiz jau četras, nevis divas dienas, un to rāda gan Latvijas ēterā - LTV1 un PBK kanālos, kā arī desmit citās valstīs, arī Izraēlā, Ukrainā, Krievijā, Vācijā, Kazahstānā un ASV. Kopumā notiekošo vēros apmēram 100 miljoni skatītāju. Daļa dalībnieku ir tie paši, kas pērn, piemēram, Intars Busulis, Jānis Stībelis, Vera Serdjučka, Jeļena Vaenga, taču ir arī citas sejas, kas labāk pazīstamas tiem, kuri vairāk fano par krievu popmūziku: Grigorijs Ļepss, Kristīna Orbakaite, Soso Pavliašvili, Stass, Pjeha, grupas Serebro,

VIA Gra, MBAND, Vremja i steklo. Arī Maksims Galkins un Alla Pugačova solījuši ierasties un Alla, ja būs noskaņojums, arī nodziedāt. «Gribu, lai šis festivāls būtu sevišķs. Arī tāpēc, ka tas būs dzīvais izpildījums, lieliska aparatūra un gaismas iekārtas, lieliski mūziķi,» preses konferencē teica L. Vaikule, piebilstot, ka no Jaunā viļņa tas atšķirsies arī ar to, ka tajā nebūs jauno konkursantu. Dziedātāja uzsvēra, ka uz šo notikumu esot personīgi uzaicinājusi tos, kurus vēlējusies redzēt uz skatuves. Līdzīgi kā tas notiekot dzimšanas dienā, ko gan viņa nekad nesvinot. Visi ielūgtie esot dziedātājas draugi un kolēģi, kuru daiļradi viņa mīl un kuri gatavi šeit uzstāties, neprasot simtus un tūkstošus, kā to darot Rietumu zvaigznes, bet vienkārši «pa draugam» - bez honorāra, vien kompensējot ceļa izdevumus un viesnīcu.

Dziedātāja arī piekodināja preses ļaudīm īpaši sagatavoties intervijām ar pasākuma dalībniekiem, arī ar viņu pašu, kā arī nebūt paviršiem attiecībā uz repertuāra un visa notiekošā atspoguļojumu. Lai nebūtu tikai atziņas, ka tas tāds Krievijas šovzvaigžņu saiets vien bijis. L. Vaikule arī padalījās iespaidos, kas viņai saistās ar rendez-vous dalībniekiem. Piemēram, ar Vladimiru Presņakovu viņa uzstājusies kopā, kad viņš savas skatuves gaitas tikko sācis. Braukājuši pa stadioniem, dziedājuši. Tolaik Presņakovam nebijis skatuves tērpa, un Laima to viņam aizdevusi. Kad viņš pēc uzstāšanās to nevērīgi pametis zem krēsla, dziedātāja sašutusi aizrādījusi, ka tas taču vēl būs vajadzīgs, uz ko Presņakovs atbildējis, ka viņa jaunos nesaprot (lai gan viņai tolaik bijis tikai 20 ar astīti), tāpēc lai nemācot. Viņa gan varot teikt, ka gadi ne šajā, ne citās jomās nav šķērslis, svarīga ir personība un talants. Arī cienījamos gados zvaigznes paliek zvaigznes, kā tas ir arī ar Edīti Pjehu, ko viņa šogad uzaicinājusi, lai izrādītu cieņu viņas radošajam devumam. Pērn tāda bijusi Nani Bregvadze, bet nākamgad, ļoti iespējams, tā būs Margarita Vilcāne.

Jāpiebilst, ka draugu viņai aiz Latvijas robežām ir daudz, ne velti pirms pieciem gadiem viņa saņēma Krievijas Draudzības ordeni. L. Vaikule izteica nožēlu, ka uz festivālu nebija iespējams uzaicināt tos, kam drošības dienesti aizlieguši te ierasties. Jāatgādina, ka Valērija, Oļegs Gazmanovs un Josifs Kobzons iekļuvuši šajā «melnajā sarakstā».

Par Laimas viesiem no Krievijas kritiski izteicies krievu dziesmu tekstu autors Iļja Rezņiks, norādot uz savu tautiešu nepatriotismu un principialitātes trūkumu, apmeklējot šādu Latvijas pasākumu, lai tikai nopelnītu honorāru. Tā esot zināma savas tēvzemes nodevība.

viedokļi

Elita MĪLGRĀVE, festivāla producente:

- Publikas atsaucība ir milzīga. Pēc daudzām uzstāšanām bija ovācijas. Dziesmu Teic, kur zeme tā publika dziedāja kopā ar māksliniekiem. Repertuārs tiešām daudzveidīgs - arī reps jauniešu izpildījumā. Liels pluss ir arī pavadošā grupa, kurā ir patiešām profesionāli mūziķi - gan no Latvijas, gan citām valstīm. Un īpaši liels baudījums ir dzīvā mūzika! Par Iļjas Rezņika kritiku varu teikt vienu - nav ko jaukt mūziku ar politiku. Galvenais ir klausītājs. Taču vienmēr jau būs, kam patiks vai nepatiks kaut kas. Varbūt nākamgad Rezņika kungs jāuzaicina uz fedtivālu, varbūt arī viņš tad mainīs domas.

Jānis STĪBELIS, dziedātājs, festivāla dalībnieks:

- Nav jau tik daudz lielu pasākumu, kur varētu uzstāties, tāpēc prieks, ka Laima uzaicināja tajā piedalīties arī mani. Bija patīkami būt kopā ne tikai ar Latvijas, bet arī ārvalstu māksliniekiem un sadziedāties ar viņiem. Ar ukrainieti Zlatu Ogņeviču dziedājām duetu. Domāju, ka skanēja labi. Gribu uzsvērt - četras dienas viss notiks dzīvajā izpildījumā, kas mūsdienās ir gana liels izaicinājums. Varbūt turpmāk būtu jādomā par vēl citu valstu kolektīvu dalību, taču skaidrs, ka daudz kas ir atkarīgs no finansējuma.



Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais