SARUNA: Ģimene ir pati svarīgākā

«Pirmajās dienās pēc meitiņas piedzimšanas likās, ka dažbrīd filma pārtrūkst. Jo nebiju izgulējusies, bija stress, ka nevarēšu visu paspēt. Nestresot – tas man vēl jāmācās,» secina dziedātāja Vineta Elksne, vienlaikus uzsverot, «jo lielāka meitiņa aug, jo mīlestība iet plašumā un ar katru dienu kļūst arvien lielāka» © F64

«Mana dzīve ir mainījusies uz labo pusi! Lai arī sākumā bažījos, kā būs, ko varēšu un ko nevarēšu paspēt, kad man būs bērns, tagad varu teikt, ka prioritātes ir mainījušās – tās sakārtojušās tā, ka tieši bērns un ģimene man ir pats svarīgākais!» priecīgi saka dziedātāja Vineta Elksne. 19. novembrī viņa kļuva par mammu savai pirmdzimtajai – meitiņai Robertai.

Vineta Elksne ir piedalījusies vairākos mūziklos, 2010. gadā duetā ar Dailes teātra aktieri Arti Robežnieku dziedājusi šovā Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas, bijusi Jāņa Stībeļa un Intara Busuļa bekvokāliste. Pēdējos gados veiksmīga sadarbība izveidojusies arī ar Laimu Vaikuli.

2008. gadā Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi maģistra grādu mūzikas pedagoģijā, Vineta Elksne paralēli skatuves darbībai strādāja arī par mūzikas skolotāju divos bērnudārzos – Jaunmārupē un Kadagā. Bet vislielāko atpazīstamību jaunā dziedātāja savulaik ieguva kā meiteņu trio Lady’s Sweet soliste.

Meitenes dzied

Zināms loks ir noslēdzies, un kaut kas cits ir stājies vietā – nav vairs tāda Lady’s Sweet, bet meitenes ar skanīgajām balsīm turpina dziedāt. Kamēr Jolanta Strikaite to dara Latvijas Nacionālajā operā, Vineta Elksne un Karīna Tropa šajā pavasarī nākušas klajā ar paziņojumu, ka izveidots jauns duets. Viņas to piesaka ar dziesmu Papēdītis, kas jau skan radiostacijās, bet dziesmas video aplūkojams youtube.com.

«Dziesma, kuras mūzikas autore esmu es, bet teksta autors ir Jānis Elsbergs, ir ļoti sievišķīga, un tā ir veltījums mums pašām. Tā ir par ļaušanos sapņiem, par iešanu uz saviem mērķiem, apzinoties savu vietu un vienlaikus mācoties to novērtēt. Gūt prieku no tā, kur esi, pat ja kādreiz kurpes papēdītis kur iesprūst un ir jāpacīnās, lai ietu tālāk. Jo, skrienot vāveres ritenī, ir gan izdošanās, gan neizdošanās, bet ir svarīgi gūt prieku no tā, kur tu esi,» uzskata dziesmas Papēdītis mūzikas autore Vineta Elksne. Šī ir pirmā dziesma, ko viņa uzrakstījusi duetam, un dziedātāja apsola, ka tai sekos arī citas. «Mēs kā duets ļoti gribam gan ierakstīt albumu, gan koncertēt. Bet zināma iemesla dēļ vēl ļoti nesteidzamies.»

Ja līdzās foršs vīrietis

Iemesls tiešām ir attaisnojošs – jau vairāk nekā trīs mēnešus Vineta ir pilna laika mamma, un tas viņu jo dienas dara jo laimīgāku. «Jā, es esmu kļuvusi laimīgāka! Protams, man vairs nekam nav laika, bet es nesūdzos, jo pašu nepieciešamāko var izdarīt. Patiesībā tikai tagad, kopš man ir bērns, es apjaušu, kas dzīvē ir svarīgi un kas – mazāk svarīgi,» atzīst jaunā māmiņa, smejot, ka, lai labi izskatītos, matus izmazgāt jau laiks paliek.

Vineta neslēpj: pirms mazulītes piedzimšanas bažījusies, ka būs grūti, vai ar visu varēs tikt galā, vai varēs dziedāt, taču, meitiņai nākot pasaulē, viņa ieguvusi tikai prieku. «Man līdzās ir ļoti foršs vīrietis [Robertas tētis ir Rūdolfs Lācis], kurš man ļoti daudz palīdz, un nu jau, lai arī bērnu pati vēl baroju, varu uz īsu brītiņu izskriet arī padziedāt. Viņš paliek ar mazo, un man nav ne mazākā uztraukuma. Gluži pretēji: ir milzīga paļāvība, jo viņš ar visu labi tiek galā,» Vineta priecīgi stāsta un atzīst, ka iespēja izrauties no mājas viņai ir svētki. Aukles Robertai pagaidām vēl nav, arī abas vecmāmiņas ir tālu prom – Līvānos un Kandavā, tāpēc pagaidām paši ar visu tiek galā.

Priekšroka mīļajiem

«Tagad visa mana uzmanība ir mazulim, un tas ir diezgan loģiski, bet – man ļoti gribas dziedāt! Tāpēc, kad mājas esam divatā, es ar meitiņu nevis sarunājos, bet dziedu. Man tas sanāk diezgan dabiski, un man liekas, ka viņai patīk,» stāsta Robertas mamma. Arī šūpuļdziesmiņas viņa meitiņai dzied, arī Aijā, žūžū, lāča bērni... «Un nav jau melots, jo man jau ir «lāča bērns»,» dziedātāja mīļi nosaka un izstāsta, ka jau divus gadus viņa dzīvo Kadagā, pasakainā vietā. «Mēs katru dienu ejam garās pastaigās uz mežu. Tur ir tik svaigs gaiss! Ar nepacietību gaidu, kad atkal sāks smaržot zeme. Patiesībā manas dienas paiet diezgan tradicionāli, kā visām jaunajām mammām. Nav sajūtas, ka laiks velkas, garlaicīgi nav nevienu brīdi. Ir jāatrod laiks gan bērnam, gan mājas rūpēm, gan ēst jāsataisa. Nav variantu,» Vineta pasmaida un atklāj, ka nekad nav bijusi ļoti saimnieciska, bet nu pamazām mācās arī ēst gatavot.

Kam šai dzīves posmā viņai nepietiek laika? «Kad gaidīju Robertu, gāju uz baseinu, uz jogu. Ļoti gribētu atsākt fiziskās aktivitātes, bet es nepārdzīvoju, ka pagaidām to nevaru, jo – es varu dziedāt! Rūdolfs jau saka, lai sestdienās, kad viņam brīvs, eju uz baseinu, bet tad man paliek žēl tā laika, ko varētu pavadīt visi trijatā, un – es dodu priekšroku būt kopā ar saviem mīļajiem.».

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais