RECENZIJA: Ronnie James Dio, "This Is Your Life”

© publicitātes

Mazā auguma un varenās rokbalss īpašnieks Ronijs Džeimss Dio pirms trīs gadiem devās citos smagā roka medību laukos. Viņam bija 67 gadi, vēzis... Jāatgādina, ka Dio bijis arī pie mums – 2006. gada septembrī viņš uzstājās „Skonto” hallē un noplosījās tā pamatīgi (nevar pat salīdzināt ar rokpensionāriem no „Aerosmith”, kas lika iemigt „Skonto” stadionā...).

Savas karjeras laikā Dio dziedājis arī tādās leģendārās grupās kā „Black Sabbath” un „Rainbow”, neskaitāmos blakusprojektos, kā viesmūziķis piedalījies daudzos albumos, tāpēc draugu viņam ir ļoti daudz, turklāt arī no smagā roka leģendu gala. „This Is Your Life” ir tā saucamais „tribute” albums – dažādas zvaigznes iedziedājušas Dio hitus, klāt nāk arī „Dio”, „Rainbow” un „Black Sabbath” laiku kaverversijas, kuras ieskaņojuši... Jā, te nu rodas problēmas, jo uzskaitīt visus šos „stārus” aizņemtu pārāk daudz laika un vietas. Ja īsumā: „Anthrax” iespēlējuši „Neon Knights”, Bifs Baifords ar „Motorhead” – „Starstruck”, „Scorpions” – „The Temple Of The King”, seksīgā (joprojām seksīgā!) Doro – „Egypt (The Chains Are On)”, „Metallica” ar domubiedriem piedāvā savu „Ronnie Rising Medley” versiju, vēl šajā albumā redzami tādi vārdi kā Robs Halfords, Dugs Aldričs, Vinijs Episs, Džefs Pilsons, Skots Vorens, Oni Logans, Džimijs Beins, Rouens Robertsons, Glens Hjūzs, Kreigs Goldijs, Rūdijs Sārzo, Saimons Raits, Korijs Teilors, Rojs Meijorga un... Nē, visas šīs rokzvaigznes tāpat nepārsaukt. Kā pēdējā šajā albumā iekļautā dziesma ir paša Dio izpildītā „This Is Your Life” – kā kulaks uz acs. Jāpiebilst, ka visi no šīs plates pārdošanā iegūtajiem līdzekļiem tiks novirzīti speciālā fondā ārstniecībai pret vēzi.

PAR. Daudzās dziesmu versijās ir mēģināts saglabāt oriģinālo skanējumu, līdz ar to tādi gabali kā „The Last In Line” („Tenacious D” izpildījumā) vai „The Mob Rules” (grupa „Adrenaline Mob”) skan gluži vai tā, it kā būtu augšāmcēlies pats Dio. Taču ir arī vairākas teicamas kaverversijas, piemēram, enerģisko „Killswitch Engage” prātojums par „Holy Diver”, taču it īpaši atraktīvās Lzijas Heilas (nez, kā lai pareizi izrunā meitenes pseidonīmu Lzzy Hale?!) grupas „Halestorm” izpildītā „Straight Through The Heart”. Šoreiz būtiska vērtība ir arī CD buklets: tajā redzamas vēsturiskas fotogrāfijas, kurās dziesmu izpildītāji savulaik iemūžinājušies ar pašu Dio.

PRET. Dažu dziesmu trūkst, piemēram, nav skaidrs, kāpēc neviens nav sadūšojies savā versijā izpildīt „Hungry For Heaven”. Taču vēl sliktāk, ka dažas versijas absolūti nav sanākušas, piemēram, zvaigžņotā ansambļa ar Glenu Hjūzu priekšgalā sešarpus minūšu ilgās mocības par tēmu „Catch The Rainbow” uzdzen žāvas.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais