APRITĒ: Rīta un vakara dziesmas Tiguļkalnā

PĒC KONCERTA TIGUĻKALNĀ komponists Raimonds Tiguls būs Cēsīs, kur sestdien Cēsu Pils parka estrādē Latvijas vīru un sievu koru salidojumā diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā izskanēs pirmatskaņojums viņa dziesmai Mana rīta un vakara dziesma © F64

«Pēdējos gadus vasarā nav sanācis atpūsties, un šī vasara nebūs izņēmums,» secina komponists, multiinstrumentālists un producents Raimonds Tiguls (43). Piektdien no pulksten 20 viņš ikvienu interesentu aicina uz Talsiem, uz ikgadējo brīvdabas koncertu Tiguļkalnā Pieci gadi ārpasaules mūzikā, kas šogad veltīts paša komponista spilgtāko darbu retrospekcijai.

Raimonda Tigula brīvdabas autorkoncerts jau piekto gadu kopā pulcēs komponista draugus un domubiedrus, radot īpašu sajūtu vakaru ikvienam koncerta apmeklētājam. Šā gada koncerta mākslinieciskās programmas vadmotīvs ir Rīta un vakara dziesmas, un tā veidota kā retrospekcija par komponista spilgtākajiem daiļrades darbiem.

Viens no koncerta īpašajiem notikumiem būs Raimonda Tigula un eksprezidentes Vairas VīķesFreibergas jaunākā sadarbības projekta Saules dainas prezentācija - klātesot eksprezidentei, Tiguļkalna virsotnē ceļot to saules spēku, kas jau gadsimtiem ilgi ir dziļi ierakstīts ikkatra latvieša būtībā un dzīvesziņā.

«Ideja par šiem brīvdabas koncertiem radās 2011. gadā, kad biju iegādājies savu jauno instrumentu hangu [hangs sastāv no divām valcētām tērauda puslodēm, kas ir īpaši apstrādātas, lai palielinātu metāla cietību, un ir uzskaņotas]. Iedomājos to izmēģināt Tiguļkalnā, un tas tur lieliski iederējās. Tajā pašā gadā, sadarbojoties ar islandiešu un gotlandiešu mūziķiem, jau bijām ierakstījuši albumu Islands, un es viņus uzaicināju šo programmu atskaņot brīvdabā. Pieaicināju arī savus draugus mūziķus no Latvijas, un tā šī ārpasaules koncertu tradīcija aizsākās,» atminas Raimonds Tiguls. Jau pēc pirmā koncerta komponistam bija nešaubīga pārliecība, ka tradīcija ir jāturpina. «Atmosfēra kalnā bija ļoti jauka, kaut kāds brīnums tajā vakarā notika...» viņš saka un neslēpj gandarījumu, ka ar katru nākamo gadu koncerts Tiguļkalnā ieguva arvien lielāku popularitāti un arvien lielāku skatītāju un klausītāju interesi. Starp citu, tāpat kā četrus iepriekšējos gadus, arī šoreiz koncerts pieejams bez ieejas maksas. «Protams, tā nav Dziesmusvētku estrāde, tāpēc - kurš pirmais nāk, tas tuvāk sēž. Bet - vietas pietiek visiem. Pat ja kāds atbrauc vēlāk un netiek tuvu skatuvei, var noklāt savu sedziņu arī attālāk un baudīt koncertu, tikai klausoties. Jo skaņa, kas nāk no kalna, aptver diezgan plašu apkārtni,» stāsta Tiguļkalna koncertu idejas autors un īstenotājs.

Raimonds Tiguls atklāj, ka šā gada koncertā viņa korim veltītie darbi izskanēs akadēmiskā kora Latvija balsīs diriģenta Māra Sirmā vadībā, savukārt solisti Kristīne Zadovska un Zigfrīds Muktupāvels izdziedās viņa un rakstnieces Noras Ikstenas Ulubeles pasakas, stāstnieka lomā iejūtoties aktierim Andrim Keišam. Koncerta programmu papildinās arī priekšnesumi, kuros ieslēgti tradīciju kodi, balsīs un instrumentu skaņās atsaucot latviešu un lībiešu tautas mūzikas tēmas, ļaujot Tiguļkalnā satikties tiem mūziķiem, kuri Latvijas vārdu nesuši tālu pasaulē, un tiem, kuri sadarbību ar komponistu uzsākuši pavisam nesen, tostarp Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu kvartets, dziedātājas Ingrīda Krasovska un Asnate Rancāne, bungu un dūdu grupas Auļi dalībnieki Edgars Kārklis un Kaspars Bārbals, kā arī basģitāristi Roberts Rasa un Staņislavs Judins, bundzinieks Kristers Hartmanis un jaunā koklētāja Līga Griķe.

Šīs vasaras darbu sarakstā Raimondam Tigulam ir arī gatavošanās 19. Starptautiskajam garīgās mūzikas festivālam, kas notiks no 24. augusta līdz 8. septembrim. Savukārt 27. augustā viņš piedalīsies vasaras festivāla LNSO vasarnīca programmā koncertzālē Cēsis, kur izpildīs speciāli šim festivālam komponētu jaundarbu Labirints. «Arī pie tā es šobrīd jau strādāju. Tāpat gatavojos arī Latvijas simtgadei un nākamajiem Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem,» stāsta Raimonds Tiguls, piebilstot, ka, dzīvojot laukos, pamana un izbauda arī sauli un vasaru.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais