Gada balvā dominē Dons un Instrumenti

© Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā vakar pulcējās mūziķi, producenti un izdevēji, lai noskaidrotu veiksmīgākos 2014. gada mūzikas ierakstus. Pārsteigumu bija maz.

Latvijas Nacionālajā operā vakar pulcējās mūziķi, producenti un izdevēji, lai noskaidrotu veiksmīgākos 2014. gada mūzikas ierakstus. Pārsteigumu bija maz.

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons lielākie gaviļnieki izrādījās grupa Instrumenti un Dons, kuri katrs uzvarēja trīs kategorijās. Dona albums Varanasi tika atzīts par aizvadītā gada veiksmīgāko popa albumu, dziesma Tev piedzims bērns ieguva labākās dziesmas titulu, savukārt par radiohitu (un tātad radiostacijās visvairāk atskaņoto) tika atzīta dziesma Pāriet bailes. Kas attiecas uz Instrumentiem, tad šī grupa ir pirmā, kas saņēmusi balvu jaunajā labākā indie albuma kategorijā. Vēl – grupas Instrumenti dziesmas King Of The Wild Things klips pārspējis vairāk nekā 40 konkurentus un ieguvis labākā videoklipa titulu, bet Procrastination Live atzīts par labāko koncertierakstu.

Uz zelta mikrofoniem (tā tagad saucas latvju populārās mūzikas ierakstu gada balvas) šogad pretendēja 94 albumi, 10 koncertieraksti, 46 klipi un 55 dziesmas. Balvas tika pasniegtas 18 nominācijās, bet vēl viena (šoreiz pat divas) ir tā sauktās goda balvas, turklāt šogad pirmoreiz balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tika pasniegta dzejniekam – Jānim Peteram. Vēl ar balvu par mūža ieguldījumu tika godināts izcilais tenors Jānis Sproģis.

Interesanti, ka šoreiz dominēja veterāni, ja tā viņus var dēvēt. Piemēram, labākā roka un metālmūzikas albumu kategorijā vinnēja Ainara Virgas Dziesmas par dzīvi un mīlestību (konkurentos bija arī Harija Zariņa grupa Colt un Fēlikss Ķiģelis), bet labākā poproka albuma nominācijā triumfēja nemirstīgā Jumprava ar albumu Laiks runā – viņiem izdevās pārspēt pat Olgu Rajecku. Arī alternatīvās mūzikas lauciņā uz skatuves kāpa jau sen redzētas sejas, proti, kādreizējais grupu M. Gvarde, Kartāga un Hospitāļu iela līderis Edgars Šubrovskis ar savu pašreizējo projektu Manta. Viņiem izdevās apspēlēt citus veterānus, grupu Baložu pilni pagalmi.

Labākā šlāgera vai kantri albuma nominācijas uzvarētāju godā līdz šim tur neredzēts vārds – Aldis Rullis un Emburgas zēni. Uz šo kategoriju gan, jāatzīst, šoreiz nebija pieteikušies šī mūzikas žanra līderi, tāpēc nopietnos konkurentos laikam bija vien Gunārs Meijers. Pie savas balvas tika arī nupat Supernovā iepazītie ElektroFolk – viņu garadarbs tika atzīts par pērn labāko ierakstu tautas vai pasaules mūzikas jomā. Elektroniskajā mūzikā – Kašuks, savukārt repa un hip hop mūzikas piekritēji droši vien šobrīd gāna žūriju ar pēdējiem vārdiem, jo viņu nominācijā, kas šoreiz tika apvienota ar deju mūziku, vinnēja Bermudu divstūris – pagājušā gada repa karalis Pikaso palika bešā. Vēl jāpiemin gada debitantu titulu ieguvušie, taču diez vai kādam bija kaut mazākās šaubas par to – protams, Carnival Youth.

Vai kādā nominācijā bija pārsteigumi? Nē. Mazliet dīvaini, ka tik daudz balvu savāca Instrumenti, šķiet, ka vēl kāds mikrofoniņš būtu pienācies dvīņubrāļu Kauperu tandēmam jeb Carnival Youth, cienījamā Ainara Virgas veikumu drīzāk varētu paslavēt kategorijā par mūža ieguldījumu (iepriekšējo darbu sakarā), bet citādi viss normāli. Vērtēšanai iesniegto ierakstu skaits ar katru gadu pieaug, lai arī visi šajā pasākumā tāpat nepiedalās, tomēr tas apliecina producentu, izdevēju un mūziķu vēlmi iesaistīties šajā nozīmīgajā notikumā Latvijas mūzikas dzīvē. Tas ir svētīgi, jo nākamgad Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva tiks pasniegta jau divdesmito reizi.

Svarīgākais