Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

18.maija jubilāre: akordeoniste Ksenija Sidorova

Dabiska pievilcība, dzirkstošs temperaments un profesionāla virtuozitāte – tā īsumā var raksturot akordeonisti Kseniju Sidorovu, kuras spožais talants atzinīgi novērtēts jau visā pasaulē © Publicitātes foto

«Dzīve ir kā šūpoles: te tā ir augšā, te lejā, un tas ir tikai normāli. Es esmu atradusi savu vietu mūzikā, esmu iemīlējusies un laimīga, un ceru, ka šīs izjūtas turpināsies vēl ilgi,» saka akordeoniste, Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas absolvente un Latvijas Lielās Mūzikas balvas 2012 laureāte Ksenija Sidorova. Viņu šodien sveicam 27. dzimšanas dienā!

Jau 10 gadu Ksenija Sidorova par savām mājām sauc Londonu, un tur tuvāko draugu lokā šodien būs arī ballīte. «Mana dzīve ir tik piesātināta, ka pat tuvākos draugus redzu ļoti maz. Ir draugi, kurus neesmu redzējusi pusgadu – vai viņu nav pilsētā, vai manis nav. Bet nu ir tā iegadījies, ka manā dzimšanas dienā varēsim satikties. Uztaisīšu mājās vakariņas un mazliet pasvinēsim,» priecīgi stāsta šodienas jubilāre, piebilstot, ka kopā ar vecākiem un draugiem Latvijā dzimšanas dienas šampanietis tiks baudīts 23. maijā pēc koncerta Tango Stories, kas gaidāms jaunatklātajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Kopā ar akordeonisti Kseniju Sidorovu tajā uzstāsies viņas draugi no Londonas – kazahu pianiste Aižana Nurkenova un krievu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis. Savukārt dejas iestudējis Londonā dzīvojošais, bet Rīgā izglītību ieguvušais horeogrāfs Kirils Burlovs. Viņa dejas partneres būs latviešu baleta mākslinieces Ieva Rācene un Evelīna Godunova.

Tas būs šogad vienīgais koncerts Latvijā, kurā skatītāji varēs tikties ar talantīgo akordeonisti. Nākamais plānots tikai 2016. gada februārī, – latviešu komponiste Gundega Šmite, kura dzīvo Grieķijā, raksta Ksenijai Sidorovai veltītu akordeona koncertu, un tas tiks atskaņots kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

«Ļoti gaidu koncertu Dzintaros – nekad šajā zālē neesmu uzstājusies, tā man būs pirmā reize,» stāsta daiļā akordeoniste, atklājot, ka Dzintari viņai tagad ir ļoti īpaša vieta, – tieši Dzintaru pludmalē viņa šogad 18. janvārī bildināta. Viņas līgavainis ir spānis Hosē Luiss Arisaga Lobeto. «Mēs esam kopā mazāk nekā gadu, tāpēc par gaidāmo bildinājumu neko nenojautu. Vienkārši naktī pastaigājāmies pa pludmali, bija ļoti auksti, jau gribēju doties mājās, kad viņš teica: «Vēl ne. Uzgaidi.» Es biju šokā!» Ksenija Sidorova vaļsirdīgi atzīstas un atklāj, ka savam mīļotajam uzreiz teikusi jāvārdu. «Es esmu bildināta jau četras reizes, bet līdz šim nebija izjūtas, ka būtu satikusi īsto.»

Ksenija Sidorova atklāj, ka kāzas tiks svinētas 28. augustā Hosē dzimtenē Spānijā. «Tajā visā ir nedaudz stresa, jo kāzas taisām vietā, kur abi nedzīvojam. Bet šis stress ir patīkams,» viņa neslēpj. «Mums būs vienas, bet ļoti lielas kāzas – visi radi un draugi brauks uz Spāniju, no Latvijas vien būs vesela lidmašīna. Un kāzas būs ļoti internacionālas, – saskaitījām, ka mūsu draugi pārstāv 43 nacionalitātes,» aizrautīgi stāsta jaunā līgava, neslēpjot, ka kāzu laiku saplānot nav bijis vienkārši. «Hosē nav mūziķis, bet viņam ir savs darbs un brīva laika ir ļoti maz. Taču, cik vien iespējams, viņš brauc kopā ar mani. Būs arī uz koncertu Dzintaros.» Viņas koncertu kalendārs ir saplānots gadu uz priekšu, atsevišķi koncerti ieplānoti pat divus trīs gadus uz priekšu. «Nesen mēnesi biju Izraēlā, vispār netiku uz mājām. Bet nākamo sezonu gan plānošu citādi. Jo es gribu ne tikai muzicēt, gribu arī dzīvot. Gribu vairāk būt mājās, gribu vairāk lasīt un vienkārši atrast dzīvē līdzsvaru. Jā, es šobrīd esmu ļoti laimīga un tāda gribētu būt visu laiku!».