Juris Kulakovs radījis dziesmu ciklu par Jukumu Vācieti

© F64

Komponists Juris Kulakovs radījis jaunu dziesmu ciklu ar Jāņa Akuratera, Kārļa Skalbes, Jāņa Jaunsudrabiņa, Viļa Plūdoņa, Jāņa Medeņa, Jāņa Ezeriņa un Annas Brigaderes vārdiem.

 Šī cikla pirmatskaņojums notika 13.augustā Jāņa Akuratera muzejā Rīga - Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014 programmas ietvaros.

Jauno dziesmu ciklu būs iespēja dzirdēt arī 30.augustā un 11.septembrī plkst. 19.00 Jāņa Akuratera muzejā akcijas "Café Spleen jeb Augusts 1914" pasākumos: "2.laikmeta nogrieznis. "Café Spleen". Jukums Vācietis un latviešu dzejnieki Pirmā pasaules kara mistērijā".

Dziesmu ciklu izpildīs solisti Ieva Akurātere un Miervaldis Jenčs, klavieres, akordeons - Juris Kulakovs. Komentāri un dzejas lasījumi - Viktors Jansons.

Akcijas "Cafe Spleen jeb Augusts 1914" nosaukums ir aizgūts no Akuratera stāsta "Café Spleen", kas vēsta par strēlnieku - dzejnieku un mākslinieku - pašu radīto "cilvēcisko patvērumu" kara situācijā, kad vakaros kādā lauku pirtiņā, fonā dunot kara troksnim, viņi pulcējās kopā, dzēra tēju, dziedāja un runāja par dzīvi un mākslu "viņpus" kara lauka: ".. dziesmu meldijas ir tik lieliskas, mēs sākam un iesākam paklusām dziedāt. Vēl un vēl un pamazām pie mums ir dzīres jau. Sērās un gavilējošās tiek dziedātas un mēs tiekam sārti un priecīgi. Cik lieliska tomēr ir dzīve! Liekas, ka mūsu vienkāršās krūzītēs būtu dzirkstošs vīns un ka mēs svinētu atkal dziesmu svētkus. Un tad fantāzijai un sapņiem aug spārni un pāri rožu dienām tie laižas uz nākotni."

Svarīgākais