RECENZIJA: Gaujarts - "Priekšnojautas"

© publicitātes foto

Alternatīvās mūzikas grupa „Gaujarts” izdevuši savu trešo studijas albumu, kuru gan par pilnvērtīgu disku nosaukt pagrūti – tas ir tā saucamais minialbums jeb EP, kurā tikai ir piecas kompozīcijas plus vienas dziesmas remikss, pie tam dziesma „Svītriņas” izdota jau agrāk un bija atrodama neatkarīgās mūzikas izlasē „Odekolons Nr.14”.

Albums ir pieejams elektroniski, tomēr izdota arī kāda saujiņa taustāmā formātā (CD) esošo garadarbu. Kā zināms, tad „Gaujarts” – tie ir Edgars Mākens (balss, taustiņi), Edgars Šubrovskis (ģitāra, balss), Maija Ušča (bass), Mārcis Gurtiņš (taustiņi, balss) un Ģirts Šolis (bungas), savās aprindās pazīstami un dažādos projektos aizņemti ļaudis, tāpēc arī albums tapis visai pailgā laika posmā. Jāatgādina, ka par albumu „Vibrācijas” (2011) grupa saņēma arī „Gada balvu” par labākās alternatīvās mūzikas albumu, kas izdodas ne kuram katram. Albumu miksējuši Krišjānis Geidāns un Andris Indāns, bet dziesmas "Pieci" remiksu veidojis Arnis Račinskis, kādreizējais „Mofo”, „Kubas” un citu projektu dalībnieks.

PAR. Dīvainā kārtā vislabāk pie dūšas iet dziesma „Neizlikties” ar Imanta Ziedoņa dzeju, kas ir kopā ar Jaunā Rīgas teātra aktrisi Gunu Zariņu iedziedāts duets, lai gan tas mazliet „lec” ārā no kopējā konteksta. Bet varbūt tāpēc arī iet pie dūšas... Tiesa, nav gan ne vainas arī dziesmai „Pieci”. Savējie šo albumu sapratīs un tādu savējo „Gaujartam” ir daudz.

 

PRET. Ir arī viena dziesma krievu valodā - "Lazurnije svodi" ar Sergeja Timofejeva tekstu, kas tapusi Rīgas Krievu teātra izrādei "Vasarnieki". Ja tā arī nebūtu izrādei darināta, gan vienalga albumā būtu kāds gabals krieviski – tur, kur spēlē Šubrovskis, bez tā laikam nevar. Visvairāk gan kaitina jau minētās "Svītriņas". Rezumējot - noskaņu alternatīvā mūzika, šo rindu autoram to nesaprast.

Svarīgākais