RECENZIJA: Raxtu Raxti - “Es atradu tautasdziesmu”

© publicitātes foto

Pavisam drīz aktualizēsies tautiskas mūzikas motīvi – ar zemās grīdas tramvaja ātrumu taču tuvojas Līgo svētki! Līdz ar to aktualizēties varētu arī tāda grupa kā „Raxtu Raxti”, kuru izdotā albuma noskaņa ir pat ļoti tautiska.

Šajā ripulī iekļautas kopumā 12 dziesmas, kuru klāstā ir arī latviešu tautasdziesmas jaunā skanējumā, bet lielākoties - Imanta Kalniņa versijas par šīm tautasdziesmām. Ir gan arī citu autoru (un pašu grupas dalībnieku) kompozīcijas. Šajā grupā muzicē Kristīne Kārkle - Puriņa (balss, vijole, kokle), Marts Kristiāns Kalniņš (balss, harmonijas, taustiņi, oboja), Edgars Kārklis (balss, dūdas, akordeons, stabule), Kārlis Auzāns (čells, mandolīna, ģitāra, buzuki), Armands Treilihs (bass) un Artis Orubs (sitamie instrumenti) – kā redzams, mūziķi „bruņojušies” ar neskaitāmu instrumentu arsenālu. „Raxtu raxti” radās pirms kādiem trīs gadiem kā grupas "Autobuss debesīs" blakusprojekts, uzsākot muzicēt kopā ar tautas mūzikas izpildītājiem. Šis ir grupas debijas albums. Ieraksts veikts Vecpiebalgas novada “Reinkļavos”, to producējuši paši mūziķi, bet skaņu režisora pienākumus uzņēmies Kristaps Krievkalns. Interesanti, ka ļoti krāšņajā albuma bukletā iekļauti visu dziesmu vārdi latviešu valodā, kā arī, ņemot vērā aizvien pieaugušo interesi par šī kolektīva daiļradi ārpus Latvijas robežām, dziesmu satura skaidrojumi angļu valodā.

PAR. Pasaules klases etnomūzikas kolektīvs – profesionāls un idejām bagāts. Ļoti skaista padevusies „Puiša dziesma”, tāpat „Zanes dziesma” un „Rakstu rakstus”, kā arī kareivīgā „Apkal manu kumeliņu”. Albumā iekļauto skaņu materiālu, šķiet, varētu izmantot visiem iespējamajiem tautiskajiem svētkiem, sākot no Līgo svētkiem („Klusi, klusi”) līdz pat Deju svētkiem („Man apnikusi”).

 

PRET. Brīžiem sakrīt uz nerviem tipiskie Imanta Kalniņa komponētās mūzikas motīvi, kas kā īlens no maisa lien ārā, piemēram, dziesmā „Karsta mana jauna dziesma”.

Svarīgākais