RECENZIJA: Oranžās brīvdienas - "Tilti”

© publicitātes foto

Izrādās, ka apvienībai „Oranžās brīvdienas” ir jau 15 gadi – kas to būtu domājis! Par godu jubilejai bija speciāls tās atzīmēšanas koncerts Liepājā, tika izdots dubultais singls jeb dziesmas „Turbo traktors” divas atšķirīgas versijas, turklāt nu jau kādu laiciņu mūzikas ierakstu veikalu plauktos ir manāms arī albums „Tilti” – otrais šīs grupas vēsturē, tas seko 2012. gadā izdotajam „Spīd”.

Deviņu vīru plašajā sastāvā ik pa laikam notiek „tautas staigāšana” un šoreiz ir tā, ka ierindā atgriezies ilggadējais mandolīnists un ģitārists Kaspars Čakste, savukārt basu spēlēs Raitis Neitāls, taču CD ierakstā basģitārista funkcijas vēl bijušas Eduarda Rēdmaņa rokās. Tās gan ir nianses, galvenais ir mūzika, kuru paši „brīvdienu” puiši ar grupas līderi Intu Ķergalvi jeb Speisu priekšgalā definē kā turbofolku, kas īstenībā tas pats „ska punk” (vai šajā gadījumā pat „ska rock”) vien ir. Un te viss ir labi: albums rakstīts un miksēts pie Lomika „Hodila Records” studijā Valmierā, bet māsterēts štatos – „Mercury Mastering”, kas esot diezgan pazīstama pēc savām nodarbēm ar slaveniem ārzemju mūziķiem. Kopskaitā desmit dziesmas plus jau minētā „traktora” akustiskā versija – tāda ir šī ripuļa sausā statistika.

PAR. Enerģiski, spēcīgi, ar attieksmi un vispār – absolūti desmitniekā! Lai kā arī apskatniekam nepatiktu „ska”, te viss ir līmenī. Nav nevienas dziesmas, kas būtu „garām kasei”, teksti ir ironiski un sociāli aktīvi, taču nav latvju mūzikai tik ierastajā „politiķi zog, dzīve nerullē” līmenī, bet ar jēgu, tos tiešām ir interesanti klausīties. Astoņu vīru koris (bundzinieks nedzied) ar savu monumentālo skanējumu gluži vai uzdzen zosādu, arī instrumentālā līmenī čaļi turas labi (paklausieties, kā ģitārists „spridzina” dziesmā „Vēstules”!). Arī no sakārtotības viedokļa albums ir perfekts, piemēram, „Sniegpārsla” ir tieši tur, kur tai jābūt, proti, pirms akustiskās „traktora” versijas – citur tā neiederētos, un tas pats sakāms arī par citiem gabaliem. No dziesmām – „Sešas pēdas” ar Speisa vokālu a’la Grigorijs Ļepss ir absolūts hits, noklausīties noteikti ieteicamas ir „Mani nelaiž”, „Turbo pumpurs”, „Privātā pasaka” un arī citas.

 

PRET. Nekā iebilstama. Žēl vienīgi, ka albumam nav pievienoti teksti, bet to var saprast – dārgi...

Sandris Vanzovičs

Svarīgākais